Merhaba, Ekte Risk ve Fırsatları Belirleme ve Değerlendirme Formu var. Bu eski paylaştığım risk analizleriyle aynı form. Eski formlar F.109 du fakat sonra revizyon gerçekleştirmiştim. Yani bu F116 zaten benim daha önce paylaştığım risk analizi çalışmalarındaki dokümandır. Ekte şablon var sadece. Ben herşeyi prosedürde tanımladım risk analizleri ile ilgili şeyleri. Fakat formun kullanım şekline değinmedim çünkü formun bu konuda yeterince açık olduğunu düşünüyorum. Kuruluşunuzla ilgili aklınıza gelen tüm risk ve fırsatları bu tablolara yazabilirsiniz. Neyi yazıp yazmayacağınız yönetimle sizin aranızda olan bir durum.
Sizin şablona uymanız halinde yapmanız gerekenler,
Riskin ilgili tarafları var mı, varsa iç taraf mı dış taraf mı, ilgili tarafın gerekliliğinin belirtilmesi (gerekliliğe örnek olarak eğer risk, iş emirlerinde belirtilen tarihlere uygunsuz hareket etmekse bu riskin ilgili tarafı üretim planlamadır ve gerekliliğiyse üretim planlamaya uyumdur )
Bağlam riskiyse iç bağlam mı dış bağlam mı ya da her ikisini mi kapsıyor,
bağlam riskiyse bağlamın konusunu belirtmeniz gerekiyor,
risk ve fırsatı belirttikten sonra risk şayet oluşursa bunun potansiyel etkileri ne/neler olur,
Ve mevcut durumunuz nedir,
Tüm bunları yaptıktan sonra olasılık ve şiddet puanlamalarını yaparsınız.
Olasılık (Riskin ortaya çıkma ihtimali 1 ile 5 arası bir değer - bu değerler çok küçük ve çok yüksek aralığı anlamına geliyor)
Şiddet (Risk ortaya çıkarsa nasıl bir etki eder 1 ile 5 arası bir değer - bu değerler çok hafif ve çok ciddi aralığı anlamına geliyor )
En son RPN sonucuna göre de olasılık şiddet haritası üzrinde tekabül eden kısmın değerinin rengini alıyor.
Eğer bu renk kırmızıysa yani yüksek risk düzeyindeyse acil durum planı oluşturuyorsunuz o riskle ilgili.