Sorunun uygun yeri burası olmayabilir, başlık kalabalığı yaratmak istemediğim için buraya ekledim, kusura bakmayın.
Otomotiv yan sanayi ve tedarikçilerine kimyasal proseslerde destek veren, kısmen fason kısmen de imalat yapan bir firmanın PPAP ve FMEA içeriklerinden sorumluyum.
Firmaların ürettikleri yedek parça v.b. teslimatları için hazırladıkları APQP belgeleri çerçevesinde; çoğunlukla kendi bünyelerinde yapmadıklarından detaylı bilgisine sahip olmadıkları kimyasal proseslerle ilgili hem Flow Chart hem de PFMEA'ları hazırlıyorum. Ancak müşterilerimizin kendi ana sanayileriyle APQP toplantılarına vs. dahil olmadığımız için kimi zaman müşteri beklentilerini net anlayamadığımızdan müşterilerimiz APQP ile ilgili uygunsuzluk bildirebiliyorlar.
Firmamız orta ölçekli bir firma olduğu için (ve otomotiv dışında da iş yaptığımız için) IATF 16949 akreditasyonumuz yok, sadece 9001 belgemiz var (ve proseslerimizin ilgili kimyasal standarlara uygunluğu denetime tabi) bundan dolayı da hazırladığım dokümanlara kendi prosesim çerçevesinde eklediğim bazı bilgileri neye dayanarak eklediğimi deklare etmekte sorun yaşıyorum. Metalürji mühendisiyim, otomotivde farklı pozisyonlarda çalıştım. Formel/sertifikalı bir eğitim vs. de almadım ancak hem ISO 9001 hem de IATF 16949 alanında (hem de prosesimle ilgili başka uluslar arası standartlarda) biraz "alaylı" olarak deneyim kazandım.
Şimdi sorum şu; firmanın akreditasyonunu yaptırmaksızın, benim şahsen alacağım, APQP süreçlerini de içeren sertifikalı bir IATF 16949 eğitimiyle yetkinliğimi belgelemem bu süreçlerdeki sorunlara aşmaya yardımcı olur mu? Yoksa firmamızı bütünüyle bir akreditasyona sokmak için ciddi zaman ve para yatırımı yapmamız gerekecek ve günümüz koşullarında ben iş verenemimden böyle bir talepte bulunamam. Ama kendi eğitimimin ücretini talep edebilirim.
Bu konuda bilgi sağlayabilirseniz memnun olurum.