Müşteri Memnuniyeti- Müşteri Skor Kartı

YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM PAKETİ Entegre Yönetim Sistemi Eğitimi ISO 9001 + ISO 14001 + ISO 45001 Bir Arada Kalite, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği standartlarını tek eğitimde öğrenin. 6 Başarı Sertifikası~20 Saat3 Standart Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Kalite Uzmanı Olun Kurulumdan iç denetime, sürekli iyileştirmeye kadar tüm süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Başarı Sertifikası ile İş Güvenliği Uzmanı Olun Risk değerlendirme, tehlike analizi ve iş kazası önleme süreçlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 27001 Bilgi Güvenliği Başarı Sertifikası ile Bilgi Güvenliği Uzmanı Olun Bilgi varlıklarını koruma, risk analizi ve siber güvenlik kontrollerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Çevre Uzmanı Olun Çevresel etki değerlendirme, atık yönetimi ve sürdürülebilirliği öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ AS 9100 Havacılık & Uzay Kalite Başarı Sertifikası ile Havacılık Sektörüne Açılın Havacılık, uzay ve savunma sektörüne özel kalite yönetim sistemini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Enerji Verimliliği Uzmanı Olun Enerji tüketimini azaltma ve maliyet tasarrufu yöntemlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetimi Başarı Sertifikası ile Müşteri Memnuniyeti Uzmanı Olun Şikayet kaydından çözüme, memnuniyet ölçümüne kadar süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →

C_WHİTEFLAG

Yarbay
Moderatör
Üye
Merhabalar;
Standartta ; 9.3.2.1 YGG de müşteri skor kartı ifadesi yer almaktadır. Müşteri skor kartı tam olarak neyi ifade etmektedir?

Merhabalar;
Standartta ; 9.3.2.1 YGG de müşteri skor kartı ifadesi yer almaktadır. Müşteri skor kartı tam olarak neyi ifade etmektedir?

Müşteri skor kart müşterinizin tedarikçi değerlendirme sonuçlarını ifade etmektedir.Bazı müşteriler A tipi,B tipi gibi değerlendirme yapıp sizden aksiyon talep ederler tıpkı sizin tedarikçilerinizden talep ettiğiniz ve değerlendirdiğiniz gibi.

Otomotiv sektöründe Ford,Renault,Mercedes gibi büyük müşteriler portallar ve sistemler üzerinden skor kart yayınlar.
Bunlar Ford müşterisi için Q1 durumu,Renault için CSLI,CSLII gibi özel statüler hakkında yönetim gözden geçirmede görüşme yapılmasını istiyor.

Skor kart konusu budur.

Eğer bu müşterilerden biriyle çalışıyorsanız portallardan takip yapabilirsiniz.Eğer yoksa sadece maille bildirilenler yggde görüşülmelidir.

örneğin x firması bizim müşterimiz. Biz x firması için müşteri memnuniyeti anketi yaptık. Anket sonucunda elde edilen puanları değerlendirdik. Bu puanlar neyi ifade ediyor. Müşteri skor kartı olarak alabilir miyiz?

Müşteri memnuniyeti anket ile ölçüm tekniği IATF 16949 için yeterli olmaz.
Müşteriye karşı sergilediğiniz kalite,hat duruşu,sevkiyat ve ekstra navlun performansları IATF'de müşteri memnuniyeti olarak boy gösterir.
Anasanayiler sizi bu konularda değerlendirip size skor kartlarla puan verirler.Memnuniyet anketi geri bildirim toplamak için iyi bir metod ancak IATF için tek başına yeterli değil.
Kalite-Hurda/İade performansı
Sevkiyat-Zamanında teslimat,Miktar PErformansı ve belirlenen diğer koşullar
Ekstra Navlun
HAt durdurma sayısı

Gibi göstergeler müşteri memnuniyeti kısmında değerlendirilmelidir.

Örneğin Anasanayinin x hattını 3 saat durdurduysanız bu değerlendirilmeli ve kök neden analizi yapılmalı

örneğin x firması bizim müşterimiz. Biz x firması için müşteri memnuniyeti anketi yaptık. Anket sonucunda elde edilen puanları değerlendirdik. Bu puanlar neyi ifade ediyor. Müşteri skor kartı olarak alabilir miyiz?

Anket yöntemi memnuniyeti ölçmek için yeterli olamaz ayrıca anketi dolduran kişinin objektif olmasına, o andaki müşteri-tedarikçi ikili ilişkisine yada tedarikçi kaynaklı bir sorunun gündemde olup olmamasına göre sonuçları değişkenlik gösterecektir. Müşteri memnuniyetini verilere dayandırmak ve takip etmek daha sağlıklı olacaktır. Örnek olması açısında ekte basit bir halini paylaşıyorum.
Umarım faydalı olur,

Ekli dosyalar

• xxxxxx MUSTERI MEMNUNIYET SCORECARDI- 2018.pdf
    324.1 KB · Görüntüleme: 483
Anket yöntemi memnuniyeti ölçmek için yeterli olamaz ayrıca anketi dolduran kişinin objektif olmasına, o andaki müşteri-tedarikçi ikili ilişkisine yada tedarikçi kaynaklı bir sorunun gündemde olup olmamasına göre sonuçları değişkenlik gösterecektir. Müşteri memnuniyetini verilere dayandırmak ve takip etmek daha sağlıklı olacaktır. Örnek olması açısında ekte basit bir halini paylaşıyorum.
Umarım faydalı olur,
Teşekkür ederim Tarık bey...

ÖNCELİKLE PAYLAŞIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM TARIK BEY...
KAFAMA TAKILAN BİR ŞEY OLDU müşteri iadesi kısmı müşterilerin size geri yolladıkları ürünler için mi ve ppm nın açılımını anlayamadım

ÖNCELİKLE PAYLAŞIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM TARIK BEY...
KAFAMA TAKILAN BİR ŞEY OLDU müşteri iadesi kısmı müşterilerin size geri yolladıkları ürünler için mi ve ppm nın açılımını anlayamadım

müşteri iadesi, müşteriye gönderdiğimiz ürünlerin gereksinimi sağlamaması sonucu gönderici firmaya geri yolladıkları ürünler, ancak bu çeşitlendirilebilir. Yani müşteri iadesine ek olarak müşteride tamir yapılan, müşteride hurda edilen ürün miktarları da takip edilebilir.
PPM: müşteri iadelerinin birimi olarak orada yer alıyor yani iade edilen ürün miktarının gönderilen tüm ürün miktarına oranı

Ppm, (İng.: Parts per million) milyonda bir birime verilen isimdir. Herhangi bir karışımda toplam madde miktarının milyonda 1 birimlik maddesine 1 ppm denir.

merhaba Tarık bey
müşteri stok kartını süreç performansına dahil etmek istiyorum. bir hedef belirleyerek % cinsinden oran verebilirmiyiz. anket sonucu %30 diğerleri %35 +%35 olsa . toplam %100
fakat sonuçları % cinsinden hesaplayamadım.
bilginiz varmı dır?
teşekkürler

Geri