POLİVALANS PROSEDÜRÜ/TALİMATI

ozgeayaz

Yarbay
Moderatör
Üye
Polivalanslarda değerlendirmenin neye göre yapıldığı, kişinin becerisinin arttığına dair kararı kimin vereceği ile ilgili vs talimat prosedür olması gerekir mi? Hangi maddelerin olması gerektiğine dikkat edilir.
Örnek varsa paylaşabilir misiniz

merhaba,

güzel bir konu. paylaşım yapamayacağım ancak açıklamalarım ile destek olmaya çalışayım.
aşağıdaki açıklamalarım yol gösterecektir.
normal şartlarda aşağıdakilerin yapılması insan gücü zaman takip gibi opsiyonların ideal şartlarda olması ile sağlanabilir. ayrıca aşağıdaki yazdıklarım ile ilgili bir prosedüre/talimata/akışa ihtiyacınız var.

1. Polivalanslarımız 4 eş parçaya bölünmüş pasta, daire veya kare içinde 4 eş parçaya ayrılmış alanlarda 1-2-3-4 numaralarının yazması şeklinde formatları vardır. Bu eş parça ve sayıların her biri bir seviyeyi temsil eder.
2. seviye yükseldikçe, seviye artırma kurallarını net olarak tanımlamalıyız. bunu biraz açalım;
genel seviye tanımları:
***1. seviye: Operatör işi emniyetli bir şekilde yapar fakat istenen çevrim süresi içerisinde gerçekleştiremeyebilir. Anahtar adımları bilir.
***2. seviye: Gözetim ihtiyacı olmadan hedeflenen süre içerisinde istenilen kalitede çalışabilir.
***3. seviye: Yeni kalite sorunlarını ve anormal durumları fark edebilir
***4. seviye: Standart Çalışma şekline uygun olarak diğer operatörlere eğitim verebilir ve gözlemleyebilir.
3. buraya kadar çoğu firma bu formları oluşturuyor. çalışanlar yaptıkları işler. bir parça boyanmış bazılarında, bazıların 3 pasta boyanmış...
kritik sorular geliyor şimdi!!!
****çalışan bazlı, bu çalışan hangi işlerde kaçıncı seviyeye getirme hedefimiz var. bu hedefe ulaşmak için çalışan özgü planlar hazırlandı mı? tarihsel planlar.
****burası kritik çalışan bazlı yanında örnek veriyorum ölçü aleti kullanımı başlığı altında, yapılan işe özgü bu işi min kaç kişi yapacağı planlandı mı? burası çok kritik çalışan bazlı planlamanın yanın iş bazlı planlamada yapılacak
4. kritik başka bir konu;
tamam hedefleri belirledik. ancak birinci seviyeden ikinci seviyeye geçerken bir çalışanda hangi kriterler olmalıdır.
somutlaştıralım;
1. seviyeden-2. seviyeye geçiş kriterleri; (tüm seviye yükseltme geçişleri için belirlenmelidir.)
*iş başı oryantasyon eğitimini almış olmak
*işe girişinden bu yana min 2 hafta geçmiş olmak
*çalıştığı makine proseslere özgü eğitim almış ve imzalı eğitim kayıt formu olan
*işe girişinden bu yana 1 ay içinde müşteriye hata kaçırmamak
*işe girişinden bu yana 1 ay içinde max 1 adet diğer hatta hata kaçırmak
*seviye geçiş sınavında başarılı olmak şartlarını sağlayan kişi 2. seviye olur

dikkat etmenizi rica edeceğim konu şu ben şartları yazdım. bu şartları değiştirebilirsiniz. ancak şartta sadece şu yazamaz işe girişinden bu yana 2 hafta geçen 1. yıldız. 2 ay geçen 2. yıldız. 6 ay geçen 3 yıldız gibi.. bu tarz kesinlikle yanlış

5. bitti mi hayır.
yükseltme kriterleri belirledik. herkes her zaman çok iyi gidemez ki. geri alçlatma seviye düşürme kriterlerini de her geçiş için belirlemeliyiz.
somutlaştıralım;

3 seviye bir çalışan-2.seviyeye düşürülecek;

*son 6 ay için min iki kere çalışan yüzünden müşteriye hata gitmesi
*çalışma kurallarına uymayan son al içinde yapılan davranışlar ve ik tarafından savunma alınması
*son 1 ay içinde müşteriye gitmeyen ancak içeride diğer proseslerde yakalanan min 3 adet hata

gibi kurallarını belirlemeliyiz.

her fabrikanın dinamikleri farklıdır. bu kurallar değişiklik gösterebilir
polivalanslara isimler yazılmış, işler yazılmış tamam bitti gözü ile bakamayız.
toparlarsak;
kişi ve iş bazlı seviye hedeflerimiz nedir
seviye düşürme ve yükseltme kurallarımız nelerdir? bunları nasıl yönetiyoruz

umarım faydalı olur
kolay gelsin

Vaktinizi ayırdığınız ve tek tek açıklama yaptığınız için gerçekten minnettarım. Verdiğiniz bilgiler aydınlatıcı ve çok kıymetli.. Sizin gibi topluma yararlı insanların daha da çoğalmasını dilerim.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri