ISO 9001, ISO14001 ve ISO 45001 güncellendi.

bykzlym

Orgeneral
Moderatör
Üye

ISO 9001, ISO 14001 ve ISO 45001'e iklim değişikliğini içerecek şekilde revizyon geldi. 2024 yılında yayınlanan değişiklik için duyuru aşağıdaki gibidir:​

1. Giriş
Bu tebliğin amacı, ISO'nun İklim Eylemi taahhütlerini yansıtmak üzere mevcut ve yeni ISO Yönetim Sistemleri Standartlarında (MSS) İklim Eylemi Değişikliklerinin yayınlanmasını vurgulamaktır.
Değişikliklerin tutarlı bir şekilde tanıtılabilmesi ve uygulanabilmesi için tüm tarafların niyeti anlaması önemlidir.

2. Yönetim Sistemleri Standartlarına İklim Değişikliği hususlarının eklenmesi
2.1 Karar

ISO Londra İklim Değişikliği Deklarasyonu'nu desteklemek amacıyla; ISO, İklim Değişikliğinin yönetim sisteminin amaçlanan sonuçlarına ulaşma kabiliyeti üzerindeki etkisini dikkate alma ihtiyacını ele almak için bir dizi mevcut yönetim sistemi standardına iki yeni metin ifadesinin eklenmesine ve geliştirilmekte/revize edilmekte olan tüm yeni standartlara dahil edilmesine yönelik bir karar almıştır. Değişiklikler ilk olarak yayınlanan bu standartlarda Değişiklik olarak sunulacaktır.
Değişiklikler (iki yeni ifade) Uyumlaştırılmış Yapının yeni metnine (ISO/IEC Direktifleri Bölüm 1 Konsolide ISO Eki Ek SL Ek 2) aşağıdaki şekilde dahil edilecektir.
Standartlarda yapılacak değişiklikler 23 Şubat 2024 tarihinde yayınlanacaktır.

Değişiklikler aşağıdaki gibidir:

4.1 Kuruluşun ve bağlamının anlaşılması.
Kuruluş, amacı ile ilgili olan ve XXX yönetim sisteminin amaçlanan sonuç(lar)ını elde etme kabiliyetini etkileyen harici ve dahili konuları belirlemelidir.
Eklendi: Kuruluş iklim değişikliğinin ilişkili bir konu olup olmadığını belirlemelidir.

4.2 İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerinin anlaşılması.
Kuruluş aşağıdakileri belirlemelidir:
  • XXX yönetim sistemi ile ilgili olan ilgili taraflar.
  • bu ilgili tarafların ilgili gereklilikleri.
  • XXX yönetim sistemi vasıtasıyla bu şartlardan hangilerinin ele alınacağı.
Eklendi: NOT: İlgili ilgili tarafların iklim değişikliği ile ilgili gereklilikleri olabilir.
2.2 Değişikliklerin amacı
Amaç, İklim Değişikliği konularının kuruluş tarafından diğer tüm konulara ek olarak yönetim sisteminin etkinliği bağlamında dikkate alınmasını sağlamaktır. Her bir yönetim sistemi standardındaki bu ek ifadeler, bu önemli konunun göz ardı edilmemesini ve yönetim sisteminin tasarımı ve uygulanmasında tüm kuruluşlar tarafından dikkate alınmasını sağlamaktadır.
Madde 4.1 ve 4.2 için gerekliliklerin genel amacı değişmeden kalmaktadır; bu maddeler zaten kuruluşun yönetim sisteminin etkinliğini etkileyebilecek tüm iç ve dış konuları dikkate alınması ihtiyacını içermektedir; bu yeni eklemeler İklim Değişikliğinin yönetim sistemi içinde dikkate alınmasını ve toplumumuz için kuruluşların artık bunu dikkate almasını gerektirecek kadar önemli bir dış faktör olduğunu güvence altına almaktadır.

İklim Değişikliğinin her bir yönetim sistemi bileşeni üzerinde farklı bir etkisi olabileceği unutulmamalıdır; örneğin, bir Kalite Yönetim Sistemi üzerindeki etkisi, bir Sağlık ve Güvenlik Yönetim Sistemi üzerindeki etkisinden çok farklı olabilir.

Değişikliklerin amacı (örneğin) bir sağlık ve güvenlik yönetim sistemi denetimini veya bir karayolu trafik güvenliği yönetim sistemi denetimini orantısız bir şekilde İklim Değişikliğini dikkate alan bir denetime dönüştürmek değildir, ancak bu elbette İklim Değişikliğinin önemini azaltmaz.

IAF ve ISO, İklim Değişikliğinin hayati bir konu olduğunu ve iklimle ilgili hususların eklenmesinin son derece önemli olmakla birlikte, standartların her zaman yönetim sistemlerini etkileyen tüm konuların kuruluş tarafından dikkate alınması gerektiğini içerdiğini vurgulamak istemektedir. Bu nedenle, yönetim sistemlerini uygulayan birçok kuruluş zaten İklim Değişikliğini dikkate alacaklardır.

Ekli dosyalar

• ISO MSS Communique Amendment Feb 2024.pdf
    148.2 KB · Görüntüleme: 592

ISO 9001, ISO 14001 ve ISO 45001'e iklim değişikliğini içerecek şekilde revizyon geldi. 2024 yılında yayınlanan değişiklik için duyuru aşağıdaki gibidir:​

1. Giriş
Bu tebliğin amacı, ISO'nun İklim Eylemi taahhütlerini yansıtmak üzere mevcut ve yeni ISO Yönetim Sistemleri Standartlarında (MSS) İklim Eylemi Değişikliklerinin yayınlanmasını vurgulamaktır.
Değişikliklerin tutarlı bir şekilde tanıtılabilmesi ve uygulanabilmesi için tüm tarafların niyeti anlaması önemlidir.

2. Yönetim Sistemleri Standartlarına İklim Değişikliği hususlarının eklenmesi
2.1 Karar

ISO Londra İklim Değişikliği Deklarasyonu'nu desteklemek amacıyla; ISO, İklim Değişikliğinin yönetim sisteminin amaçlanan sonuçlarına ulaşma kabiliyeti üzerindeki etkisini dikkate alma ihtiyacını ele almak için bir dizi mevcut yönetim sistemi standardına iki yeni metin ifadesinin eklenmesine ve geliştirilmekte/revize edilmekte olan tüm yeni standartlara dahil edilmesine yönelik bir karar almıştır. Değişiklikler ilk olarak yayınlanan bu standartlarda Değişiklik olarak sunulacaktır.
Değişiklikler (iki yeni ifade) Uyumlaştırılmış Yapının yeni metnine (ISO/IEC Direktifleri Bölüm 1 Konsolide ISO Eki Ek SL Ek 2) aşağıdaki şekilde dahil edilecektir.
Standartlarda yapılacak değişiklikler 23 Şubat 2024 tarihinde yayınlanacaktır.

Değişiklikler aşağıdaki gibidir:

2.2 Değişikliklerin amacı
Amaç, İklim Değişikliği konularının kuruluş tarafından diğer tüm konulara ek olarak yönetim sisteminin etkinliği bağlamında dikkate alınmasını sağlamaktır. Her bir yönetim sistemi standardındaki bu ek ifadeler, bu önemli konunun göz ardı edilmemesini ve yönetim sisteminin tasarımı ve uygulanmasında tüm kuruluşlar tarafından dikkate alınmasını sağlamaktadır.
Madde 4.1 ve 4.2 için gerekliliklerin genel amacı değişmeden kalmaktadır; bu maddeler zaten kuruluşun yönetim sisteminin etkinliğini etkileyebilecek tüm iç ve dış konuları dikkate alınması ihtiyacını içermektedir; bu yeni eklemeler İklim Değişikliğinin yönetim sistemi içinde dikkate alınmasını ve toplumumuz için kuruluşların artık bunu dikkate almasını gerektirecek kadar önemli bir dış faktör olduğunu güvence altına almaktadır.

İklim Değişikliğinin her bir yönetim sistemi bileşeni üzerinde farklı bir etkisi olabileceği unutulmamalıdır; örneğin, bir Kalite Yönetim Sistemi üzerindeki etkisi, bir Sağlık ve Güvenlik Yönetim Sistemi üzerindeki etkisinden çok farklı olabilir.

Değişikliklerin amacı (örneğin) bir sağlık ve güvenlik yönetim sistemi denetimini veya bir karayolu trafik güvenliği yönetim sistemi denetimini orantısız bir şekilde İklim Değişikliğini dikkate alan bir denetime dönüştürmek değildir, ancak bu elbette İklim Değişikliğinin önemini azaltmaz.

IAF ve ISO, İklim Değişikliğinin hayati bir konu olduğunu ve iklimle ilgili hususların eklenmesinin son derece önemli olmakla birlikte, standartların her zaman yönetim sistemlerini etkileyen tüm konuların kuruluş tarafından dikkate alınması gerektiğini içerdiğini vurgulamak istemektedir. Bu nedenle, yönetim sistemlerini uygulayan birçok kuruluş zaten İklim Değişikliğini dikkate alacaklardır.
Merhabalar, bilgilendirme için teşekkür ederiz.

Bu değişiklik sonrası ilgili dış taraf olarak neyi yazmalıyız? bilgi rica ederim.

Saygılar..

Merhabalar, bilgilendirme için teşekkür ederiz.

Bu değişiklik sonrası ilgili dış taraf olarak neyi yazmalıyız? bilgi rica ederim.

Saygılar..
Ana başlık çevredir ancak buna kafa yormadım. Çünkü 2023 yılı denetimimizde bu sorulmayacak, 2024 yılı denetiminde sorulacak. Yani biraz daha zamanım var, o yüzedn düşünmedim.

Merhaba,

Dış taraf, cansız içinde yaşadığımız dünya, uzay, ortam da olabilir;

Örnek bir dış tarafı analiz edeyim;

''Doğal kaynaklar''

Doğal kaynakların bizim ile konuşmasına gerek yok. ne bekler bizden?

israf istemez, kirletilmek istemez, doğal yapısının bozulmasını istemez, üzerindeki bitki örtüsünün tahrip edilmesini değiştirilmesini istemez gibi açıklamalar ile sistemimizi geliştirmeliyiz

yukarıdaki açıklamalar işin bir boyutu, diğer boyutu ise biz ne yapıyoruz bu isteklere karşı hangi yönetim sistemlerimiz var? ne hedeflerimiz var? sistematik izlediğimiz ve iyileştirdiğimiz alanlar neler? trendimiz ne?

ve son olarak geleceğe dair neler yapacağız, neyi taahhüt ediyoruz?
bunları yaparken riskler var mı? bunları nasıl değerlendiriyoruz

umarım anlatabilmişimdir

kolay gelsin

Merhaba,

Dış taraf, cansız içinde yaşadığımız dünya, uzay, ortam da olabilir;

Örnek bir dış tarafı analiz edeyim;

''Doğal kaynaklar''

Doğal kaynakların bizim ile konuşmasına gerek yok. ne bekler bizden?

israf istemez, kirletilmek istemez, doğal yapısının bozulmasını istemez, üzerindeki bitki örtüsünün tahrip edilmesini değiştirilmesini istemez gibi açıklamalar ile sistemimizi geliştirmeliyiz

yukarıdaki açıklamalar işin bir boyutu, diğer boyutu ise biz ne yapıyoruz bu isteklere karşı hangi yönetim sistemlerimiz var? ne hedeflerimiz var? sistematik izlediğimiz ve iyileştirdiğimiz alanlar neler? trendimiz ne?

ve son olarak geleceğe dair neler yapacağız, neyi taahhüt ediyoruz?
bunları yaparken riskler var mı? bunları nasıl değerlendiriyoruz

umarım anlatabilmişimdir

kolay gelsin
Bilgilendirme için teşekkür ederim.

Ben ISO 9001 - ISO 16949 KYS de dış taraf olarak iklim değişikliğini etkileyecek noktada taraf olarak sadece doğal kaynaklar mı koymak gerekir, başka ilave neler koymak gerekir babında sormak istedim. Bu konuya açıklık getirebilirseniz sevinirim.

Saygılar..

sadece doğal kaynaklar değil, bu sadece bir örnekti.
örneğin müşterilerinizin bu noktada talepleri var mı, bunları alacak bir yöntem ile özel istekleri alıp taraflar kısmında beklentilerini güncellemelisiniz.
örneğin denetleme firmaları beklentileri otomatik değişti. gelecek denetimde bunu soracaklar.
standartlar (9001, 14001, 45001 ..) tarafınızın bunların beklentileri değişti.
devlet kurumları beklentileri değişiyor. ne istiyorlar? nasıl karşılıyoruz
gibi uzayıp gider..

ayrıca YGG de gündem maddesi yapılmasında fayda var.

kolay gelsin

merhabalar,

aslında değişiklik öncesi de ben firmalarımda bu konuyu ele alıyordum. Çünkü ister istemez bu konu firmayı etkiliyor ve o nedenle bağlam ve taraflar tablosunda ele alınıyordu.
En basitinden sürdürülebilirlik çalışmaları veya mevzuatları nedeniyle çalışmalar yapılıyor. Enerji yönetim sistemi olmasa bile bir çok verimlilik çalışması yapıyoruz. nedeni enerji arzı fiyat dalgalanmaları konusu temelinde iklim değişikliğini barındırır.
taraflar kısmında müşteriler, tedarikçiler ve yasal otoritelerin bu konuda beklentileri vardı.
kısaca açıkladım. konu hakkında uzunca yazı yazılabilir.

Ana başlık çevredir ancak buna kafa yormadım. Çünkü 2023 yılı denetimimizde bu sorulmayacak, 2024 yılı denetiminde sorulacak. Yani biraz daha zamanım var, o yüzedn düşünmedim.
Merhaba,

Bilgilendirme için teşekkürer öncelikle. Değişikliklerin bu sene için değil 2024 yılı denetimde sorulacğı bilgisini nereden edindiniz?

TSE'den gelen mailde iklim değişikliği konusunun tetkik raporları ve soru listelerine ilave edildiği yazıyor. Mayıs ayında 2023 yılı için TSE tarafından denetleneceğiz ve hazırlıklarımızı bu konuları da dahil ederek yaptık/yapıyoruz.

Yine de bilgi fırtınası olması konusunda iklim değişikliğini hangi başlıklar altında değerlendirerek kuruluşun bağlamı ve ilgili taraflarda gösterdiniz/göstereceksiniz paylaşabilireniz sevinirin

Merhaba,

Bilgilendirme için teşekkürer öncelikle. Değişikliklerin bu sene için değil 2024 yılı denetimde sorulacğı bilgisini nereden edindiniz?

TSE'den gelen mailde iklim değişikliği konusunun tetkik raporları ve soru listelerine ilave edildiği yazıyor. Mayıs ayında 2023 yılı için TSE tarafından denetleneceğiz ve hazırlıklarımızı bu konuları da dahil ederek yaptık/yapıyoruz.

Yine de bilgi fırtınası olması konusunda iklim değişikliğini hangi başlıklar altında değerlendirerek kuruluşun bağlamı ve ilgili taraflarda gösterdiniz/göstereceksiniz paylaşabilireniz sevinirin
Merhaba,

Tabii ki siz iklim değikliğini göz önüne alarak hazırlanabilirsiniz. Ancak biz 2024 yılında 2023 yılı denetimine girdik. Yani 2023'te eğer bir değişiklik olsaydı onu göz önüne alacaktık. 2024 yılında yapılan herhangi bir değişiklik, eğer siz de 2023 takvim yılı içerisindeki denetime girecekseniz bundan mesul olamazsanız.

Şu an başka bir denetime hazırlandığım için iklim değişikliği konusunu irdeleyemedim.

merhaba,

online ücretsiz bir bilgilendirme semineri var. anlatacak kişi bu konuda çok deneyimli birisi.
bilginize

1711095419603.png

Teşekkürler, eğitim videosu youtube'da paylaşılmış faydası olur düşüncesiyle
Burada gördüğüm kadarıyla sadece 4.1 ve 4.2 de bağımlı kalınmış. Standart çerçevesinde ele alırsak 4.1 ve 4.2 den gelen veriler ile 4.3 kapsamı yeniden değerlendirilmelidir. 4.1 ve 4.2 yi güncellediğimiz için 6.1 risk ve fırsatları yeniden değerlendirdik.
Risk ve fırsatlardan gelen aksiyonlar için varsa 6.3 değişim yönetimini çalıştırdık.
bunlar içinde 7.1 kaynakları tekrar belirledik.
sonra 8. madde de operasyonlarımız etkilemesi üzerine çalıştık. Mesela iklim değişikliği nedeniyle termin sürelerinin uzaması gibi veya gıda firmalarının bazı ürünleri tedarik edememesi gibi...
Tabi bu değişiklikler ve özellikle karbon emisyonumuz gibi konular nedeniyle izleme ve ölçmeyi de güncelledik.
9.2 ile de tetkik sorularımıza artık iklim değişikliği de ekledik.
böylede 9.3 ygg de de gözden geçirmiş olacağız.

Kısacası yapılması gerekenleri hızlıca böyle özetleyebilirim.

Merhaba,

Örnek olması açısından 9001-14001 İklim Değişikliği için Bağlam ve İlgili Taraf risk analizini sizler ile paylaşıyorum. Üzerinde çalışmaya devam etmekteyim.

Herhangi bir eksiklik var ise veya bu süreç ile ilgili dokümanlarınız mevcut ise, paylaşabilirseniz memnun olurum.

Ekli dosyalar

• Bağlam Taraf analizi- İklim Değişikliği.pdf
    751.2 KB · Görüntüleme: 597
Merhaba,

Örnek olması açısından 9001-14001 İklim Değişikliği için Bağlam ve İlgili Taraf risk analizini sizler ile paylaşıyorum. Üzerinde çalışmaya devam etmekteyim.

Herhangi bir eksiklik var ise veya bu süreç ile ilgili dokümanlarınız mevcut ise, paylaşabilirseniz memnun olurum.
Merhaba Mert Bey,
Dokümanı oldukça detaylı yapmışsınız elinize sağlık.

Örnek olması amacıyla diğer süreçleri kapsayan Risk ve fırsat analizini örnek olması amacıyla paylaşabilir misiniz? Bndeki risk analizleri sadece süreç bazlı olup, sizinki gibi taraflarla ilişkilendirmek istiyorum

şimdiden desteğiniz için teşekkür ederim
[email protected]

Merhaba,

Mert Bey merhaba,
Doküman örneği için çok teşekkür ederim. Entegre el kitabında 4.1 ve 4.2 maddesine nasıl entegre ettiniz örnek paylaşabilir misiniz ?

Merhaba,

Şu an henüz el kitabında bir değişiklik yapmadım. Sadece Liderlik maddesine atfen Çevre Politikası'na iklim değişikliği ile ilgili bir cümle ekledim.

"İklim değişikliğinin önemi, gözetimi ve takibi konusunda; üst yönetimimiz, çalışanlarımız ve diğer tüm paydaşlarımızın farkındalıklarını yükseltmeyi, bu konuda zorunlu veya gönüllü yükümlülüklere uymayı ve sürekliliği sağlamayı taahhüt ederiz." şeklinde..

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri