10.2.5 Garanti Yönetim Sistemi Hakkında

Dtorun

General
Moderatör
Üye
Merhaba, Çalışmış olduğum iş yeri için 16949, 14001 ve 9001 yeni sistemini entegre olarak kurmaya çalışıyorum. 10.2.6 Garanti yönetimi maddesine geldiğimde bir kafam karşıtı açıkçası. Standartta bu madde bu madde şöyle açıklanmış;
"Kuruluş ürünleri için garanti vermesi gerektiği zaman, bir garanti yönetim süreci uygulayacaktır. Sürece NTF(no trouble Found) da dahil olmaz üzere garanti analizi için bir yönet içerecektir. Kuruluş müşteri tarafından belirtildiğinde garanti yönetim sürecini uygulamalıdır."

Şimdi benim asıl merak ettiğim garanti yönetimi tam olarak neyi kapsıyor. Standardın bu maddesini hayata geçirmek için servis parçası gibi parçalar mı üretmek gerekiyor ?

Yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.

Öncelikle NTF sistemi nedir bundan bahsetmek gerekiyor.
NTF standarttaki tanımı
Araç ya da parça üretici tarafından analiz edildiğinde "Uygun Parça" (“hata bulunamadı” veya “kusur bulunamadı” olarak da tarif edilir) tabirinin servis sırasında değiştirilen tüm gereksinimlerini karşılayan bir parçaya uygulanan tanımlama.

Garanti Yönetim Sistem
i
Müşterilerle satış sözleşmesinde veya ek bir deklarasyonla garanti şartlarını belirlemiş olmanız gerekiyor.Parça ömrü ve parçanın performans testi sonuçları baz alınarak.
Öngörülen ürün ömrü ... yıl/saat/
Şu koşullarda (TDS-technical data sheet) kullanım koşullarını tanımlayan dokümanlarda
Garanti kapsamına neler dahil?İnceleme nasıl yapılacak?Sorumluluklar neler?Hangi operasyonun yürütülmesinden kim sorumlu gibi?temel konuları oluşturmanız gerekiyor.
Garanti kapsamında müşterinin servisinde değiştirilmiş sizin parçalarınızın verisi tutuluyor ve bazı müşteriler için bu bir performans metriği.Bu kapsamda değişen parçalar için size iletilen claimler veya inceleme için gönderilen parçalarda garanti yönetim sisteminize göre işlem yürütmeniz gerekecektir.
Ve Garanti yönetim sistemleri müşteriye özel olacaktır.

Öncelikle NTF sistemi nedir bundan bahsetmek gerekiyor.
NTF standarttaki tanımı
Araç ya da parça üretici tarafından analiz edildiğinde "Uygun Parça" (“hata bulunamadı” veya “kusur bulunamadı” olarak da tarif edilir) tabirinin servis sırasında değiştirilen tüm gereksinimlerini karşılayan bir parçaya uygulanan tanımlama.

Garanti Yönetim Sistem
i
Müşterilerle satış sözleşmesinde veya ek bir deklarasyonla garanti şartlarını belirlemiş olmanız gerekiyor.Parça ömrü ve parçanın performans testi sonuçları baz alınarak.
Öngörülen ürün ömrü ... yıl/saat/
Şu koşullarda (TDS-technical data sheet) kullanım koşullarını tanımlayan dokümanlarda
Garanti kapsamına neler dahil?İnceleme nasıl yapılacak?Sorumluluklar neler?Hangi operasyonun yürütülmesinden kim sorumlu gibi?temel konuları oluşturmanız gerekiyor.
Garanti kapsamında müşterinin servisinde değiştirilmiş sizin parçalarınızın verisi tutuluyor ve bazı müşteriler için bu bir performans metriği.Bu kapsamda değişen parçalar için size iletilen claimler veya inceleme için gönderilen parçalarda garanti yönetim sisteminize göre işlem yürütmeniz gerekecektir.
Ve Garanti yönetim sistemleri müşteriye özel olacaktır.
Güzel açıklama teşekkür ederiz.
Garanti takip sürecini yönetebilmeniz için ERP yazılımlarını veya özel yazılımlar kullanmanızı tavsiye ederiz.
Firmalarda gördüğümüz sıkıntı süreci ecxel tabloları ile yönetmeye çalışıyorlar ve doğru yönetemiyorlar. Ürün ne zaman kime satılmış, garanti süreci ne zaman başlamış, ne zaman sona eriyor, daha öncesinde yapılan işlemler var mı? vb durumların doğru ve eksiksiz yürütülmesi gerekmekte.
Bu durumları da göz önünde bulunduracağınızı unutmayın.

Benim kafama söyle bir soru takıldı.

Biz müşterilerimize, müşterinin tarafımızdan istemiş olduğu özellik ve malzemede olan parçaları teknik şartnamelere göre özel olarak üretip gönderiyoruz ve müşterimiz bu ürünleri kendi montajında kullanıyor. AR-GE, Proje, ve mühendislik işleri müşteri tarafından tamamlanmış, hatta malzemeyi alacağımız tedarikçi bile müşteri tarafından seçildiği durumlar olabiliyor, bu gibi durumlarda ben müşteriye nasıl bir garanti verebilir bunu nasıl dokümante edebilirim. Müşteri bu şartları koşarak zaten kendini garanti altına almış olmuyor mu?

Bu şekilde düşünüldüğünde gerçekten çok kafa karıştırıcı bir madde.

Güzel soru sormuşsunuz tebrikler.
Şimdi eğer dediğiniz gibi ise siz kendi markanız ile ürün oluşturup müşteriye satmıyorsunuz. dolayısıyla siz size gelen özel üretim malzemelerini üretip ana yükleniciye teslim ediyorsunuz. burada garanti süreci ana yüklenicinin olur. doğru anladıysam sizin garanti süreciniz yok bence.
Fakat kendi markanızla ürün üretip satıyorsanız Garanti mevzuatına tabi olabilirsiniz.
Farklı fikri olan var ise paylaşırsa seviniriz...

Ben bu kısımda biraz farklı düşünüyorum.
IATF 16949 standardına tabi olanlar zaten montaj yapan imalatçılar ve standart bunu sorumlu tutmuş.O nedenle garanti yönetim sistemine sahip olmamak gibi durum olamaz.Müşteri teknik spesifikasyonları zaten total ömüre göre oluşturuluyor.
Şimdi garanti yönetim sistemine biraz daha spesifik örnek vereyim.
Xmarka otomobiliniz var 3 yıl garanti vermiş.3 yıl içerisinde son kullanıcı gidip garanti kapsamında sizin montaj parçasını değiştirirse sistemine bunu kaydediyor ve size feedback veriyor.Garanti kapsamında değişen o ay 7 parçanız varsa tedarikçi kalite mühendisi yada garanti uzmanları sizden hesap sorabilir.Neden bu şekilde oldu.Sorumluluk kimde kullanıcı hatası mı?Üretimde problem mi var? vs vs
Y marka 5 yıl verir.Bu nedenle müşteriye özgü olmalıdır.

Ufak bir düzenleme daha yapmak istedim.Ford müşteri özel istekleri ve Q1 referans kartında ölçülmesini istediği veriler

TGWs short term and long term -
Warranty costs per unit short term and long term -
Warranty repairs per 1,000 short term and long term

Merhaba,

NTF süreci ile ilgili örnek doküman paylaşımı yapabilir misiniz ya da neler yapılabileceğini tarifleyebilirseniz çok sevinirim.

Biz bu raporu sistemden çekiyoruz ama örnek olması açısından tablo yaptım.Ancak servis ve müşteri verilerini takip etmek manuel zor olabilir.
Tavisyem benzeri raporları sisteminizde tasarlamanız.
Biz garanti maliyetlerini raporluyoruz.Bunun dışında R/1000 değeri de müşterilerimizin skor kartlarından geliyor.

Garanti kapsamı üst yönetimle satış sözleşmesinde ve prosedürünüzde iyice belirlemelisiniz.

Ekli dosyalar

• Warrant.xlsx
    10.1 KB · Görüntüleme: 214

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri