16949 Eğitimleri

YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM PAKETİ Entegre Yönetim Sistemi Eğitimi ISO 9001 + ISO 14001 + ISO 45001 Bir Arada Kalite, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği standartlarını tek eğitimde öğrenin. 6 Başarı Sertifikası~20 Saat3 Standart Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Kalite Uzmanı Olun Kurulumdan iç denetime, sürekli iyileştirmeye kadar tüm süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Başarı Sertifikası ile İş Güvenliği Uzmanı Olun Risk değerlendirme, tehlike analizi ve iş kazası önleme süreçlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 27001 Bilgi Güvenliği Başarı Sertifikası ile Bilgi Güvenliği Uzmanı Olun Bilgi varlıklarını koruma, risk analizi ve siber güvenlik kontrollerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Çevre Uzmanı Olun Çevresel etki değerlendirme, atık yönetimi ve sürdürülebilirliği öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ AS 9100 Havacılık & Uzay Kalite Başarı Sertifikası ile Havacılık Sektörüne Açılın Havacılık, uzay ve savunma sektörüne özel kalite yönetim sistemini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Enerji Verimliliği Uzmanı Olun Enerji tüketimini azaltma ve maliyet tasarrufu yöntemlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetimi Başarı Sertifikası ile Müşteri Memnuniyeti Uzmanı Olun Şikayet kaydından çözüme, memnuniyet ölçümüne kadar süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →

filizce

Teğmen
Üye
Merhaba,

16949 bilgilendirme, iç tetkikçi ve core tools konularında firmamızda bazı eğiitmler yapmayı planlıyoruz. Bu konularda eğitim verecek eğitmenlerin yetkinliği konusunda standardın bir zorunluluğu var mıdır?
Mesela;
*Eğitim verecek kişi onaylı IATF16949 denetçisi olmak zorunda mıdır? 16949 denetçisi olmayan bir eğitmen bu eğitimleri verebilir mi?
*Eğitimlerimizi 16949 sertifikasyon kuruluşlarından mı almak zorundayız?
*Daha önce herhangi bir eğitim firmasından eğitim almış personelimiz, bu eğitimleri iç eğitim olarak çalışanlarımıza verse, bu kabul müdür?

Yardımlarınızı ve fikirlerinizi rica ederim.

Merhaba,

IATF 16949 için iç tetkikçi olabilmek için IATF 16949 tarafından iç denetçi sertifika programına katılıp sınavdan geçmeniz gerekmektedir.
Eğitimi veren kişini onaylı IATF 16949 denetçisi olmak zorundadır.
Daha önceden kabul edilen bir IATF 16949 sertifiakası alıp iç denetçi olan bir personeliniz eğer sertifikası devam ediyor ise eğitimleri verebilir.

Eğitim verilen kişiler iç denetçi olamaz.

merhaba,

eğitimi veren kişi IATF 16949 baş denetçisi olmak zorunda değildir.
Bu hiç bir yerde, kuralda geçmez.
Ancak şunu diyebiliriz;
Maalesef standartlara yorumunu katan çok baş denetçi var. Bu yüzden bunlar ile uğraşmamak için eğitimi veren kişinin baş denetçi olması yararınıza olacaktır.

Eğitimlerinizi IATF 16949 sertifika kuruluşlarından almak zorunda değilsiniz.

Aşağıdaki yazınız bile kabuldür ancak yukarıda yazdığım gibi karşınıza denk gelecek denetçileri bilemiyorsunuz.
*Daha önce herhangi bir eğitim firmasından eğitim almış personelimiz, bu eğitimleri iç eğitim olarak çalışanlarımıza verse, bu kabul müdür?

İçeride eğitim verme kararı alır iseniz aşağıdaki hususlara dikkat etmenizde fayda var;

*IATF 16949 temel bilgilendirme ve ISO 19011 iç tetkik temelli IATF 16949 iç denetçi eğitimlerini almış olan birisi olması
*prosedürünüzde tanımlayacağınız min 30 adam gün denetim gerçekleştirmiş. bu sayı firmadan firmaya değişebilir.
*APQP-PPAP-MSA-SPC-GENEL KONTROL PLANI-8D eğitimlerini almış olan
*eğiticinin eğitimi sertifikalı
*eğitim sonucunda muhakkak sınav yapılması gibi hususlara dikkat ederseniz belki illa baş denetçi olacak diyen denetçilere karşı eliniz kuvvetli olur ve onları ikna edebilirsiniz.

iyi çalışmalar

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Ama kafam daha çok karıştı :)
Bir cevapta eğitimi veren kişi 16949 denetçisi olmak zorundadır diyor, diğer cevapta olmak zorunda değildir diyor. :)
Kendi arkadaşlarımızın vereceği iç eğitimlerin durumu da şüpheli.

En iyisi, garanti olması açısından üst yönetimi ikna edip dışarıdan eğitimleri aldırmak . Ama bu seferde nereden kimden alırsak garanti olacak sorusu ortaya çıkıyor kafamda. Yine aynı riskler yok mu?

Şu kişiden veya şu firmadan alırsanız garanti olur sıkıntı yaşamazsınız diyebileceğiniz, tavsiye edebileceğiniz eğitimci veya denetçi isimler varsa bana iletebilrmisiniz? Dış eğitim almak en risksiz seçenek gibi gözüküyor.

Standardın bu tip konularda net olması gerekmezmi aslında? yani eğitimi verecek kişi özellikleri şu olmalıdır gibi.

merhaba,

kafanız şöyle karışmış;
BAŞ DENETÇİ olmalı mı? olmamalı mı? konusu var.
bunun cevabı kesinlikle BAŞ DENETÇİ olması zorunluluğu yoktur.
Olur ise ne olur yukarıda belirttim, bazı avantajları olacaktır.

iyi çalışmalar

aşağıdaki cümleniz özelinde bir şey yazılır ise haksız rekabete girer. evet standart maddeleri net olmalı ama ucu ticarete dayanan konularda bunu yazamazlar. sadece kimler sizin firmada eğitim verebilir bunları netleştirmelisiniz.
yukarıda mailimde içeride eğitim verebilecek için genel kriterleri yazdım. bunlar çoğaltılabilir de.

dışarıdan alacağını BAŞ DENETÇİ olmayan birisinden eğitim alırken de kendi iç kriterleriniz olacak. örneklersek;
*IATF 16949 temel bilgilendirme ve ISO 19011 iç tetkik temelli IATF 16949 iç denetçi eğitimlerini almış olan birisi olması
*50 seans bu eğitimi vermiş olması
*otomotivde 10 yıl çalışmış olması
*referans görüşleri
... bunu artırabilirsiniz

Standardın bu tip konularda net olması gerekmez mi aslında? yani eğitimi verecek kişi özellikleri şu olmalıdır gibi.

O zaman iç veya dış eğitmen olması, IATF denetçisi olması veya belgelendirme firması olması gibi bir zorunluluk yok. Ama eğitimi verecek kişinin niteliklerini mutlaka belirlemiş olmamız gerekiyor. Başdenetçi olan birisinden eğitim almamızın ise ilave avantajları olacak ve belki de denetimde bu konunun sorgulanma ihtiyacı bile kalmayacak.
Şimdi biraz daha netleşmiş oldum, çok teşekkür ederim.

Geri