Önemli Ölçüm Aletleri Kalibrasyonu Ile Ilgili Yanlış Bilinenler

Merhaba,
17025 egitim sertifikasi olan birinden ya da danisman bir firmadan egitim alabilirsiniz. Daha sonra ya kendi egitim sertifikanizi ya da egitim aldiginiz kisi sahissa ve sertifika veremiyorsa onun egitim seftifikasini denetiminizde yaninizda bulundurunuz. Eger sisteminiz 9001 se cogu denetci boyle bir sertifika sormayacaktir. Egitimle ilgili dilerseniz ben yardimci olabilirim
Merhaba Fatih Bey, eğitimle ilgili yardımcı olur musunuz?

Bence bu talimatı kullanmayın. Yani en azından bu şekilde kullanmayın. Yorumlama da hatalar var çünkü. Talimat kullanmak yerine sadece bir tablo oluşturun (Kalibrasyon değerlendirme tablosu v.s. gibi ) ve o tablo üzerinden hareket edin. Burada ölçüm cihazlarınızı tanımlayın. Belirttiğiniz tolerans aralıklarını girin (izin verilen sapma diyebilirsiniz başlığına) ve de karşılarına cihazların sertifikalarında belirtilen max. sapma değerini girin. Toleranslarınız içinde bir sapma değeriyse kabul edin. Değilse ne yapılacağı ile ilgiyi bilgiyi içeren de bir sütuna gerekli bilgileri girin. Bu şekilde yeterli olacaktır.Kolay gelsin
Fatih bey merhaba,
Forumun üzerinde biraz zaman geçmiş ama bahsettiğiniz bu değerlendirmeyi destekleyebilecek bir tablo paylaşmak istedim.

Ekli dosyalar

• Kalibrasyon Değerlendirme.xlsx
    49.1 KB · Görüntüleme: 158
Fatih bey merhaba,
Forumun üzerinde biraz zaman geçmiş ama bahsettiğiniz bu değerlendirmeyi destekleyebilecek bir tablo paylaşmak istedim.
Merhaba,

Takip ettiğiniz sistemin benzerini bende kullanıyorum fakat sizin formalize ediş şekliniz daha güzel olmuş. Bir sorum olacak. Kumpas üzerinden gidelim; kalibrasyon prosesinde 200 lük bir kumpasta 20,45,120,200 değerleri için ölçüm yapıldığında farklı sapmalar geldiğinde hangi değeri baz alarak tek değer yazıyorsunuz. Örnek görsel ekledim. 1710394883736.png

Merhaba,

Takip ettiğiniz sistemin benzerini bende kullanıyorum fakat sizin formalize ediş şekliniz daha güzel olmuş. Bir sorum olacak. Kumpas üzerinden gidelim; kalibrasyon prosesinde 200 lük bir kumpasta 20,45,120,200 değerleri için ölçüm yapıldığında farklı sapmalar geldiğinde hangi değeri baz alarak tek değer yazıyorsunuz. Örnek görsel ekledim. Ekli dosyayı görüntüle 2599
Özge hanım merhaba,
Biz her zaman en yüksek sapma değerini alıyoruz. Çünkü operatör kumpası her aralıkta kullanabilir. Ama sizin kullanım aralığınız örnek veriyorum 0-30 mm arası ve bu aralıkta 0,01mm sapma mevcut. Bu sapma sizin için kabul edilebilir bir sapma ise bunu belirterek sadece bu aralıkta kullanılması gerektiğini de tanımlayarak sapma değerinizi 0,01 mm alabilirsiniz. Bizim uygulamamız bu şekilde, sapması yüksek olan cihazları kaba işleme yapılan bölümde kullanıyoruz. Ve o ölçüm cihazının sadece o makinede kullanılması gerektiğini tanımlıyoruz.

Özge hanım merhaba,
Biz her zaman en yüksek sapma değerini alıyoruz. Çünkü operatör kumpası her aralıkta kullanabilir. Ama sizin kullanım aralığınız örnek veriyorum 0-30 mm arası ve bu aralıkta 0,01mm sapma mevcut. Bu sapma sizin için kabul edilebilir bir sapma ise bunu belirterek sadece bu aralıkta kullanılması gerektiğini de tanımlayarak sapma değerinizi 0,01 mm alabilirsiniz. Bizim uygulamamız bu şekilde, sapması yüksek olan cihazları kaba işleme yapılan bölümde kullanıyoruz. Ve o ölçüm cihazının sadece o makinede kullanılması gerektiğini tanımlıyoruz.
Tekrardan merhaba,
Kullanıma uygunluğunu belirlemek için formulü tariflediğiniz bir prosedür talimat vs var mıdır acaba?

Doğru bilinen Yanlışlar

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi

7.1.5.2 - Ölçüm İzlenebilirliği;

a) Belirli aralıklarla veya kullanımdan önce uluslararası veya ulusal ölçüm standartları ile izlenebilir ölçüm standartlarına karşı doğrulanmalı veya kalibre edilmeli, ya da ikisi birden yapılmalıdır. Böyle bir standardın olmadığı durumlarda; doğrulama veya kalibrasyon için kullanılan kaynak DOBİ olarak muhafaza edilmelidir.

Firma yöneticilerinin ve sistem yöneticilerinin birçoğu bu maddeye pek dikkat etmediğinden bir de kalibrasyon kurumlarının yanlış algıları sonucu, ölçüm aletlerinin hepsinin her yıl kalibre edilmesi gerektiği zannedilir. Devletimiz kalibrasyonlara genel destek kapsamında %50 lik destek vermektedir. Fakat bundan istifade etmeye çalışan birçok kalibrasyon hizmeti veren firmada fiyatları “nasılsa bu adamlar destek alıyor” deyip yukarılara çekmektedirler. Aslında bizim sistem yöneticileri olarak maddelere daha vakıf olmamızla beraber bu sorunların üstesinden gelebileceğimize inancım tam. Kalibrasyona uzun vadede ciddi paralar harcanıyor. Kalibrasyon firmalarının fiyat politikasını düzeltmesi için, işverenin çalışan olarak çıkarlarını korumamız için bunu görev bilmeliyiz.

Bu yıl firmamızda bulunan 60 adet kumpası ve 150 adet mikrometreyi kalibrasyona göndermedik, elimizde bulunan blok mastarlar ile doğrulamalarını kendimiz yaptık.

210 adet ölçü aleti için ödememiz gereken ücret yaklaşık 6000 tl idi. Bunun yerine 10 000 tlye blok mastar seti ve 800 tl ye 17025 eğitimi alarak iki yılda bunu amorti etmeyi planladık. Ve blok mastarlar ile yıl içinde istediğimiz kadar doğrulama yapıyoruz. Fakat kalibrasyona 6000 tl yi bir defa kalibre etmesi için veriyoruz. Sürekli iyileştirme çalışması için bile kullanılabilir bu durum.

Peki nasıl yapacağız? ;

Öncelikle blok mastar setine ve eğitimli bir personele sahip olmamız gerekiyor. Çünkü kumpas, mikrometre gibi ölçü aletlerinin kalibrasyon metodu genelde blok mastarlar. Ve bu blok mastarlar genelde 0,0001 hassasiyet ya da 0,001 hassasiyet ile üretilmektedirler. Kalibrasyon/doğrulama işindeki en önemli detay her zaman referans mastarınız ölçüm cihazından daha hassas ölçüm yapabiliyor olacak. Ve doğrulama için kullanacağınız mastarlarınız daima 17025 standardını karşılayan bir kuruluş tarafından kalibre edilmiş olmalıdır.

Her firmanın standart kapsamında bir kalibrasyon/doğrulama planı mevcut.

