Önemli Ölçüm Aletleri Kalibrasyonu Ile Ilgili Yanlış Bilinenler

Merhaba,

Emeklerinize sağlık. 1 haftadır sizin paylaşımlarınızdan yola çıkarak çalışmalar yapıyorum.

Umarım çok daha fazla paylaşım yapacak olan katılımcılar olur, dokümanları tamamladıkça ilerleyen zamanda ben de paylaşmayı çok isterim. Faydalı bir platform olmuş, tebrikler:)

Merhaba,

Emeklerinize sağlık. 1 haftadır sizin paylaşımlarınızdan yola çıkarak çalışmalar yapıyorum.

Umarım çok daha fazla paylaşım yapacak olan katılımcılar olur, dokümanları tamamladıkça ilerleyen zamanda ben de paylaşmayı çok isterim. Faydalı bir platform olmuş, tebrikler:)
Her zaman bekleriz :)

Merhabalar;
öncelikle bu kadar spesifik bir konuda bu kadar aydınlatıcı ve faydalı bilgiyi bulmanın mutluluğunu yaşıyorum;Fatih Bey'e çok teşekkürler.Ben de son üç ayımı kalibrasyon konusuna ayırdım;eğitimler,blok setleri,CMM laboratuvarın eksiklerinin tamamlanması vs artık sona geldim.Formları hazırlama aşamasında burayı keşfettim;keşke daha önce olsaydı daha az uğraşacaktım:)

Yeni alınan cihazla ile gelen sertifikalar üretici firmanın taraf olması nedeniyle geçerli değildir ancak bunun iki istisnası var;üretici firma zaten akreditasyon kapsamında kalibrasyon yapıyordur ya da bu alanda akredite bir laboratuvar yoktur;o zaman rapor geçerli olur.

Şöyle bir durumda var. Denetime gelen ekip izlene bilirliğinden akredetesine kadar sormaktalar. Ayrıca firma bünyesinde yapılana da itiraz edenler bulunmakta. Doğruluğundan mastarla da yapılmış olsa şüphe duyuyorlar.

merhaba,
firma içinde kendi doğrulama sistemimizi(şerit metre, kumpas, mikro metre, sentil çakısı için) kurmak istiyoruz. bu konuda eğitimi hangi kuruluş/lardan ve kimler alabilir.
yardımcı olabilir misiniz?

Merhaba,
17025 egitim sertifikasi olan birinden ya da danisman bir firmadan egitim alabilirsiniz. Daha sonra ya kendi egitim sertifikanizi ya da egitim aldiginiz kisi sahissa ve sertifika veremiyorsa onun egitim seftifikasini denetiminizde yaninizda bulundurunuz. Eger sisteminiz 9001 se cogu denetci boyle bir sertifika sormayacaktir. Egitimle ilgili dilerseniz ben yardimci olabilirim

Her kisiye egitim aldirabilirsiniz. Ama kalite kontrol biriminden olmasi daha yerinde olur

Şöyle bir durumda var. Denetime gelen ekip izlene bilirliğinden akredetesine kadar sormaktalar. Ayrıca firma bünyesinde yapılana da itiraz edenler bulunmakta. Doğruluğundan mastarla da yapılmış olsa şüphe duyuyorlar.
Suphe duymak diye birsey yersiz olur. Mastar kalibreli olduktan sonra ve de siz bu dogrulamayi yapabilir nitelikte olduktan sonra bunu hicbir yere dayandiramaz. Ve de bir sorun teskil etmez. Onemli olan bu kapsamda standardin belirttigi kriterleri yerine getirmek

Her kisiye egitim aldirabilirsiniz. Ama kalite kontrol biriminden olmasi daha yerinde olur
Teşekkür ederdim geri dönüşünüz için, ilgili personelleri tesbit edip çalışmalara başlayacağım. Umarım 2019 yılı mkalibrasyon maliyetleri düşük bir yıl olacaktır.
iyi günler.

Firma içi kalibrasyona aktif olarak bir aydır başladık ve bizi çok şaşırtan şeyler öğrendik.En net öğrendiğimiz şey ise şimdiye dek parayı kalibrasyon firmasının yeşil renkli etiketine vermişiz ve kendimizi kandırmışız.Yüzde kademesinde toleranslarla çalışıyorum,kumpasım çok net 0,2 eksik ölçüyor ama ben rapordan bunu anlayamıyorum.Kalibrasyon firmaları tabii ki benim ihtiyacım olan hassasiyeti bilemezler,cihazı kullanım dışı diyemezler ancak verdikleri raporda da cihazdaki sapmayı tam olarak anlamamam için de çaba sarfedilmiş.

Firma içi kalibrasyona aktif olarak bir aydır başladık ve bizi çok şaşırtan şeyler öğrendik.En net öğrendiğimiz şey ise şimdiye dek parayı kalibrasyon firmasının yeşil renkli etiketine vermişiz ve kendimizi kandırmışız.Yüzde kademesinde toleranslarla çalışıyorum,kumpasım çok net 0,2 eksik ölçüyor ama ben rapordan bunu anlayamıyorum.Kalibrasyon firmaları tabii ki benim ihtiyacım olan hassasiyeti bilemezler,cihazı kullanım dışı diyemezler ancak verdikleri raporda da cihazdaki sapmayı tam olarak anlamamam için de çaba sarfedilmiş.
Merhaba, firma içi kalibrasyon işlerinde süreci nasıl yönettiğinizden bahsedebilir misiniz.
iyi çalışmalar.

merhaba,
firma içinde kendi doğrulama sistemimizi(şerit metre, kumpas, mikro metre, sentil çakısı için) kurmak istiyoruz. bu konuda eğitimi hangi kuruluş/lardan ve kimler alabilir.
yardımcı olabilir misiniz?
eğitimi kalibrasyon yaptırdığınız firmadan alabilirsiniz,o en kolay iş.Öncelikle kendi alt yapınızı hazırlamanızı tavsiye ediyorum.
Tecrübelerimi aktarayım;Johnson mastarlar çok inceler yapışıyor ama kalın iki mastar birbirine yapışmıyor;özel aparatı olmalı.
Biz 150 ve 200 mastarları yapabiliyoruz bir de sentil yaptık.İç çap kalibrasyon için mutlaka halka mastar gerekli;başka yöntemlerle sağlıklı olmuyor.
Rapor formatınız hazır olsun ve talimatlarınız.
Mastarları sabitlemek için manteyik V yataklar çok faydalı oluyor.

Tum bu dogrulama islemlerini bir standarda gore yapmaniz gerektigini unutmayiniz. Din 862 kumpas, din 861 blok mastar ve din 863 mikrometreler icin. Ben bu standartlari turkcelestirip daha evvel talimat olarak hazirlamistim. Forumda bulabilirsiniz.

4-5 haziran günü Tüv Rheinland denetimi geçirdik. Kalibrasyon konusu çok detaylı olmasa da incelendi.
Yeni aldığımız bir LCR metre vardı, birkaç bin euroluk bir elektronik ölçüm cihazı, GKK kullanıyor. Bu cihazın üzerinde kalibrasyon etiketi yoktu, ancak üretici tarafından 1 yıllık kalibrasyon yapılmıştır sertifikası vardı. Üretici sertifikasını geçerli onaylı bir sertifika olmadığı ve yine kalibre ettirmemiz gerektiği uyarısını aldık. Ben böyle diyeceğini tahmin ediyordum ama 2 aylık böyle pahalı bir cihazı kalibrasyon yapmak fikri kimsenin aklına yatmadığı göndermemiştik. Paylaşmak istedim. :)

Merhaba;
Üreticisi sertifikası da sizin yaptığınız doğrulama sonrasında geçerli kabul edilmeliydi. Sertifikada DIN862'ye göre ölçüm detayları belirtiliyor muydu? Sıfır cihazların tekrar kalibrasyona gönderilmesini doğru bulmuyorum.

Arkadaşlar merhaba,
Denetimde bana da cihaz kabul kriterlerini neye göre belirliyorsunuz diye soruldu. Herhangi bir kabul kriterim yoktu. Ancak şimdi kalibrasyona giden cihazların eğer varsa son 3 sertifikasındaki sapma değerlerini dikkate alarak kendimce ortalama bir aralık oluşturuyorum ve kabul kriterim bu diyorum. Son 3 sertifikası yoksa yukarıdaki arkadaşların da bahsettiği gibi çok büyük farklar olmadıkça kabul ediyorum diyorum. Sizce ifadeler doğru mu?
Cihazlar; mikroohmmetre, multimetre, pens ampermetre, havya.

Arkadaşlar merhaba
Firmamızda bulunan mikrometre, kumpas gibi ölçü aletlerini kalibrasyona göndereceğiz.elimde örnek bir tane talimat formu var. bunu kullanmam yeterli olur mu? Cihaz listesinde maksimum ve minimum tolerans belirleyip belgede gereken değeri karşılıyor mu diye bakmam yeterli mi?

Ekli dosyalar

• kalibrasyon talimatı.xls
    49 KB · Görüntüleme: 416

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri