IATF 16949 vs VDA 6.3

Merhabalar. Calistigim firma icin bir ic denetim plani hazirlamaya calisiyorum. (Sistem, proses ve urun denetimi)
IATF sistem denetimini ve VDA proses denetimini nasil ayni dokumanda birlestirebilirim?
Ya da baska bir deyisle firmanizda bu iki standardi merge ederek mi denetim yapiyorsunuz ikisi de varsa?
Cevaplar icin simdiden tesekkurler.
VDA 6.3’de geçen VDA 6.3 de geçen “Süreç” kelimesini “İmalat prosesi” olarak okunur.

Kendine has bir puanlama sistemi ve kuralları vardır. Sonuçların yorumlanması yine kendine özeldir.

P1. Potansiyel analiz (Aday tedarikçilere uygulanan)

P2. Proje Yönetimi

P3. Ürün ve Üretim Sürecini Geliştirmenin Planlanması

P4. Ürün ve Üretim Sürecini Geliştirmenin Gerçekleştirilmesi

P5. Tedarikçi Yönetimi

P6. Üretim Süreç Analizi (Proses Analizi / Üretim)

P7. Müşteri memnuniyeti / Müşteri hizmetleri / Servis

Bu bölümleri uğraşıp tabi ki IATF karşılığına yedirebilirsiniz. Ama efektif olmaz. Kullanımı yorumlanması zorlaşır. Denetim süreleri uzar. VDA 6.3’ün kendine has puanlama biçimi dışına çıkmak zorunda kalacağınız için sonuçların yorumlanması için farklı bir yöntem geliştirmek durumunda kalırsınız. Müşteri denetimlerinde her ne kadar VDA 6.3 üzerinden ilerlense de soru listesi dışında her müşterinin kendine has yorum farklılıklarından kaynaklanan uygunsuzluklar da karşınıza çıkıyor.

Örnek olarak ; Yetenek çalışmalarını excelde yaptığım ve yazılım kullanmadığım için uygunsuzluk verildi. Yazılımlar isim olarak da tanımlandı. (Minitab veya QS-Stat) Ancak soru listesinde bunun karşılığı yok. Buna benzer çok örnek verebilirim.

Kısacası VDA 6.3’ün tek başına bir işe yaramadığını ve her müşterinin kendi özelinde bir ağırlık merkezi olduğunu anlamaya başlıyorsunuz.

Sonuç olarak tercihinize kalmış bir durum olmakla birlikte yerinizde olsam asla entegre ederek kullanmazdım.

Ben böyle uyguluyorum. Şimdiye kadar kabul görmediğine hiç şahit olmadım
En son denetimde proseslerimizi proses özelliklerine göre kendi hazırladığım sorularla denetlendiğini denetçiye söylemiştim, hangi prosesinizi denetlediğinizi anlayamadım demişti, ama herhangi bir uygunsuzluk yazmamıştı.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri