Önemli 6.1.2.3 Beklenmedik Durum Planı (örnek Çalışma)

YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM PAKETİ Entegre Yönetim Sistemi Eğitimi ISO 9001 + ISO 14001 + ISO 45001 Bir Arada Kalite, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği standartlarını tek eğitimde öğrenin. 6 Başarı Sertifikası~20 Saat3 Standart Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Kalite Uzmanı Olun Kurulumdan iç denetime, sürekli iyileştirmeye kadar tüm süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Başarı Sertifikası ile İş Güvenliği Uzmanı Olun Risk değerlendirme, tehlike analizi ve iş kazası önleme süreçlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 27001 Bilgi Güvenliği Başarı Sertifikası ile Bilgi Güvenliği Uzmanı Olun Bilgi varlıklarını koruma, risk analizi ve siber güvenlik kontrollerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Çevre Uzmanı Olun Çevresel etki değerlendirme, atık yönetimi ve sürdürülebilirliği öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ AS 9100 Havacılık & Uzay Kalite Başarı Sertifikası ile Havacılık Sektörüne Açılın Havacılık, uzay ve savunma sektörüne özel kalite yönetim sistemini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Enerji Verimliliği Uzmanı Olun Enerji tüketimini azaltma ve maliyet tasarrufu yöntemlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetimi Başarı Sertifikası ile Müşteri Memnuniyeti Uzmanı Olun Şikayet kaydından çözüme, memnuniyet ölçümüne kadar süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →

fthtncl

Orgeneral
Moderatör
Merhaba Arkadaşlar,
Ekte yeni tasarımıya Beklenmedik Durum Planını bulabilirsiniz.
Beklenmedik durum planında bildiğiniz gibi tatbikatlar isteniyor.
Fakat bir tatbikat oluşturabilmeniz için olası senaryoyu belirleyip simule etmeniz gerekiyor.
Riske yapılan ilk müdahaleler sonrasında tekrar risk değerlendirmesi yapınız ve kalan risk için yine önem x olasılık değerlendirmeleri yapınız.Planda yapılan değişiklikleri (riskin ortadan kalkaması, olasılık - önem güncellemeleri vs) Test ve Gözden Geçirme Günlüğü kısmına kayıt ediniz.
Bu çalışma daha evvel IATF denetiminden başarıyla geçmiştir.
İşinize yarayacağını umuyor ve iyi çalışmalar diliyorum

Ekli dosyalar

• ACİL EYLEM PLANI (BEKLENMEDİK DURUM).xlsm
    72.3 KB · Görüntüleme: 1,868
Fatih bey, gerçekten çok faydalı bilgiler veriyorsunuz teşekkürler. Daha öncede siz acil durum planları yayınlamıştınız süreç bazında aynı şey mi yoksa onlar farklı bir madde için mi geçerli

Fatih bey, gerçekten çok faydalı bilgiler veriyorsunuz teşekkürler. Daha öncede siz acil durum planları yayınlamıştınız süreç bazında aynı şey mi yoksa onlar farklı bir madde için mi geçerli
Onlar süreç bazlı riskler için geçerliydi. Fakat bu tasarımı yeni oluşturduk. Beklenmedik durum planını ben daha önce farklı bir şekilde yapmıştım ve o daha yüzeyseldi buna göre onuda paylaşmıştım. O şekilde de denetimden geçtik. ama iyileştirme yapma adına hem beklenmedik durumla ilgili plancı ve detaycı yaklaşımı öne çıkarmak için hem de süreç riskleri için oluşturduğumuz acil eylem planlarıyla aynı formatı kullanmak adına daha sağlıklı olacağını düşündük.

Fatih bey, sizin daha önce paylaştığınız (bir adet örnek) ekte ilettiğim yine aynı şekilde 6.1.2.3 maddesi içinde geçerli mi? yoksa başka bir madde miydi. :)

Ekli dosyalar

• Bakım (Acil önlem planı).xlsx
    142.5 KB · Görüntüleme: 906
ISO16949 ile uğraşanlara Allah kolaylıklar versin. Gerçekten zor ve meşakkatli işler var. Bu da onlardan biri. Güzel çalışma. Allah yardımcınız olsun.

Fatih bey, sizin daha önce paylaştığınız (bir adet örnek) ekte ilettiğim yine aynı şekilde 6.1.2.3 maddesi içinde geçerli mi? yoksa başka bir madde miydi. :)
Önceki mesajimda bahsetmis olduğum süreç riskleri ile ilgili bir çalışmaydi o. (Aynı madde) O formu buna adapte edeceğiz tek form üzerinden hareket edeceğiz.

Sağolun Fatih bey, çok güzel bir çalışma olmuş O zaman bu son gönderdiğinizi dikkate alıp kendi firmamıza göre uyarlamaya çalışacağım.

Merhaba fatih bey,
oluşturduğunuz güncel acil durum planı ile ilgili bir şey sormak istiyorum, bende şu an düzenleme yapıyorum gönderdiğiniz dosya içerisinde risk matrix diye bir dosya var ekte iletiyorum üstten önem ve olasılığı anladım lakin sonrası risk matrix, tespit, risk kontrollerini tam anlayamadım yorumlayabilir misiniz.
Diğer sorum doğal risk , kalan risk nedir.

Ekli dosyalar

• risk.xlsx
    16 KB · Görüntüleme: 654
Adsız.png

Küçük bir revize yaptım. En baştaki tabloya bakarsanız orası daha önce önem başlığı altındaydı oraya şiddet dedim daha iyi anlamanız açısından.
Ve Risk Matrisi yazan kısımda (şiddet X olasılık ) sonucu hangi hücre ile kesişiyorsa orada da önem derecesini bulmuş oluyoruz.
Yani Risk matrisi tablosunu önünüze alın ve örnek olarak büyük olasılıkla satırı ile şiddetli sütunun birleştiği hücreye bakarsanız önem düzeyinin çok yüksek olacağını göreceksiniz.

Önem düzeyi çok yüksekse bir aşağıdaki tabloda tespit kısmı mevcut. Orada çok yüksek düzeyin karşılığına bakalım. "Derhal amiri ve / veya Üst Yönetimi bilgilendirin. Eylem / görev / süreci hemen durdurun. Düzeltici önlemler hemen alınmalıdır. Ürün kalitesini veya teslimatını etkileyen riskler için acil durum planları olmalı."

Risk Kontrollerini de riskinize göre "Acil eylem planı" sayfasındaki " risk planı ve kontrolleri " sütununda kullanabilirsiniz.

Doğal risk - Başta belirlenen risk ya da halihazırda zaten olan risk diyebilirsiniz.
Kalan riskse - Siz belirttiğiniz önlemleri aldıktan ve uyguladıktan sonra ne kaldığıdır.

Siz bir riski belirlemez veya belirlenmiş riske tedbir almazsanız o riskin düzeyi daima ilk anki gibi kalacaktır.
Fakat önleyici ve etki azaltıcı tedbirler uyguladığınızı ya da uygulayacağınızı var sayarsak işte o zaman hazırlıklı olduğunuz için artık riskin etkisi azalacaktır.
Bu nedenle doğal risk ve kalan risk başlığı altında incelenmiştir.

ekte ilettiğim sizin format risk düzeyini yüksek olarak ele almışsınız anlattığınız anladım ancak kafama takıldı kusura bakmayın
tabloda siz
Şiddet düşük demişsiniz bu küçük olabilir mi
olasılık zaten büyük olasılıkla demişsiniz bunda sıkıntı yok
risk düzeyide gösterdiğiniz şekilde yükseğe denk geliyor
küçük, düşük kafamı karıştırdı
kontrol edebilirmisiniz.

Ekli dosyalar

• durum planı.xlsx
    137.8 KB · Görüntüleme: 792
Şiddetin küçük olması. Küçük düzeyde bir şiddetle karşı karşıya kalacağız demektir.
Risk matrisi sayfasındaki tabloya göre eşleştirdiğinizde ekte gönderdiğiniz dosyadaki sonuç çıkıyor.
Yani ekteki dosyada bir problem yok.
Olasılık ne kadar yüksek olursa olsun şiddeti de yüksek olmak zorunda değildir. Bu tamamen riskin ne kadar önemli bir risk olduğuna bağlıdır.
Veya şiddeti ne kadar büyük olursa olsun illa olasılığının da yüksek olması diye bir durum söz konusu değil.
Risk ortaya çıktığında çok şiddetli bir risktir belki ama ortaya çıkma ihtimali zordur.
Böyle düşünmelisiniz.

Teşekkür ederim fatih bey firmamıza göre uyarlıyacağım. sizden son bir şey rica edeceğim bir tane konu açtım 4.4.1.1 değerli yorumlarınızı paylaşabilirmisiniz.

Merhaba Fatih Bey, bir yurt dışı müşteri denetiminden "iş sürekliliği planı" olmadığı için minör uygunsuzluk yedim biraz araştırdım aslında daha çok bankalar için kullanılsa da şirketler içinde bir modeli varmış BTYÖN bilgi deposu sitesinde bir makalede buldum tatbikatları ile ilgili ancak elinizde örnek dokümanları var ise çok daha faydalı olacaktır benim için yardımcı olabilir misiniz

merhaba Fatih bey çok güzel bir çalışma olmuş bir kaç sorum olacak risk senaryosu kısmı simülasyon yerine mi geçmektedir . Birde acil eylem planı kısmı mevcut yapılan kontroller olarak değerlendirip sonra bunların riskini değerlendirip alınan önlemleri mi risk ve kontroller kısmına yazacağız tam anlayamadım açıklarsanız çok sevinirim . Deprem olması durumunda acil eylem planım
bilgisayar yedekleri hard disk ile muhafaza altına alınacaktır.
Gündüz olması durumunda : kiralık banka kasasına koyularak koruma altına alınır. Depremin bitmesi beklenir ve çalışanların emniyetli bir şekilde çıkması genel müdür tarafından sağlanır.

3)Tehlikenin geçtiğinden emin olduktan sonra hasar tespiti yapılarak üretime devam edilip edilemeyeceği üretim müdürü tarafından belirlenir aksi durumda tedarikçisi ile görüşülecek xxx yapılması istenecektir. Bu durumda risk ve kontroller kısmına ne yazmam gerekir .

Merhaba Arkadaşlar,
Ekte yeni tasarımıya Beklenmedik Durum Planını bulabilirsiniz.
Beklenmedik durum planında bildiğiniz gibi tatbikatlar isteniyor.
Fakat bir tatbikat oluşturabilmeniz için olası senaryoyu belirleyip simule etmeniz gerekiyor.
Riske yapılan ilk müdahaleler sonrasında tekrar risk değerlendirmesi yapınız ve kalan risk için yine önem x olasılık değerlendirmeleri yapınız.Planda yapılan değişiklikleri (riskin ortadan kalkaması, olasılık - önem güncellemeleri vs) Test ve Gözden Geçirme Günlüğü kısmına kayıt ediniz.
Bu çalışma daha evvel IATF denetiminden başarıyla geçmiştir.
İşinize yarayacağını umuyor ve iyi çalışmalar diliyorum

Fatih bey bu formun süreci, prosedürü var mıdır?

Hayır. Süreç ve prosedür farklı şeyler. Bununla ilgisi yok.

Şimdi benim firmamda kullandığım ACİL DURUM YÖNETİM SÜRECİ var. Eğer sizin yapmış olduğunuz 'Beklenmedik Durum Planını' nı kullanırsam, kullandığım ACİL DURUM YÖNETİM SÜRECİ'yle uyuşmayacak. O nedenle dedim sizin kullanmış olduğunuz Beklenmedik durum planını anlatan bir süreç ve ya prosedür var mı...

Şimdi benim firmamda kullandığım ACİL DURUM YÖNETİM SÜRECİ var. Eğer sizin yapmış olduğunuz 'Beklenmedik Durum Planını' nı kullanırsam, kullandığım ACİL DURUM YÖNETİM SÜRECİ'yle uyuşmayacak. O nedenle dedim sizin kullanmış olduğunuz Beklenmedik durum planını anlatan bir süreç ve ya prosedür var mı...
Süreç; girdisi ve çıktısı olan ölçülebilir sistemlere denir. Bu şekilde bir süreç oluşturmak büyük bir çaba olacaktır. Bunu "plan" adı altında oluşturabilir ve uygulayabilirsiniz. Her şey için bir prosedür yazmaya ya da süreç oluşturmaya gerek yok. Ki zaten böyle bir şeye süreç diyemezsiniz. Ortada bir plan varsa illa ki bunu süreç ya da prosedürle desteklemeniz gerekmiyor. Detaylı/karmaşık bir konu ise prosedür oluşturabilirsiniz.

Geri