8.5.1.5 Toplam Üretken Bakım

Ali Şahin

Orgeneral
Moderatör
Üye
Bu madde için oluşturduğunuz bakım prosedürü, talimat, OEE dokümanı varsa paylaşabilir misiniz. Teşekkürler.

Merhaba,
Ekte OEE, MTBF, MTTR çalışmalarını bulabilirsiniz. Çalışmalar alıntıdır. Emeği geçenlerin ellerine sağlık.
Ayrıca prosedürde, bu çalışmalarında uygulandığına dair yer veriniz.

Ekli dosyalar

• Bakım Performans.xlsx
    31.7 KB · Görüntüleme: 421
Ekte prosedür örneğini bulabilirsiniz.

Ekli dosyalar

• Pr-6-R05 Bakım-Onarım.doc
    51 KB · Görüntüleme: 359
Oee hesaplamaya ilgili örnek form ektedir.
Oee için iyi bir takip duruş ve planlama sistematiği gerekir.

Ekli dosyalar

• Örnek Oee.xlsx
    14.2 KB · Görüntüleme: 357
OEE hesabı bir üretim bölümü için yapılsa nasıl yapılması gerekiyor?
1 vardiyada 10 makine var desek her biri için ayrı ayrı hesaplayıp ortalama mı almak gerekir?

OEE hesabı bir üretim bölümü için yapılsa nasıl yapılması gerekiyor?
1 vardiyada 10 makine var desek her biri için ayrı ayrı hesaplayıp ortalama mı almak gerekir?
Merhaba,
Evet her biri için ayrı ayrı yapılmalı ki en doğru sonucu elde edesiniz. Hem makine hem de personel verimliliğini görmüş olursunuz. Üretim verimliliği ile ilgili internet üzerinde örnekler bulabilirsiniz.Burada önemli olan toplam çalışma süresince kaç adet üretilebileceğinin hesaplanması ve de bunun ne kadarının karşılanabildiği. Ve de karşılanamadığı durumlarda bu durumun nereden kaynaklandığıdır. Fakat diğer mesajımda da belirttiğim gibi bunun adı O.E.E olmasın. Çünkü bunun açılımı "Total Productive Maintenance (Toplam Üretken Bakım) dır. O nedenle doğru olmaz. Formülü personel veya tezgah verimliliğine göre uyarlayabilirsiniz.
Kolay gelsin

Merhaba,
Evet her biri için ayrı ayrı yapılmalı ki en doğru sonucu elde edesiniz. Hem makine hem de personel verimliliğini görmüş olursunuz. Üretim verimliliği ile ilgili internet üzerinde örnekler bulabilirsiniz.Burada önemli olan toplam çalışma süresince kaç adet üretilebileceğinin hesaplanması ve de bunun ne kadarının karşılanabildiği. Ve de karşılanamadığı durumlarda bu durumun nereden kaynaklandığıdır. Fakat diğer mesajımda da belirttiğim gibi bunun adı O.E.E olmasın. Çünkü bunun açılımı "Total Productive Maintenance (Toplam Üretken Bakım) dır. O nedenle doğru olmaz. Formülü personel veya tezgah verimliliğine göre uyarlayabilirsiniz.
Kolay gelsin
çok teşekkür ederim

Merhaba Fatih bey paylaştığınız bakım performansı için teşekkürler OEE hesaplanırken belirtmiş olduğunuz OYH Yoh VCH değerlerinin açılımı nedir bilgi verebilir misiniz ?

Merhaba ;
OYH :Otomatik Yay Hattı'nın kısaltılmış hali , Makinanın adı :OYH ,YOH'de aynı şekilde Yarı Otomatik Hat'ın kısaltılmış hali ,diğeri de aynı şekilde ,kısacası makinaların isimleri şeklinde ifade edebilirim ,

Kestirimci bakım ile ilgili kullanabileceğim bir form var mı? Bakım dosyası için ihtiyacım olacak. Şimdiden teşekkürler.

Ekte prosedür örneğini bulabilirsiniz.

Merhaba,

Firmamız bünyesinde yapılan planlı makine bakımları, makine günlük -haftalık-aylık-yıllık makine bakım formlarına kaydediliyor. Arıza olması durumunda kalıp içinde makine içinde arıza bakım formları doldurulup sicil kartlarına işleniyor. Kalıplarda planlı bakım faaliyetleri için doldurduğumuz herhangi bir form yok, sadece planlı bakımlar yapılıp kalıp sicil kartına kaydediliyor. Planlı kalıp bakımları ve denemeleri yapıldıktan sonra bir form doldurup bakımı yapana imzalatıp kalıbı devreye almak bana daha doğru geliyor. Bu konuda görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.. Paylaştığınız prosedürdeki form, liste vs. içeriklerini bilmediğimden düşüncelerimden emin olamadım.

Bir de kestirimci bakım ile ilgili olarak, kestirimci bakım planını ayrı bir plan olarak mı hazırlamalıyım ?
Kestirimci bakım için alt süreç oluşturmalı mıyım ?

Merhaba,
TPM ile ilgili OEE, MTTR ve MTTF performans hedeflerini nasıl tutmalıyız, yani her vardiya cihazlar için ölçtüğümüzü farzedelim, bunu aylık olarak hedeflememiz uygun olur mu?

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri