Risk ve Fırsatlar

seymabagc

Onbaşı
Üye
Arkadaşlar merhaba,
Risk ve fırsatları belirlerken bağlam ve ilgili tarafların analizi dışında hangi faaliyetleri uygulamamız gerekmekte?
Ve çizelge olarak hangi parametreleri eklemeliyim yardımcı olabilir misiniz
 
Öncelikle teşekkür ederim Oktay bey, en son denetimde var olan risk ve fırsat çizelgesinde fırsatların daha da detaylandırılması ve çizelgenin yalın bir hale getirilmesi önerildi. Bizdeki mevcut olan çizelgede risk ve fırsatlar birlikte değerlendirilmiş. Fakat risk ve fırsatın etkisi aynı olmadığı için ayrı ayrı değerlendirmemiz istendi. Bu bağlamda çizelgeyi revize etmekteyim. Çizelgede başlıklar olarak neler ekleyebilirim ve riskleri, fırsatları tayin etmek için hangi faaliyetleri uygulamalıyım?
 
merhaba,

Tüm süreç ve ayrıca destek birimler(örneğin: IT) için risk ve fırsatları belirlemelisiniz.
Bunları belirlenmesi, önceliklendirilmesi, puanlanması vb tüm uygulamalar bir prosedür/akış/talimatta ayrıntılı olarak yazmalıdır. Ürettiğiniz parça risk analizleri ve İSG risk analizleri ile alakaları olmamakla birlikte birbirlerinden beslenebilirler.

risk formunuz aşağıdaki sütunları içermelidir;
*öncelikle olası riskler tarafların ihtiyaç/beklentileri - kuruluşun bağlamı - swot analizi ile linki olmalıdır. bu nedemek olası riski yazdın hemen ilgili formlarında hangi taraf ile alakalı, kuruluşun bağlamındaki yeri, swot analizindeki zayıf yönler ve tehditler ile bir bağlantısı var mı? çok önemli detay bir incelemedir. bunları forma entegra etmek başta biraz zordur ancak entegrasyonu sağlandığında olası revizyonları çok rahat yapabilirsiniz.
*olası risk
*bu risk olur ise olası etkileri (ayrı ayrı yazmalı ve ayrı ayrı puanlandırmalısınız)
mevcut faaliyetler (puanlama öncesi yazması çok önemlidir-denetlemelerde de bu mevcut faaliyetlere karşılık bu puanlamaları verdim diyebilmek önemlidir). nedir bu mevcut faaliyetler ben bu olası risk ve etkileri minimuma indirmek için yaptığım uygulamalar şunlardır anlamına gelen sütundur.
daha sonra 2 çarpanlı olasılık / şiddet puanlandırılması yapılacak. burada en başta oluşturduğunuz prosedür/akış/talimat önemli klavuzluk görevi yapar. kafamıza göre puan vermiyoruz.
örnek bir not: benim sahada gördüğüm eksikliklerden bu vereceğim örnek FMEA ile alakalı ama benzer şeyler;
fmea incelemye başladığımda olasılık puanına 3 verilmiş (10 üzerinden). nasıl 3 verdin diye sorduğumda işte talimatım var çalışanlar eğitimli gibi genel cümleler. FMEA kitapçığı net olarak şunu söylüyor!!
eğer uyarıcı sistemler (poka-yoke, zil vb) 5 puanın altında olamaz diyor. en büyük eksiğimiz klavuz dökümanları okumamak ezbere ilerlemek. bunu kimse yanlış anlamasın. hatta FMEA yapan firmalar dönüp baksınlar formlarında bu duruma.
*olasılık ve şiddet puanları çarpılır ve buradan çıkan puana göre risk önceliklendirilir. riskin önceliklendirilmesi ilgili prosedür ve talimatta yazmalıdır. formunun önceliklendirmeyi formülasyonlu olarak söylemelidir. örneğin: 6*8:48 -acil aksiyon alman gerekliliğini form söylemelidir.
*acil aksiyon almanız gereken bir durum veya mevcut faaliyetlere yeni bir faaliyet ekleme durumunuz var ise bunlar için form devam etmelidir. yeni bir aksiyon sütunu yeniden puanlandırma. yeni faaliyet bir sonraki revizyonda mevcut faaliyetlere alınarak ilerlenir.

not: sadece süreç risk analizlerini bir kere yapmak yetmez. periyodik gözden geçirme planı ile sürekli gözden geçirmelisiniz. firmanızda değişimler buralarda yaşamalıdır.

umarım anlatabilmişimdir.

kolay gelsin
 
Bu riskleri analiz ederken hangi belgeleriniz varsa ona göre analiz etmeniz lazım , örneğin 45001 varsa isg açısından riskler , 14001 varsa çevre açısından riskler gibi
 
Merhabalar,
Satın alma süreçleri risk /fırsat analiz çalışma örneği olan var mıdır?
Herkesin çalıştığı sektör aynı değil burada örnek paylaşılsa bile size uymama olasılığı çok yüksek, aynı sektör aynı ürün üretiliyor olsa bile kullanılan teknoloji, yöntemler farklıysa risklerde ona göre değişir. En güzeli kendi sürecinizi ve firmanızı iyi analiz edip yapmanız gerekmektedir.
 
arkadaşlar selamlar saygılar
riskleri fırsatlara çevirme konulu sunum varmıdır.var olanlar benımle paylaşabılırmı lütfen
 
Merhaba arkadaşlar,
İSG Yönetim Sisteminde fırsatları değerlendirirken nasıl bir yol izlediniz.
derecelendirme yöntemi kullanıyorum fakat denetçi puanlama yapamazsın diyor, farklı denetçi puanlama yapmam gerektiğini ve puanların karşılığı olması gerektiğini belirtti.
 
Merhaba arkadaşlar,
İSG Yönetim Sisteminde fırsatları değerlendirirken nasıl bir yol izlediniz.
derecelendirme yöntemi kullanıyorum fakat denetçi puanlama yapamazsın diyor, farklı denetçi puanlama yapmam gerektiğini ve puanların karşılığı olması gerektiğini belirtti.
Merhaba,
45001 standardında şöyle der;
Kuruluş, kendi planlama proses/proseslerinde; kuruluş içinde, proseslerinde veya İSG yönetim
sistemindeki değişikliklerle bağlantılı İSG yönetim sisteminin amaçlanan çıktıları ile ilgili risklerini ve
fırsatlarını belirlemeli ve değerlendirmelidir.
Standart puanlandırma yapacaksın demez size gelen denetçide puanlama yap veya yapma diyemez bakacağı tek şey siz fırsatları nasıl belirlediniz değerlendirdiniz ve tanımlandırdığınız şekilde mi ele aldınız fırsatları buna bakması gerekir.
 
Ayrıca hiçbir denetmen yöntemi istediği gibi görme talebinde bulunamaz, yöntem firmaya bağlıdır standart maddesi gerçekleşmesi yeterlidir. Biraz da denetmen egosu veya karşılaştığı manzara o soruya itmiş olabilir.
 

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst