Talimatta İlgili dokümanlar kısmı

Gülnur Soğuk

Onbaşı
Üye
Herkese merhabalar, Proje bazlı sipariş alan bir firmada iş yapılış talimatlarını oluşturuyorum. Her sipariş farklı ama sahada kullandığımız bazı standart MRP çıktılarımız var (Paketleme talimatı, Yükleme Talimatı); Format ve üzerinde bulunması gereken bilgiler aynı fakat siparişe göre dinamik içerikler (Örn; makine bilgisi, müşteri, adet, makine kodları vs.) bulunuyor. İşler bu talimatlar üzerinden ilerliyor ve iş yapılış talimatında uygulama kısmında hepsine değiniyorum.

İş yapılış talimatlarında İlgili dokümanlar kısmında bu çıktılara değinmem gerekir mi? Gerekiyorsa her çıktının kodu farklı, belirli bir belge numarası mı vermem gerekiyor? Yardımcı olabilirseniz sevinirim :)
 
merhaba,

şöyle bir yöntem söyleyeyim;

evet her iş ayrı prosese, akışa, makinaya, diğer yardımcı ekipmana, yükleme şekline vb sahip olabilir.
genel bir talimat numarası ile ana formata bir numara veriniz. sonrasında her işe özgü alt numaralar vererek her bir projeye ait talimatlarınız olsun.
örnekleyelim;

Standart operasyon talimatı: TAL-01 (formatın revizyonunu takip edeceğiniz kısım-sadece format-bir sütun eklem çıkarma vb değişikliklerde revizyon numarası ilerler.)
Projeye özgü standart operasyon talimatı; SOT-PROJE X-001 gibi numaralar verilerek her proje veya iş sepere edilmelidir.
örnek bir talimattan ekran görüntüsünü aşağıda paylaşıyorum. hem genel format talimatı hem de projeye özgü alt talimat numarası aynı anda kullanılmalıdır.
1691412083954.png
herhangi bir anda projeye özgü değişiklikler zamanlar ortaya çıkabilir.
tersten düşünelim;
bir projeye özgü değişiklik söz konusu ve sizin formatın sadece bir doküman numarası var. doğal olarak revizyon işleyeceksiniz. ancak diğer projeleri hiç ilgilendirmeyen bir değişiklik. bir tane doküman numarası olması sizi bağlar. umarım bu kısmı anlatabilmişimdir.
 
Yanıtınız için çok teşekkür ederim.

Şu şekilde anlıyorum;

Yükleme talimatı formuma bir belge numarası vermeliyim (Örn; TLM-YKL-001), dokümanlarda bu kodu kullanarak atıf yapabilirim.

Ama her projenin farklı talimatı olduğu için proje kodları da olmalı ve TLM-YKL-001 kodunun alt kırılımları şeklinde kontrol edebilirim.
 
merhaba,

rica ederim

şöyle somut bir şey yapalım.

lütfen bana aşağıdaki bilgileri iletebilir misiniz;

dokümanın genel ismini (standart operasyon talimatı, standart kontrol talimatı vb şekilde)
bu dokümanın içinde anlatılacak parçanın proje ve parça ismini yazmanızı rica ederim. (a proje b parçası)

kolay gelsin
 
Biz bunu kullanıyoruz, ama ben iş yapılış talimatında; yükleme talimatında projeye özel tek bir kod olduğu için kod kullanamıyorum. bu çıktının yine sağ köşesine belge no verilip rev no vs. ekleyemez miyim.

Yine yükleme talimatından bahsedilecek yerlerde bu belge kodunu kullansam.

Ya da direkt belge no vermeyip sadece rev no ekleyelim zaten belgenin bir adı olduğu içinAdsız.png
 
diyelim ki bir müşteriniz bu formda sipariş tarihini de görmek istiyor ama başka müşterileriniz istemiyor.
bir müşteri istedi diye tüm müşterilerin sipariş tarihlerini yazmaya mı başlayacaksınız. çünkü form bir tane format genel.
bu konular çokta önemli değil biz bir müşteri isterse bunu yaparız ve diğer tüm müşterilerimiz içinde yazarız/yaygınlaştırırız derseniz bu form özelinde tek bir numara ile gidebilirsiniz.
ama öyle formlar var ki başka sektörlerde güzel bir izlenebilirlik istiyorsanız yazdığım açıklamalara göre ilerlemenin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum
 
Bu form müşterimizle alakalı değil. Sadece firma içerisindeki izlenebilirliği artırmak, personele ilgili tarihte ilgili makinelerin yükleneceği bilgisini vermek ve mrp sistemimizde barkod okutulmasının yapılıp paketin sevke hazır hale geldiğini sisteme kaydetmek.
 

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst