Denetim Puani Hesaplama

Merhaba
Ic denetimlerde daha olculebilir olmasi adina puanlama sistematigi kurmak istiyorum. Major uygunsuz, minor uygunsuz, gozlem iyilestirme, uygun seklinde yanitlari kategoriledim ama bu yanitlarin puana etkisi kac x olmali karar veremedim.
Yardimci olur musunuz?

İç denetimlerde major minor kullanmanız uygun değil gibi, Sonuçta iç denetimde bulunan uygunsuzlukluk bir uygunsuz durum olduğu için giderilmesi gereken bir konudur.
Şöyle yapabilirsiniz.
Sorunun cevabı - Uygun - Uygun değil - Eksik olur
Uygun : 3 Puan , Uygun değil : 2 Puan , Eksik : 1 puan alır.
Sürece sorulan soru adedi : 120 adet 110 adet uygun, 5 adet uygun değil, 5 adet eksik sonucu çıkarsa
120 / 120 : 100 puansa
Uygun değilden : 10 puan
Eksik seçeneğinden ise : 5 puan kırılır.
Bu da : 85 puan eder.
Avaraj ve puan kabul aralığınıda siz belirlersiniz.

İç denetimlerde major minor kullanmanız uygun değil gibi, Sonuçta iç denetimde bulunan uygunsuzlukluk bir uygunsuz durum olduğu için giderilmesi gereken bir konudur.
Şöyle yapabilirsiniz.
Sorunun cevabı - Uygun - Uygun değil - Eksik olur
Uygun : 3 Puan , Uygun değil : 2 Puan , Eksik : 1 puan alır.
Sürece sorulan soru adedi : 120 adet 110 adet uygun, 5 adet uygun değil, 5 adet eksik sonucu çıkarsa
120 / 120 : 100 puansa
Uygun değilden : 10 puan
Eksik seçeneğinden ise : 5 puan kırılır.
Bu da : 85 puan eder.
Avaraj ve puan kabul aralığınıda siz belirlersiniz.
Merhaba,
Vermiş olduğunuz örnekte bazı yanlışlar var gibi geldi bana örneklemenizde eksik 2 puan uygun değil 1 puan olması gerekiyor gibi geliyor bana çünkü uygun değil elde bir şey yok o yüzden en düşük puan olan 1, eksik bir şeyler var ama tam değil o yüzden 2 puan olması daha mantıklı. Verdiğiniz örnekte 120 adet 110 adet uygun, 5 adet uygun değil, 5 adet eksik sonucu çıkarsa 100' lük sisteme vurursanız denetim puanı da 85 değil 95,8 olarak çıkar.

Denetimlerde puanlandırmada bana göre çok mantıklı gelmiyor, puanlandırma sistemine göre örnek veriyorum 90 aldınız güzel bir puan fakat işletmenize veya prosesinize özel müşteriye direkt etki edecek kritik hatalar var ama denetim sonucu 90 uygun buda göz boyama gibi oluyor. Belgelendirme denetimlerinde de puan olarak denetlediklerini göremezsiniz zaten burada yapılması gereken majör ve minör hataları neye göre belirleyeceksiniz onu belirtmeniz lazım.

:) Engin bey ben tamamen mantık olarak yazdım. Puanlama ve puan sistemi sizin kendi insiyatifinizde.
Bizde puanlama sistemi kullanmıyoruz denetimlerde.

Puanlama sistemi kullanabilirsiniz ve puan sistemi birimlerin performansı açısından faydası oluyor. Burada dikkat edilmesi gereken tekrarlı uygunsuzlukların ayrıyeten raporlanması ve puan karşılaştırmasının firma ortalaması gibi genel bir skala ile değerlendirilmesinde fayda vardır.

Merhaba ,

Gıda firması iç tetkik soru listesi hazırlıyorum fakat yeterli tecrübem yok .
Elinde İç tetkik soru listesi ve puanlamalı doküman örneği olan var mıdır ? Yardımcı olabilir misiniz?

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri