Süreç Yönetimi Prosedürü

Elif hanım,
Süreçlere tek başınıza hakim değilseniz her süreci süreç sahibi ile birlikte ele alırsanız işiniz çok kolaylaşır.

PROSES (SÜREÇ) YAKLAŞIMI



Süreç yaklaşımı tüm kalite, çevre , iş güvenliği vb. sistemlerin temel unsurlarından biridir.
Süreç yaklaşımında esas, bir kuruluşun faaliyet alanında bulunan işleri yerine getirirken kullandığı tüm fonksiyonlarını birer süreç olarak halinde algılamak ve her bir süreci kendi içinde ve diğer süreçlerle bağlantılı olarak düşünmektir.
Her sürecin girdileri, kaynakları, kritik performans parametreleri, ölçüm yöntemleri, ölçüm sıkılıkları, metodları ve çıktıları belirlenmelidir. Süreç yaklaşımını aşağıdaki “Kaplumbağa Diyagramı” ile özetlenmektedir.
turtle%252520diagram.png





Yine önemli bir nokta ise süreçler arasındaki ilişkinin iyi belirlenmesidir. Süreçler arasındaki ilişki net ve doğru tanımlanmalıdır.
Aşağıda örnek olarak otomotiv sanayine parça üreten bir firmanın süreç diyagramı verilmiştir. (Örnek olarak verilmiştir - Hayalidir). Burada görüldüğü üzere firmanın süreçleri belirlenmiş ve süreçler arası ilişki görsel hale getirilerek verilmiştir. Detayda her bir süreç incelenerek girdileri, çıktıları, performans kriterleri, ölçüm yöntem ve sıklıkları verilmelidir.


Örnek: 3D-CAD Modelleme süreci için;
Girdiler : Müşteri talepleri, ulusal-uluslararası standartlar, spektler …
Kaynaklar: CAD programı, CAD çizim personeli, bilgisayar…
Performans Parametreleri : Çizim doğruluğu, ölçü hassasiyetleri …
Ölçüm Yöntemi: Prototip ölçü kontrolleri …
Ölçüm Sıklığı: 10/her yeni tasarım
Çıktı: 3 boyutlu parça modeli
 
teşekkür ederim,belki herşeye tek başıma yetişmem gerektiği için süreçler de takılı kalmam ..bilgilendirmeniz işime yarayacaktır.
 
Ben size süreçlerle ilgili olması gereken aklımdakileri yazayım;

1. Süreç prosedürü
2. Süreç kartları
a. Girdiler
b. Çıktılar
c. Kaynaklar
ç. Akış diyagramı
d. İletişim
e. Süreç sahibi ve sorumluları
f. Riskler
g. Fırsatlar
ğ. iyileştirme önerileri
h. Roller ve sorumluluklar
3. Performans Göstergesi Tablosu
teşekkür ederim..Bir format hazırlayacağım.
 
evet fakat ben takıldım kaldım ..İstedikleri satın alma için net hedef belirlememiz ,proses hedefi yapmamız ve bu çıkanların yıllık hedefimiz olması imiş. her bir proses kartına bunu yapmamız..ama ben anlamadım.
Her bir proses kartı için değil de kedibeni7'nin de dediği gibi ayrı bir yerde değerlendirmek gerekiyor. İşin içinde hedef varsa başka bir form üzerinden yürüyebilirsiniz. Satın alma hedefinizi de stratejik hedeflerin içinde gösterebilirsiniz. Veya tüm süreç hedeflerini topladığınız bir listeniz (Süreç Performans Göstergeleri) varsa oraya yazabilirsiniz.
 

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst