Entegre Yönetim Sistemi 5.1. maddesi

myurtsever

Er
Üye
Merhaba,
5.1 Liderlik ve Taahhüt maddesi kapsamında;
“Kaynak tahsisine yönelik kayıtlar” (örneğin eğitim bütçesi, yatırım kararı vb.) oluşturmak zorunlu mudur, yoksa bu tür belgeler sadece kuruluşun kendi uygulamasına göre mi hazırlanır?

Bu konuda denetim deneyimi olan veya uygulamada nasıl yapıldığını bilen arkadaşların görüşlerini merak ediyorum.

Merhaba,

bence güzel bir soru.

ISO 9001:2015 standardının 5.1 maddesi olan "Liderlik ve Taahhüt" kapsamında, üst yönetimin kalite yönetim sisteminin etkinliğini destekleyecek kaynakları sağlaması beklenir. Ancak bu madde, "kaynak tahsisine yönelik kayıtların tutulması zorunludur" şeklinde açık bir kayıt zorunluluğu getirmez.

Bu tür belgeler;
Örneğin eğitim bütçesi, yatırım planı, ekipman alım kararları vb. doğrudan standartta istenmese de, kuruluşun kaynak sağladığını ve bu kaynakları planladığını göstermek açısından faydalı kanıtlar olabilir. Denetimlerde bu tür kayıtlar, liderliğin taahhüdünü destekleyen delil olarak istenebilir, ancak spesifik bir formatta ya da zorunlu bir belge olarak sunulması gerekmez.

Peki ne yapacaksınız bir örneği açıklayayım;

Eğitim planınız var
eğitim planına bir sütun açarak eğitimler için ayrı ayrı harcanan paraları yazın. yıl sonunda bir değer ortaya çıkacak. bu değeri alın yıllık gözden geçirme toplantınızda gelecek yılın bütçesini isterken bu değeri sunun. bu değer üzerinden YGG de kayıt oluşturabilirsiniz.

Bu örneği lütfen para harcadığınız her süreç için düşünüp harcama kayıtlarını tutup YGG de gündem maddesi yapmanız gerekmektedir.

Umarın anlatabilmişimdir

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri