reaksiyon talimatı

YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM PAKETİ Entegre Yönetim Sistemi Eğitimi ISO 9001 + ISO 14001 + ISO 45001 Bir Arada Kalite, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği standartlarını tek eğitimde öğrenin. 6 Başarı Sertifikası~20 Saat3 Standart Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Kalite Uzmanı Olun Kurulumdan iç denetime, sürekli iyileştirmeye kadar tüm süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Başarı Sertifikası ile İş Güvenliği Uzmanı Olun Risk değerlendirme, tehlike analizi ve iş kazası önleme süreçlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 27001 Bilgi Güvenliği Başarı Sertifikası ile Bilgi Güvenliği Uzmanı Olun Bilgi varlıklarını koruma, risk analizi ve siber güvenlik kontrollerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Çevre Uzmanı Olun Çevresel etki değerlendirme, atık yönetimi ve sürdürülebilirliği öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ AS 9100 Havacılık & Uzay Kalite Başarı Sertifikası ile Havacılık Sektörüne Açılın Havacılık, uzay ve savunma sektörüne özel kalite yönetim sistemini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Enerji Verimliliği Uzmanı Olun Enerji tüketimini azaltma ve maliyet tasarrufu yöntemlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetimi Başarı Sertifikası ile Müşteri Memnuniyeti Uzmanı Olun Şikayet kaydından çözüme, memnuniyet ölçümüne kadar süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →

gokce yılmaz

Yarbay
Moderatör
Üye
Merhaba,

Elinizde mevcut ise uygun olmayan ürün ve prosesin istatiksel olarak kararsız ve yetersiz olduğu durumları içeren reaksiyon talimatı örneği paylaşabilir misiniz?

merhaba,

doküman paylaşımı yapamayacağım ancak fikir vermesi için aşağıdaki açıklamaları yapıyorum;

1.öncelikle uygun olmayan durumlarınızı ve çalışan kişinin el kaldıracak reaksiyon kurallarını belirlemelisiniz.
2.istatistiki kavramlarda (SPC ve MSA çalışmaları) core tools kitapçıklarında belirtilen kurallar direk sizin reaksiyon kurallarınız olmalıdır.

1. ve 2. maddeleri için biraz ayrıntı vereyim;

1. örneğin 1 saat için aynı hata türünden 5 adet çıkması veya 1 saat içinde 10 adet hatalı parça çıkması durumunda 5 dakika içinde vardiya takım liderine haber ver. vardiya takım lideri 5 dakika içinde kalite teknisyeni ve vardiya ustana haber ver. problemlerin çözümü için makinada gerekli ayar, bakım vb uygunsuzlukları düzelt. kalite teknisyeni onayla gibi..
problem çözülemez ise yarım saat için de vardiya mühendisi veya yöneticine haber ver.
makinayı durdur. kalite teknisyeni şüpheli ürünleri blokla karantina alanına çektir.... gibi devam eden kurallar yazılmalıdır.
bu sadece bir örnekti. aşağıda sadece reaksiyon kuralları belirleyebileceğiniz diğer anormal durum başlıklarını yazayım;
kritik eleman işe gelmemiş.
paketleme malzemesi yok
eğitimsiz çalışanın işte çalışması
alt parça yok
hammadde azaldı/yok
robot arızası
makine arızası
kalıp arızası
vb..

2.istatistiki kavramlardaki anormal durumlar genelde irdelenmez. çünkü SPC ve MSA sonuçlarımız her zaman iyi çıkar:)
ama aşağıda yazacağım bazı kurallar belki ilk defa duyduğunuz kurallar olacak. ancak bu sistemlerin etkin işletilmesi için çok önemli kavramlardır.
aşağıda yüzeysel olarak fikir vermesi açısından bir şeyler yazmaya çalışacağım. ancak bu kavramlar dipsiz bir çukur gibidir. acayip çok ayrıntı içermektedir.

MSA;

%G&R değeriniz bildiğiniz üzere 10 un altında olmalı ve NDC değeriniz 5 üstünde olması genel bir kabuldür.
diyelim ki bu %G&R niz 35 çıktı ne yapacağız?

evet MSA d-formlarımız bunun cevabını çok iyi veriyor.
formarınızda iki tane kritik değer vardır. EV ve AV.
EV: Ekipman kaynaklı değişim yüzdesi
AV: Operatör kaynaklı değişim yüzdesi.
nedir reaksiyon kuralınız?
hangisi yüksek değerse ona odaklanacaksınız. o kısımda bir anormallik olduğunu gösterir.

1691384345972.png

SPC:
kaçımız 1,33 veya 1,67 değeri odağı haricinde aşağıdaki anormal durum kriterlerine proseste bakıyor. SPC bizlerden sadece değere odaklanmamızı istemiyor.
en azından aşağıdaki gibi proseslerinizde eğilim var ise ilgili kişiler ile gidip prosese bakmak gerekiyor. bu durumlar yüzde yüz kronik bir sıkıntı var olduğunu göstermez. unutmayalım SPC istatistiki bir kavramdır. ancak farkındalık yaratır.
aşağıdaki resimlerde birisini yorumlayayım ve ayrıca bu resimlerin sizlerin reaksiyon kuralları olduğunu söyleyeyim

3. resim;
prosesinizdeki değerler
ÜKL ve AKL içinde olsa dahi arka arkaya artan veya azalan 7 değer var ise artan için prosesin üst kontrol limitinden dışa çıkması İSTATİSTİKİ olarak bir ihtimaldir. tam tersi azalan içinde 7. nokta sizin prosese gideceğiniz noktadır.

1691384644030.png

Geri