IATF 16949 Revizyon Sürecinde Öncelikli Gelişim Alanları Belirlendi

YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM PAKETİ Entegre Yönetim Sistemi Eğitimi ISO 9001 + ISO 14001 + ISO 45001 Bir Arada Kalite, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği standartlarını tek eğitimde öğrenin. 6 Başarı Sertifikası~20 Saat3 Standart Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Kalite Uzmanı Olun Kurulumdan iç denetime, sürekli iyileştirmeye kadar tüm süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Başarı Sertifikası ile İş Güvenliği Uzmanı Olun Risk değerlendirme, tehlike analizi ve iş kazası önleme süreçlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 27001 Bilgi Güvenliği Başarı Sertifikası ile Bilgi Güvenliği Uzmanı Olun Bilgi varlıklarını koruma, risk analizi ve siber güvenlik kontrollerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Çevre Uzmanı Olun Çevresel etki değerlendirme, atık yönetimi ve sürdürülebilirliği öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ AS 9100 Havacılık & Uzay Kalite Başarı Sertifikası ile Havacılık Sektörüne Açılın Havacılık, uzay ve savunma sektörüne özel kalite yönetim sistemini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Enerji Verimliliği Uzmanı Olun Enerji tüketimini azaltma ve maliyet tasarrufu yöntemlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetimi Başarı Sertifikası ile Müşteri Memnuniyeti Uzmanı Olun Şikayet kaydından çözüme, memnuniyet ölçümüne kadar süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →

hasan_hasan

Orgeneral
Moderatör
Üye
Merhaba Arkadaşlar,

IATF 16949 standardının 2. baskısı için yürütülen revizyon çalışmaları devam ediyor. IATF tarafından Temmuz 2026 tarihinde yayımlanan 005 numaralı Paydaş Bülteni ile revizyon sürecinin mevcut durumu ve odaklanılan temel konular paylaşıldı.

Paydaşlardan alınan geri bildirimler doğrultusunda şekillenen revizyon çalışmaları, beş ana öncelik başlığı altında ilerlediğini söyleyebilriz.

1. Sadeleştirme, Açıklık ve Etkinlik

Standardın daha kolay anlaşılabilir, uygulanabilir ve denetlenebilir hale getirilmesi hedefleniyor. Yoruma açık gerekliliklerin azaltılması, uygulamalarda tutarlılığın artırılması ve ISO 9001 ile gereksiz tekrarların önlenmesi üzerinde duruluyor.
Özellikle ISO 9001 tekrarları azalacak bu çok iyi olacak.

2. Yazılım Kalite Güvencesi

Otomotiv sektöründe yazılım kullanımının artmasıyla birlikte, özellikle gömülü yazılımların yaşam döngüsü boyunca kalite prensiplerinin daha etkin uygulanması amaçlanıyor. Yazılım geliştirme, doğrulama ve kontrol süreçlerinin kalite yönetim sistemi ile daha güçlü şekilde ilişkilendirilmesi bekleniyor. Djitalleşmeye yönelik şirkeler yatırım planları yapmalıdırlar.

3. Tier N Tedarik Zinciri Yönetimi

Alt kademe tedarikçilerde risk bazlı yaklaşımın güçlendirilmesi, müşteri gerekliliklerinin tedarik zinciri boyunca etkin şekilde yayılımının sağlanması ve tüm seviyelerde iletişim mekanizmalarının iyileştirilmesi hedefleniyor. Yeni tdearikçi seçiminde risk analizi yapılması. bunun altının doldurulması çok önemli hale gelecek.

4. Devreye Alma ve Endüstrileştirme Yönetimi

Yeni ürünlerin devreye alınması, proses değişiklikleri ve üretime geçiş faaliyetlerinde daha sistematik ve yapılandırılmış bir yaklaşım oluşturulması planlanıyor. Proje yönetimi, değişiklik kontrolü ve seri üretime geçiş süreçlerinin daha net tanımlanması bekleniyor.

5. Müşteri Özel Gereksinimleri (CSR)

Müşteri özel gereksinimlerinin daha anlaşılır ve uygulanabilir hale getirilmesi amaçlanıyor. Ortak ve yaygın kullanılan müşteri gerekliliklerinin mümkün olduğunca standardın içerisine alınması ve CSR yönetiminin daha etkin hale getirilmesi hedefleniyor.

Revizyon Takvimi

Mevcut planlamaya göre:

• 2026 yılı: Revizyon taslağının hazırlanması ve dış paydaş görüşlerinin alınması,
  • 2027 yılı: Nihai doğrulama çalışmalarının tamamlanması ve destekleyici dokümanların yayımlanması,
  • 2027 ortası: Yeni baskının yayımlanmasının planlanması,
öngörülüyor.

Geçiş süresinin sona erme tarihinin, ISO 9001 standardının geçiş takvimi ile uyumlu olacak şekilde belirlenmesi planlanıyor. Ancak kesin geçiş tarihleri henüz açıklanmış değil.

Geri