Değişiklik Yönetim Prosedürü

Aslıhans

Teğmen
Üye
Merhabalar,

Mdr kapsamında Değişiklik Yönetim Prosedürüne ihtiyacım var
Konu ile ilgili yardımlarınızı bekliyorum.
 
merhaba,

erdem bey ayrıntılı bir doküman paylaştı.

ben sadece genel olarak dikkat edilmesi gereken hususlara değinmek istiyorum;

1. değişiklik yönetimi ile ilgili müşteri özel isteklerinizi net almış olmalısınız. örneğin FORD un değişiklik yönetiminde;
FORD tan gelen bir talebin 10 iş günü içerisinde firma için değişikliğin gözden geçirildiğine dair kanıt istiyor. hatta son IATF 16949:2016 revizyonunda ''7.5.3.2.2 Mühendislik Spesifikasyonları'' bu süre aynen sisteme de eklenmiştir.

2. değişiklik yönetimimiz ilgili tüm dokümanlar ile ilgili değişikliği yönetecek ekibi uyarmalıdır. ne değişecek nasıl değişecek kim sorumlu bilgileri muhakkak kayıt altına alınmalıdır. yapılan en büyük hatalardan birisi değişen dokümanlarda ayrıntılı revizyon gerekçesini yazmayışımız. aradan uzun bir zaman geçiyor doğru düzgün değişiklik yönetimi de tutmamışız. denetimlerde neleri değiştirdiğimizi bulamıyoruz. yada bir talimatta değişiklik var. bu değişikliği kabaca yazmışız örneğim resimler güncellendi. bir süre sonra hatırlayamıyoruz. hangi resimler değişti? neden değişti? bu yüzden değişen doküman var ise revizyon gerekçesi örneğin 28.09.202 tarihli FORD SREA 2541148 numaralı mühendislik değişikliğine istinaden diye başlayıp değişiklik ayrıntısını veren cümleler kurmalıyız. böylelikle sağlam izlenebilirliğe sahip oluruz.

3. benim gördüğüm eksikliklerden bir tanesi de değişiklik fizibilite formunu görüyorum ancak örneğin bir proses ayarı değişikliği olsun bu formun altını besleyen sahadan alınan kayıtları girdiğimiz genelde deneme istek formu dediğimiz dokümanların çalıştırılmaması. değişikliğin altını diğer izlenebilirlik dokümanları ile doldurmalıyız. örneğin: 100 parça yeni ayarla ile basıldı. üretim yorum: ayarı yapabiliyoruz. ergonomik şartları bozmuyor. kalite yorum: parçalar görsel kontrolü yapıldı. ölçüldü. tolerans dışı veya görsel problem yok gibi bilgileri kayıt altına almalıdır. değişiklik fizibilite formu, deneme istek formu yetmedi belki de kaliteci arkadaşın yaptığı ölçüm raporunu da bunlara ek yapmalıyız.

4. evet zor türkiye şartlarında ama tüm paydaşları inatla değişikliğinin yönetimi başlangıcında masaya oturtmalıyız. kimse haberim yok demesin..

5. en azından benim gördüğüm kadarıyla mühendislik değişiklikleri YGG toplantı tutanaklarında gündem maddesi yapılmıyor. yapılmıyor ise istatistiki veriler ile tutanak çeşitlendirilmelidir. kaç değişiklik oldu, iç/dış, müşteri bazlı ayrıntılar verilebilir.

6. birde değişiklik yönetimi formunda yapılacaklar ile ilgili verilen terminler/sorumlular üzerinden bir GANT şeması ile takibi yapılır ise mükemmel olur. planlanan / gerçekleşen...

7. iç değişikliklerde müşteri bilgilendirme konusunun da hassasiyet ile ele alınması gerekmektedir. bildirilmesi gerekiyor ise değişiklik beyan formu ile müşterimiz arasında mutabakat sağlanmalıdır.

kolay gelsin
 
merhabalar,

Şu adımlar altında oluşturabilirsiniz.
Değişiklik kontrolünde yer alan temel adımlar
1 – Bir değişiklik ihtiyacını belirleyin
2 – Önerilen değişikliği gerekçelendirin
3 – Önerilen değişikliği dahili olarak gözden geçirin
4 – Yönetim onaylarını alarak değişikliği sonlandırın
5 – Yukarıdaki tüm adımları belgeleyin
6 – Değişikliği ilgili taraflara iletin
7 – Değişiklikten etkilenen çalışanları eğitin
8 – Değişikliği uygulayın
9 – Değişimi ve etkilerini değerlendirin
 

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst