Kalibrasyon Kabul Kriteri ve Tolerans Değeri Belirleme / Cihazı İçeri Alma

Herkese Merhaba,
Kalibrasyon ve doğrulama tablosunda kabul kriteri olarak; Kabul Kriteri = Tolerans Değeri ≥ (Sapma+Ölçüm Belirsizliği) formülünü kullanıyoruz. Bu formüldeki sapma ve ölçüm belirsizliği kalibrasyon sertifikasında bizim proseste ölçtüğümüz değere yakın olan ölçümün sapma ve ölçüm belirsizliğinden geliyor. Tolerans değeri olarak ölçüm yapılacak parçanın tolerans değerini mi almak gerekir.
Örneğin referans ölçümüz 2,6 N.m ve tolerans değeri %5 olarak belirtilmiş. 2,6*%5=0,13 ise ölçüm cihazı tolerans değerimiz 0,13 mü olmalı? Bu konuda bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?

Merhaba,

2,6*%5=0,13 ise ölçüm cihazı tolerans değerimiz 0,13 mü olmalı?
bu konu çok uzun bir konu ama kısaca özetlemeye çalışacağım.
cihazlarınızda genel kabul değerlerini sadece bir ölçüye bakarak yorumlamanız firmadaki o cihaz ile yapılan tüm ölçümleri temsil etmez.
ben burada şunu yapıyorum veya yaptırıyorum;
lütfen cihazı kullanan çalışanlar ile genel olarak max sapma kriterlerinizi belirleyin.
bu iş başlangıçta zordur ama ilgili paydaşlar ile belirlediğiniz değerler en güvenlidir.

şimdi biraz daha açalım
diyelim kuvvet ölçüm cihazınız var. max 50 N kapasiteli.
sahada bu cihazı kullananlara şunu demek lazım
50 N u
0-10
20-30
30-40
40-50
4 parçaya ayırmalısızınız (kapasitesi daha yüksek bir cihaz ise benim yaptığım bölüntü sayılarını artırabilirsiniz.
daha sonra teknisyene dönüp 10 n a kadar ölçümlerde hangi sapma değeri senin rahatsız eder, yanlış yorumlamana sebep olur diye sorun göreceksiniz muhakkak sizlere örneğin 10.01-02-03 ok ama 0.4 olur ise sıkıntı olur der. bu cümleler anahtar cümleleriniz olmalı. buradan 10 N a kadar olan ölçümler sapma+belirsizlik değerinizin toplamı 0,3 n geçmemesi gerekir.
aynı şekilde 20-30 arası farklı yorum
diğer aralıklar için farklı yorumlar almanız gerekir.

çıkarım nedir?
tüm cihazlarınızı sapmalarını yorumlayabilmek için yukarıda yazdığım şekilde farklı bölüntülere ayırarak yorumlayın.

örneğin aşağıda bir firmada terazi için yazan max sapma değerlerini görebilirsiniz. terazi 30kg kapasiteli
0-5000 gr-10 gr
5000-10000gr-30 gr
10000-30000 gr-50gr

kalibrasyon firmasından gelen sapma + belirsizlik değerini yukarıdaki değerler ile kıyaslıyor.

yukarıdakiler bir yöntemdir yöntemi belirlerken çekinmeyin. her firmanın dinamiği farklıdır.

ayrıca müşteri özel isteği yok ise yukarıdaki durumlar geçerlidir:)

umarım faydalı olmuştur
anlaşılamayan durumlar var ise yazmanız sonrası ayrıntı vermeye çalışayım

Merhaba,

2,6*%5=0,13 ise ölçüm cihazı tolerans değerimiz 0,13 mü olmalı?
bu konu çok uzun bir konu ama kısaca özetlemeye çalışacağım.
cihazlarınızda genel kabul değerlerini sadece bir ölçüye bakarak yorumlamanız firmadaki o cihaz ile yapılan tüm ölçümleri temsil etmez.
ben burada şunu yapıyorum veya yaptırıyorum;
lütfen cihazı kullanan çalışanlar ile genel olarak max sapma kriterlerinizi belirleyin.
bu iş başlangıçta zordur ama ilgili paydaşlar ile belirlediğiniz değerler en güvenlidir.

şimdi biraz daha açalım
diyelim kuvvet ölçüm cihazınız var. max 50 N kapasiteli.
sahada bu cihazı kullananlara şunu demek lazım
50 N u
0-10
20-30
30-40
40-50
4 parçaya ayırmalısızınız (kapasitesi daha yüksek bir cihaz ise benim yaptığım bölüntü sayılarını artırabilirsiniz.
daha sonra teknisyene dönüp 10 n a kadar ölçümlerde hangi sapma değeri senin rahatsız eder, yanlış yorumlamana sebep olur diye sorun göreceksiniz muhakkak sizlere örneğin 10.01-02-03 ok ama 0.4 olur ise sıkıntı olur der. bu cümleler anahtar cümleleriniz olmalı. buradan 10 N a kadar olan ölçümler sapma+belirsizlik değerinizin toplamı 0,3 n geçmemesi gerekir.
aynı şekilde 20-30 arası farklı yorum
diğer aralıklar için farklı yorumlar almanız gerekir.

çıkarım nedir?
tüm cihazlarınızı sapmalarını yorumlayabilmek için yukarıda yazdığım şekilde farklı bölüntülere ayırarak yorumlayın.

örneğin aşağıda bir firmada terazi için yazan max sapma değerlerini görebilirsiniz. terazi 30kg kapasiteli
0-5000 gr-10 gr
5000-10000gr-30 gr
10000-30000 gr-50gr

kalibrasyon firmasından gelen sapma + belirsizlik değerini yukarıdaki değerler ile kıyaslıyor.

yukarıdakiler bir yöntemdir yöntemi belirlerken çekinmeyin. her firmanın dinamiği farklıdır.

ayrıca müşteri özel isteği yok ise yukarıdaki durumlar geçerlidir:)

umarım faydalı olmuştur
anlaşılamayan durumlar var ise yazmanız sonrası ayrıntı vermeye çalışayım
Teşekkürler

Merhabalar,
Denetimden sonra dönüş olduğu için bu bilgileri kullanamadım :) fakat denetçinin kabul ettiği ve beğendiği bir metodoloji sunduk.

Şöyle ki; Kalibrasyon tablosuna eklediğimiz cihazlar için örneğin 012 Kodlu kumpasla parçanın 15 mm değerini ölçüyorsak ve tolerans değeri ±0,1mm ise bu ölçtüğümüz ölçünün prosesteki önem sınıfına göre;
Kalibrasyon Değerlendirme Yüzdesi ile bu tolerans değerini çarparak kabul kriterini belirlemiş oluyoruz. (±0,1mm=2 yönlü tolerans olduğu için 0,1*2*%20) Ardından bu kabul kriteri değerini sertifikadan gelen sapma+belirsizlik değerini hesaplayarak; kabul kriteri≥ sapma+belirsizlik ise cihaz uygun diyoruz.
Sertifikada bulunan değerlerden hangisini kullanacağımıza ise ölçtüğümüz 15 mm değerine en yakın veya aynı değerin sapması ve ölçüm belirsizliği değerini dikkate alarak hesapladık.

Cihaz TürüKullanım AmacıAçıklamaKalibrasyon Değerlendirme Yüzdesi
Referans CihazlarıKalibrasyon ve doğruluk kontrolüYüksek hassasiyetli ve kritik cihazlar (Referans ekipmanlar, doğrulama için kullanılan cihazlar)10%
Kritik Ölçüm CihazlarıÜrün güvenliği ve uygunluk kontrolüHassas ölçümler için kullanılan cihazlar (Kalibrasyon gereksinimi yüksek olan test ekipmanları)20%
Süreç Kontrol CihazlarıSüreç izleme ve kontrolGenel amaçlı kullanılan hassasiyet seviyesi orta cihazlar30%
Genel İzleme CihazlarıYardımcı ölçümDüşük hassasiyetli, temel ölçüm cihazları45%
Taşınabilir Ölçüm CihazlarıPratik ve saha ölçümleriSadece gösterge amaçlı veya nadiren kullanılan cihazlar55%

Sorularınız olursa cevaplayabilirim.

merhaba,

bilgilendirme için teşekkürler. metodu anlamaya çalışıyorum.

örneğin 15 mm referans ölçüsünde max sapma değeriniz nedir?
mm cinsinden yazar mısınız.
birde sektör nedir, ürettiğiniz parça grubu
kolay gelsin

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri