Kritik tedarikçi ile onaylı tedarikçi arasındaki ne fark var , yardımcı olabilir misiniz?
YBS
YBS
YBS
YBS
YBS
YBS
YBS
YBSMerhaba ISO 13485 kapsamında Kritik tedarikçi için rehber doküman var mı hiç duymadım ama denetim de mdcg ..... bakabilirsiniz dediler ama tam anlayamadımmerhaba,
Öncelikle her ikisi de sizler için tedarikçi seçim sürecini tamamlamış ise ONAYLI tedarikçi sınıfındadır.
Burada kritik tedarikçilerden kasıt alternatifinin olmaması, yurt dışında olması, sürekli problem yaşatan tedarikçi(tedarikçi değerlendirme programında puan ve sınıf ile bunu tespit edebilirsiniz) gibi durumları düşünmelisiniz.
Bu tarz tedarikçileriniz var ise bunları kritik tedarikçi olarak onaylı tedarikçi listesi içinde sınıflandırabilirsiniz.
Bu sınıflandırmayı yapmak sizler için kolay olacaktır. kriterler ortada. ancak bunlar ile ilgili olası risklerinizi SWOT analizi, tedarikçi seçim süreci ve değerlendirme sürecini yöneten bölümün süreç bazlı risk analizinde muhakkak risk başlığı / tehdit başlığı olarak görülmelidir.
bu risk ve tehdit başlıklarının olasılık değerlerini düşürmek için aşağıdaki geliştirme aksiyonları düşünülmelidir ;
*Yurt dışı tedarikçilerinin yerlileştirilmesi (mümkünse)
*Alternatifi olmayan tedarikçiler için emniyet stoklu çalışılması
*Sürekli problem yaşatanlar için proses denetimi, tedarikçi 8D, maliyetleri yansıtma ve alternatifleri için araştırma yapılması
Unutmayalım tüm tedarikçi değişimleri müşteriden habersiz yapılmamalı, PPAP süreci müşteri özel isteklerine göre tekrardan müşteriye sunulmalıdır. Firmanıza ait PPAP ilgili dokümanlar, yeni tedarikçi PPAP dokümanları şeklinde 2 grup olduğunu atlamayalım.
iyi çalışmalar
cevabınız için teşekkür ederimmmerhaba,
standartların yayınladığı kabul görmüş bir standart yok.
özellikle kritik tedarikçi sınıfına gören tedarikçiler ne tür statüye sahip olurlar bunları prosedür talimat vb dokümanda iyi tariflemeniz gerekir.
kabul edilmiş genel kurallar olmayınca geriye iki kriter kalıyor;
*müşterilerinizin tanımladığı kritik tedarikçi var mı?
*kendi için dinamitleriniz ve öğrenilmiş derslerinizden gelen çıktılar kritik tedarikçilerinizi ortaya çıkaracaktır
bunu biraz açarsak.
1. yurt dışı tedarikçi
her yurt dışı tedarikçi risklimi hayır. nasıl düşüneceğiz. örneğin çin
bazen amerika ile tartışıyor tüm dünya etkileniyor. mal alamıyorsunuz.
2. üretim yaptığı sektör tekilinde olan başka kimse o ürünü üretemiyor. bu durumdaki tedarikçilerinizde sizin için kritiktir.
3.bu madde biraz daha farklı bir bakış açısı ancak benim yaşadığım bir olayı yazayım. bir tedarikçinin sitesine girecektim. google de alt sekmelerde firmanın konkordato ilanı verdiğini gördüm. bu şu anlama geliyor. ben batıyorum veya batmanın arifesinde son çırpınışlarım veya hamlelerim.
burada iki konu birisi tedarikçilerimizi periyodik olarak bu bağlamda da kontrol edecek sistemlere sahip olmamız gerekir.
ikincisi ise bu tedarikçiyi normalden kritiğe geçirmek için önemli bir etken.
bu maddeler kendi hayal veya reel dünyanıza göre artırılabilir.
önemli olan ben çok sık yazıyorum bunu 'metot' belirleyin. önemli olan burası. tabi bu metotlar devlet kanunları ile uyumlu olsun
alınacak aksiyonlar, tedarikçi bazlı risk analizleri daha farklı konular bu kritik tedarikçileri belirleme safhasını takip ediyor.
iyi çalışmalar
YBS
YBS
YBS
YBS
YBS