merhaba,
Aşağıdaki hususlara adım adım dikkat etmenizde fayda var;
Öncelikle ISO 9001 in yayınladığı TS EN ISO 9001/A1 dış kaynaklı dokümanı temin etmeniz. Dış kaynaklı doküman izleme listesine eklemeniz.
Bunun üzerinden bir gap analizi yapmanız.
Bu gap analizinde sisteminizin şu kısımları etkilenecektir;
1-Kuruluşun bağlamı
2-Tarafların ihtiyaç ve beklentileri
3-kalite&çevre&ısg politikanızı gözden geçirmeniz ve iklim değişikliği kapsamında güncellemeniz
4-Özellikle proje, satınalma, kalite, üretim, malzeme planlama, çevre ve isg süreç risk analizlerine iklim değişikliği ile alakalı riskleri eklemeniz gerekir. örnek: iklim değişikliği kaynaklı satınalınan malzemelerin firmamıza geç gelmesi veya gelememesi
5-anormal durum tanımlamalarınız veya acil durum planlarınızda bu tarz risklerde neler yapılacağına dair eskalasyonu ve backup çözümleri tanımlayınız. Simüle edebileceğiniz bir tatbikatta yaparsınız mükemmel olur. örneğin: satınalınan ürünler tarafımıza gelemedi! ilgili birimler arası eskalasyon ve çözümlere dair davranışları izleyip, raporlamanız
6-swot analizi tehditler ve bu tehditlerden gelecek fırsatları analiz ediniz. örnek:
İklim değişikliği kapsamında Yeşil Finansman: İklim değişikliğiyle mücadele için sağlanan yeşil tahviller ve fonlar, sürdürülebilir projelere yatırım yapma fırsatlarını artırıyor.
Çalışan Bilincinin Artması: İklim değişikliği hakkında artan farkındalık, bireylerin ve
çalışanların daha sürdürülebilir yaşam tarzlarına geçiş yapmalarını teşvik edebilir.
Yenilenebilir Enerji Yatırımları: Güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji
kaynaklarına yapılan yatırımlar artıyor. Bu, enerji bağımsızlığını artırma ve karbon salınımını
azaltma fırsatı sunuyor.
7-sürekli iyileştirme planlarınızda doğal kaynakların tüketimine ve sürdürlebilirliğine dair iyileştirme projeleriniz olmalıdır
umarım destek olabilmişimdir
herkese iyi çalışmalar