Sizin bağlam ile ilgili verdiğiniz örneği indirmiştim.
O anlamda daha açık bir örnek olabilir mi o çok genel geldi bana.
Bağlam konusunu nasıl halledeceğimi bilmiyorum açıkçası.
Dış faktörler arasında, e. uluslararası, ulusal, bölgesel veya yerel düzeyde kültürel, sosyal, politik, yasal, düzenleyici, finansal, teknolojik, ekonomik ve rekabetçi bir ortam.
İç faktörler genellikle kurumun kurumsal kültürünü, yönetimini, organizasyon yapısını, teknolojilerini, bilgi sistemlerini ve karar verme süreçlerini (resmi ve gayri resmi) içerir.
Ben bağlam konusunu risk ve fırsatları değerlendirme formu üzerinde hallettim. Ve el kitabımızda da buraya atıfta bulundum. Yani bağlam risklerini değerlendirdim. Bunları değerlendirirken de iç bağlam mı dış bağlam mı bunları belirttim.
Bir örnek verecek olursak,
Satınalma bölümü için,
İç mi dış mı? - Dış bağlam
Bağlamın Konusu- REKABETÇİ (Yukarıdaki dış faktörlere bakarsanız göreceksiniz)
Ana faaliyet - Tedarikçi Seçimi
Süreç Adımı - Tedarikçi fizibilitesinin değerlendirilmesi
Hususlar - Tedarikçi fizibilitesi (İmalat , teknoojik , altyapı, finansal yeterlilik)
Riskler- Tedarik kesintisi
Etkisi - Müşteri siparişlerinin aksaması ve Performansa olumsuz etki
Mevcut Durum - Tedarikçi değerlendirme anketinde aldığı puana göre tedarikçi değerlendirilmektedir
Önce bağlamın iç bağlam mı yoksa dış bağlam mı olduğunu belirledik. Sonrasında kalıplaşmış dış faktörlerden bu konunun hangisine tekabül ettiğini belirttik.
Sonrasında zaten riskle ilgili kısımlar yer alıyor.
Yani tüm risk değerlendirmelerini bağlam üzerinden yapmış olduk.
Bunu böyle yapmayan arkadaşlar için diyoruz ki,
Swot analizi yapın ve bunu yönetim gözden geçirmelerinde görüşün ve devamlı güncel tutun.
İki şekilde de yapabilirsiniz.