Üretimden iade süreci

halityc

Er
Üye
Merhabalar mobilya sektöründeyim üretimden iade süreçleri hakkında bilgi almak istiyorum. Kullanılan program SAP
Örneğin bir malzeme üretime geldi içinden bazıları sorunlu olarak ayrıldı bununla ilgili izlenmesi gereken metod süreç prasedür varmıdır teşekkürler

Merhabalar! Mobilya sektöründe üretimden iade süreçleri, özellikle SAP gibi bir ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) sistemi kullanıyorsanız, oldukça yapılandırılmış ve izlenebilir olmalıdır. İşte genel olarak üretim sürecinde sorunlu malzemelerin ayrılması ve iade süreçlerinde izlenmesi gereken yöntemler ve prosedürler:

1. Kalite Kontrol Süreci

• Üretime gelen malzemeler genellikle bir kalite kontrol sürecinden geçer. Bu aşamada malzemenin standartlara uygun olup olmadığı test edilir.
  • SAP içinde Kalite Yönetimi (QM) modülü kullanılarak malzemenin kabulü veya reddi yapılır.
  • Sorunlu olarak tespit edilen malzemeler için bir iade işlemi başlatılır. Bu işlem SAP'de, genellikle defolu ürün kaydı veya hata bildirimi ile yapılır.

2. Hata Kategorisinin Belirlenmesi

• Sorunlu malzemelerin hangi kategoriye girdiği belirlenmelidir (örn. üretim hatası, taşıma hasarı, malzeme kusuru vb.).
  • Bu durum SAP'de ilgili malzemenin kayıtlarına eklenir ve iade işlemleri bu kayıtlara dayanarak yapılır.

3. İade İşlemi

• Malzemeler sorunlu olarak ayrıldıktan sonra iade emri SAP üzerinden oluşturulur. Bu iade emri tedarikçiye veya ilgili birime yönlendirilir.
  • SAP’de malzemenin satın alma ve stok yönetimi modülleriyle entegre bir iade süreci başlatılır.
  • Eğer üretimden çıkan bir ürünse, malzeme fişi ile bu ürünlerin üretimden çekilmesi ve stoktan düşülmesi sağlanır.

4. Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler (CAPA)

• Sorunlu malzemenin nedeni ve kök sebebi belirlendikten sonra SAP üzerinden düzeltici ve önleyici faaliyetler (CAPA) tanımlanır.
  • Bu süreç, üretim veya tedarikçi ile ilgili düzeltici adımların atılmasını sağlar.

5. SAP'de İzlenebilirlik ve Raporlama

• SAP’de tüm bu süreçlerin izlenebilirliği mevcuttur. Her malzeme hareketi kayıt altına alınarak, süreç boyunca hangi adımların atıldığı raporlanabilir.
  • Kalite kontrol, iade emri ve düzeltici faaliyetlerle ilgili raporlar SAP üzerinden çekilebilir.
Bu süreç, SAP içinde entegre modüllerle takip edilerek hatalı malzemelerin hızlı bir şekilde yönetilmesini sağlar ve tekrar eden sorunların önlenmesine yardımcı olur. İlgili modüller içinde MM (Malzeme Yönetimi), PP (Üretim Planlama) ve QM (Kalite Yönetimi) bulunur.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri