Organizasyon Şeması

organizasyon şeması şu kadar sürede yenilenecek diye bir durum söz konusu değil hiç bir değişiklik olmuyorsa öyle devam eder, organizasyon şemanızda değişiklik olması durumunda güncelleme yapmak zorundasınız, insan kaynakları süreciniz var ise bu süreç içerisinde değerlendirebilirsiniz.

İsimli organizasyon şeması ise isimler değiştiğinde, isim olmayan sadece pozisyon içeren organizasyon şeması ise pozisyonlar/organizasyon yapısı değiştiğinde revize edilebilir.

merhaba,

Özel bir REVİZYON periyodu belirlemek olmaz.
Ancak revizyon gerekliliği var mıdır diye sorgulama için gözden geçirme periyodu belirleyebilirsiniz. Bu tüm dokümanlar yapılabilecek bir şeydir.
ancak bu tarz bir şeye gerek var mıdır tartışılır.
yapmak isterseniz ayda bir gözden geçirme yapabilirsiniz. bunu yaparsanız bir plan dahilinde yapacağınızdan ek bir doküman veya mevcut dokümana entegre edilecek yılın 12 ayı/planlanan-gerçekleşen kısımları eklenmelidir.
bu uygulamanın yazacağı doküman insan kaynaklarına ait dokümandır(prosedür, akış, talimat vb). bazen konunuzun özelinde yazarsak kalite de bu işi üstlenebilmektedir.
toplarsak ben bu dokümana çok önem veriyorum, bir denetçi tavsiyesi veya üst yönetim illa istiyor gibi bir durum var ise gözden geçirme ile ilgili plan üzerinden periyodik gözden geçirdiğinizi ispatlarsınız. unutmayın her gözden geçirme bir revizyon değildir.
insan kaynakları bu işin sorumluluğunda düşünürsek insan kaynakları prosedüründe bahsetmelidir.
bunun yanında bir revizyon var ve aklınıza hemen org şemasını gözden geçirme gerekliliği geldi. bu durumda planı beklemenize gerek yok.
umarım anlatabilmişimdir

kolay gelsin

Merhaba arkadaşlar,
organizasyon şemasında kalite ve üretim biriminin aynı kişiye bağlanması majör uygunsuzluk mudur?

Merhaba,

buna uygunsuzlukta denmez aynı kişiye kalite ve proje bölümleri bağlanabilir. atama ve görev tanımları ile dokümante edilmelidir. bence daha etkili iletişim için alınmış on numara bir karardır. çünkü bu bölümler sağlıklı proje devir alma ve seriye teslimde bel kemiği bölümlerdir.
sadece iç denetimlerde tarafsızlığı korumak adına kalite ve proje bölümleri diğer bölümler tarafından denetlenmelidir.
kalite ve proje bölümlerini denetleyecek kişilerde tecrübe yanında ISO 19011 eğitimli olması, core tools (apqp-ppap-fmea-spc-msa-8d vb) eğitimlerini almış olması min yeterliliktir. bu yeterlilik kriterleri firmadan firmaya bazen değişiklik göstermektedir. ancak yazdıklarım min olması lazım

Şemanın revizyon süresi olmaz esasen. Eğer isim isim oluşturdu iseniz, isimler değiştiğinde değiştirmeniz gerekir. Başlıklara göre oluşturdu iseniz birimlerde değişiklik olduğunda değişir.
Benim önerim şu; organizasyon şemanızı oluşturun ancak başlıkları kullanın; kalite yöneticisi, üretim müdürü vs gibi. Ayrıca yetkinlik matrisi tanımlayın ve yedeklerini de belirtin. Kişiler işten ayrıldığında yetkinlik matrisi değişir ancak organizasyon şemanız kalır. Takip ve güncellik daha kolay sağlanır.

Ekli dosyalar

• ORGANİZASYON ŞEMASI.pptx
    48.9 KB · Görüntüleme: 133

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri