9.2 Iç Tetkik / 9.2.2

YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM PAKETİ Entegre Yönetim Sistemi Eğitimi ISO 9001 + ISO 14001 + ISO 45001 Bir Arada Kalite, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği standartlarını tek eğitimde öğrenin. 6 Başarı Sertifikası~20 Saat3 Standart Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Kalite Uzmanı Olun Kurulumdan iç denetime, sürekli iyileştirmeye kadar tüm süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Başarı Sertifikası ile İş Güvenliği Uzmanı Olun Risk değerlendirme, tehlike analizi ve iş kazası önleme süreçlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 27001 Bilgi Güvenliği Başarı Sertifikası ile Bilgi Güvenliği Uzmanı Olun Bilgi varlıklarını koruma, risk analizi ve siber güvenlik kontrollerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Çevre Uzmanı Olun Çevresel etki değerlendirme, atık yönetimi ve sürdürülebilirliği öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ AS 9100 Havacılık & Uzay Kalite Başarı Sertifikası ile Havacılık Sektörüne Açılın Havacılık, uzay ve savunma sektörüne özel kalite yönetim sistemini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Enerji Verimliliği Uzmanı Olun Enerji tüketimini azaltma ve maliyet tasarrufu yöntemlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetimi Başarı Sertifikası ile Müşteri Memnuniyeti Uzmanı Olun Şikayet kaydından çözüme, memnuniyet ölçümüne kadar süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →

Ali Şahin

Orgeneral
Moderatör
Üye
maddelerin içerisinde ;
Her bir tetkik için tetkik kriteri ve kapsamı belirlenmelidir mesela kendi planımda ben aşağıdaki gibi yazdım doğrumudur.
Kapsam:Muhtelif tellerden yapılmış, farklı ölçülerde,basma, çekme, kurma, form yayları gibi
Kriter ise : IATF 16949:2016 ve ISO 9001:2015 dir

"Kapsam: Her bir denetimin denetim kapsamı, uygulanabilir tüm vardiyalar boyunca KYS kuruluşlarında süreç bazlı denetimden oluşur."

"Kriterler: Denetim kriterleri, kuruluşun, ISO 9001: 2015, IATF16949 standartlarında verilen gereklilikleri yerine getirip getirmediğinin yanı sıra kuruluşun kendi gereksinimlerine hangi ölçüde uyup uymadığını incelerken, yasal / düzenleyici gereklilikler veya müşteri gereklilikleri: Önceki denetim bulguları, dış ve iç uygunlukları için gözden geçirilecektir. "

Bir diğer deyişle,
Denetim kapsamı : denetimin kapsamı ve sınırları. NOT: Denetim kapsamı genel olarak, kapsanan zaman diliminin yanı sıra fiziksel konumların, organizasyonel birimlerin, faaliyetlerin ve süreçlerin bir tanımını içerir.

Denetim kriterleri: politikalar, prosedürler veya gereksinimler kümesi. NOT: Denetim kriterleri, hangi denetim kanıtının karşılaştırıldığına referans olarak kullanılır. (Yani denetleyeceğiniz birimi hangi kritere göre denetleyeceksiniz?Orada halihazırda uyulması gereken dökümanlara göre ve standartlara göre )

Son düzenleme:
Merhaba,
Kalite bölümünde yeni çalışmaya başladım,forumdan çok faydalanıyorum emeği geçen herkese teşekkürler.

IATF 16949:2016 9.2.2.2 kalite yönetim sistemi denetimi hakkında bir sorum olacaktı.
Standart şu şekilde söylüyor; Organizasyon, bu Otomotiv KYS Standardına uygunluğu doğrulamak için proses yaklaşımını kullanarak yıllık bir programa göre her üç yıllık takvim dönemi boyunca tüm kalite yönetim sistemi süreçlerini denetleyecektir.
Çalıştığım firmada her yıl kuruluş içi sistem denetimi yapılmış bu zamana kadar .Şimdi standart gereği olarak süreçlerin denetimini üç yıla yayılmış şekilde mi yapacağım. Örneğin 2020 için; üretim süreci,bakım süreci,kalite kontrol süreci 2021 için ;insan kaynakları,proje yönetim,satın alma gibi
Eğer böyleyse bu denetimleri yaparken tek bir soru listesi kullanamayacağım her süreç için ayrı bir soru listesi mi hazırlamam gerekiyor. Yoksa ekteki gibi bir soru listesi yeterli olur mu ?

Zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• F.04.02 Rev.No.01 Kuruluş İçi Sistem Audit Soru Listesi Formu.xlsx
    48.6 KB · Görüntüleme: 315
bu konuda benimde şöyle bir sorum olacak.
yılın ilk ayında 12.ayda yapacağım denetimin planını hazırladığımda neden minör alıyorum.
iç denetim süreç haritamda bunu her yıl olarak hazırlanır olarak belirttiğim halde 3 yıllık takvimde bunu beyan etmem mi gerekir?

Minör uygunsuzluğun içeriğini tam olarak bilmemekle beraber.
IATF in yayınlamış olduğu son onaylanmış yorumlarda şöyle yer almakta. 3 denetim periyodunu da içeren gösteren ve periyotların belli olduğu bir iç denetim planı yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
The organization shall audit all quality management system processes over a three-year audit cycle , according to an annual programme, using the process approach to verify compliance with this Automotive QMS Standard. Integrated with these audits, the organization shall sample customer-specific quality management system requirements for effective implementation.

herkese selam,
iç tetkik için soru listesi oluşturacağım.
bana önerebileceğiz bir kaynak var mı? yani departman sorumlularından görüşmeden önce taslak bir soru listesi hazırlamak.
bir çok firmada departmanlar aynı zaten,
satınalma
bakım
üretim
kalite kontrol
insan kaynakları vs.

"Kapsam: Her bir denetimin denetim kapsamı, uygulanabilir tüm vardiyalar boyunca KYS kuruluşlarında süreç bazlı denetimden oluşur."

"Kriterler: Denetim kriterleri, kuruluşun, ISO 9001: 2015, IATF16949 standartlarında verilen gereklilikleri yerine getirip getirmediğinin yanı sıra kuruluşun kendi gereksinimlerine hangi ölçüde uyup uymadığını incelerken, yasal / düzenleyici gereklilikler veya müşteri gereklilikleri: Önceki denetim bulguları, dış ve iç uygunlukları için gözden geçirilecektir. "

Bir diğer deyişle,
Denetim kapsamı : denetimin kapsamı ve sınırları. NOT: Denetim kapsamı genel olarak, kapsanan zaman diliminin yanı sıra fiziksel konumların, organizasyonel birimlerin, faaliyetlerin ve süreçlerin bir tanımını içerir.

Denetim kriterleri: politikalar, prosedürler veya gereksinimler kümesi. NOT: Denetim kriterleri, hangi denetim kanıtının karşılaştırıldığına referans olarak kullanılır. (Yani denetleyeceğiniz birimi hangi kritere göre denetleyeceksiniz?Orada halihazırda uyulması gereken dökümanlara göre ve standartlara göre )

Merhaba fatih bey forumda yeniyim yönetim temsilciliğinde de oyle. Bir konuda yardiminizi rica edebilir miyim kalite yonetim temsilciliginin kpi lari neler olabilir fikir verir misiniz tek aklima gelen denetimlerin basariyla gecilmesi, ic tetkiklerin zamaninda yapilma orani vs

Geri