Bu plan üzerinde bulunan ölçüm aletlerini gruplandıracağız. (İmalatlarda en çok kullanılan kumpas, mikrometre gibi ölçü aletleri için örnek verelim)

Mesela 0,01 hassasiyetli kumpaslarımız

0,01 hassasiyetli mikrometrelerimiz

0,001 hassasiyetli mikrometrelerimiz var diyelim.

Sahip olduğunuz kalibrasyonu olan blok mastarlar ile bunların doğrulamalarını kolayca yapabilir ve kalibrasyona da göndermek durumunda kalmazsınız. (Kumpas, mikrometre gibi ölçüm aletlerinin doğrulanması ile ilgili DIN standartlarına uygun doğrulama talimatlarını ve formlarını önceki yazılarımda paylaşmıştım)

Ayrıca kalibrasyon asla bir düzeltme işi değildir. Sadece ölçüm kontrolü için uygun olup olmadığına karar veren bir mekanizmadır. (Bu nedenle olası hataları gözlemlemeniz ve gidermeniz için doğrulama iyi bir yoldur)

Ölçüm belirsizliği gibi konular içinde çalışma yapıp zaman içinde paylaşıma sunacağım.

Bünyenizde kalibrasyon mastarı bulunmayan ölçü aletleri için farklı yollarla doğrulama yapmayınız. Bu durum daima ölçü aletinin kullanım alanında risk teşkil eder ve denetiminizde de uygunsuzluk sebebi olur. Doğrulamasını yapacağınız ölçü aletinin uluslararası kalibrasyon standardına bakarak, belirtilen kontrol mastarları bünyenizde varsa ve kalibrasyonu varsa ancak o zaman doğrulama işlemini yapınız. Bunun aksi durumlarda kalibrasyon kuruluşlarına başvurunuz.
Merhaba,
paylaştığınız her şey çok faydalı ama tüm yazıları okumam mümkün değil.
gıda sektöründen alüminyum sektörüne geçiş yaptım ve çok zorlanıyorum kalbrasyon işinde. kumpas için hassasiyet ve tolerans aralıklarını DIN 862 ye göre nasıl belirlemem grekiyor

Şu kısmı atlamamalıyız.
Kalibrasyon yaparken bu dedikleriniz geçerli. Yani referans cihaz sadece kalibrasyon için kullanılmalı. Ama biz kalibrasyon yapmıyoruz. Doğrulama yapıyoruz. O nedenle bizim için böyle bir zorunluluk bulunmuyor.Muhtemelen arkadaşlar kalibrasyonu kastettiler. Çünkü doğrulamalar, kalibrasyonun aksine daha basite indirgenir ve her işletmenin şartları düşünülerek uygulanabilir olması gerekir. Kalibrasyon işin içine girdiğinde zaten bir çok standart zorunluluğu ve ortam şartları da buna dahil olur.
Merhaba kalibrasyonda sapma toleranslarını neye göre belirlemeliyim ve nasıl tanımlayabilirim ? yardımcı olursanız çok sevinirim

a) ve de karşıla

ıyorsa %90-%100 arasında

Doğru bilinen Yanlışlar

a) Belirli aralıklarla veya kullanımdan önce uluslararası veya ulusal ölçüm standartları ile izlenebilir ölçüm standartlarına karşı doğrulanmalı veya kalibre edilmeli, ya da ikisi birden yapılmalıdır. Böyle bir standardın olmadığı durumlarda; doğrulama veya kalibrasyon için kullanılan kaynak DOBİ olarak muhafaza edilmelidir.

Firma yöneticilerinin ve sistem yöneticilerinin birçoğu bu maddeye pek dikkat etmediğinden bir de kalibrasyon kurumlarının yanlış algıları sonucu, ölçüm aletlerinin hepsinin her yıl kalibre edilmesi gerektiği zannedilir. Devletimiz kalibrasyonlara genel destek kapsamında %50 lik destek vermektedir. Fakat bundan istifade etmeye çalışan birçok kalibrasyon hizmeti veren firmada fiyatları “nasılsa bu adamlar destek alıyor” deyip yukarılara çekmektedirler. Aslında bizim sistem yöneticileri olarak maddelere daha vakıf olmamızla beraber bu sorunların üstesinden gelebileceğimize inancım tam. Kalibrasyona uzun vadede ciddi paralar harcanıyor. Kalibrasyon firmalarının fiyat politikasını düzeltmesi için, işverenin çalışan olarak çıkarlarını korumamız için bunu görev bilmeliyiz.

Bu yıl firmamızda bulunan 60 adet kumpası ve 150 adet mikrometreyi kalibrasyona göndermedik, elimizde bulunan blok mastarlar ile doğrulamalarını kendimiz yaptık.

210 adet ölçü aleti için ödememiz gereken ücret yaklaşık 6000 tl idi. Bunun yerine 10 000 tlye blok mastar seti ve 800 tl ye 17025 eğitimi alarak iki yılda bunu amorti etmeyi planladık. Ve blok mastarlar ile yıl içinde istediğimiz kadar doğrulama yapıyoruz. Fakat kalibrasyona 6000 tl yi bir defa kalibre etmesi için veriyoruz. Sürekli iyileştirme çalışması için bile kullanılabilir bu durum.

Peki nasıl yapacağız? ;

Öncelikle blok mastar setine ve eğitimli bir personele sahip olmamız gerekiyor. Çünkü kumpas, mikrometre gibi ölçü aletlerinin kalibrasyon metodu genelde blok mastarlar. Ve bu blok mastarlar genelde 0,0001 hassasiyet ya da 0,001 hassasiyet ile üretilmektedirler. Kalibrasyon/doğrulama işindeki en önemli detay her zaman referans mastarınız ölçüm cihazından daha hassas ölçüm yapabiliyor olacak. Ve doğrulama için kullanacağınız mastarlarınız daima 17025 standardını karşılayan bir kuruluş tarafından kalibre edilmiş olmalıdır.

Bu plan üzerinde bulunan ölçüm aletlerini gruplandıracağız. (İmalatlarda en çok kullanılan kumpas, mikrometre gibi ölçü aletleri için örnek verelim)

Sahip olduğunuz kalibrasyonu olan blok mastarlar ile bunların doğrulamalarını kolayca yapabilir ve kalibrasyona da göndermek durumunda kalmazsınız. (Kumpas, mikrometre gibi ölçüm aletlerinin doğrulanması ile ilgili DIN standartlarına uygun doğrulama talimatlarını ve formlarını önceki yazılarımda paylaşmıştım)

Ayrıca kalibrasyon asla bir düzeltme işi değildir. Sadece ölçüm kontrolü için uygun olup olmadığına karar veren bir mekanizmadır. (Bu nedenle olası hataları gözlemlemeniz ve gidermeniz için doğrulama iyi bir yoldur)

Ölçüm belirsizliği gibi konular içinde çalışma yapıp zaman içinde paylaşıma sunacağım.

Bünyenizde kalibrasyon mastarı bulunmayan ölçü aletleri için farklı yollarla doğrulama yapmayınız. Bu durum daima ölçü aletinin kullanım alanında risk teşkil eder ve denetiminizde de uygunsuzluk sebebi olur. Doğrulamasını yapacağınız ölçü aletinin uluslararası kalibrasyon standardına bakarak, belirtilen kontrol mastarları bünyenizde varsa ve kalibrasyonu varsa ancak o zaman doğrulama işlemini yapınız. Bunun aksi durumlarda kalibrasyon kuruluşlarına başvurunuz.
Merhaba ,
Çok çeşitte johnson mastar blokları var ve kalibrasyon periyotları bazılarının 4 yıl bazılarının 6 yıl olarak ayarlanmış. Bu yöntem doğru mu sizce ? Bu kadar uzun periyot belirlenmesi doğru olur mu ?

Fatih bey merhaba,
Merhaba Kadir Bey,
Kalibrasyondan gelen cihazı değerlendirirken
KULLANIMA UYGUN =KABUL KRİTERİ ≥ MAX SAPMA + ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİ olarak mı değerlendirmemiz gerekir ?
Ben

KABUL KRİTERİ ≥ ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİ ise uygundur diye tanımlamıştım. Bu şekilde de doğru mu ?

Doğru bilinen Yanlışlar

Peki nasıl yapacağız? ;

Fatih Bey Merhaba
bu konu bayağı uğraştırdı mümkünse sizinle özle olarak görüşüp bir şeyler danışmak istiyorum konu uzun çünkü yazmakla belki eksik kalır bana dönüş yapar mısınız rica etsem mail adresimi bırakıyorum görüşmek dileğiyle . [email protected]

Öncelikli olarak kumpas, mikrometre, cetvel ve metreler için doğrulama yapılacak. Uygun mastarlarımız var. Personellerimize Ankarada 17025 eğitimi araştırıyoruz şuan. TSE eğitim almış belgei bir arkadaşımız sadece bu doğrulamanın yeterli olmayacağını söyledi. Bu biraz kafamı karıştırdi. Kalibrayon standartlarına nereden ulaşabilirim. Bu konuda da yardımınızı rica ederim.

Ekli dosyalar

• 9-Boyutsal Kalibrasyon Egitim Notları.pdf
    7 MB · Görüntüleme: 40
  • Eski ve Yeni Uluslararası Birim Sistemi.pdf
    671.6 KB · Görüntüleme: 31
Öncelikli olarak kumpas, mikrometre, cetvel ve metreler için doğrulama yapılacak. Uygun mastarlarımız var. Personellerimize Ankarada 17025 eğitimi araştırıyoruz şuan. TSE eğitim almış belgei bir arkadaşımız sadece bu doğrulamanın yeterli olmayacağını söyledi. Bu biraz kafamı karıştırdi. Kalibrayon standartlarına nereden ulaşabilirim. Bu konuda da yardımınızı rica ederim.
elimde olan dokümanları paylaştım sizinle umarım işinize yarar TSE 17025 Eğitim notlarımız

Ekli dosyalar

• GEOMETRIK TOLERANSLAR DEMO.pdf
    831.7 KB · Görüntüleme: 43
  • kisaca_metroloji.pdf
    2.5 MB · Görüntüleme: 37
  • TS EN ISO IEC 17025 2017 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yetkinliği İçin Genel Gerekli...pdf
    4.1 MB · Görüntüleme: 46
  • TS EN ISO IEC 17025 2017 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yetkinliği İçin Genel Gerekli...pdf
    3.4 MB · Görüntüleme: 40
    3.2 MB · Görüntüleme: 44
Merhaba herkese,

Kalite denetiminbe girdim ve kalibrasyon kabul kriterlerinden dolayı uygunsuzluk yazıldı. Benim sorum şu mastarlar, kumpas, nem ölçer cihazı için kabul kriterlerini neye göre belirlemeliyim ?

Elinde örnek olan varsa yardımcı olur musunuz ?

Merhaba herkese,

Kalite denetiminbe girdim ve kalibrasyon kabul kriterlerinden dolayı uygunsuzluk yazıldı. Benim sorum şu mastarlar, kumpas, nem ölçer cihazı için kabul kriterlerini neye göre belirlemeliyim ?

Elinde örnek olan varsa yardımcı olur musunuz ?
açıkçası bir çok etken var.
öncelikle üretici ve kalibrasyonu yapan kuruluşun hata payları ve sapma değerlerini ele almanız sonra da ürettiğiniz ürünün standardındaki tolerans değerlerini değerlendirmeniz gerekmektedir.
ürettiğiniz ürün standartları belirli mi sizde. yada ölçüm için kullandığınız bir metod, klavuz vs var mı

Merhaba,

Ürettiğimiz ürünler değişkenlik gösteriyor. Ölçüm metodlarından kastınız nedir tam olarak ? Benim merak ettiğim şey doğrulama yapamıyoruz çünkü doğrulama için eğitimli personelimiz yok. Bu sebeple kabul kriteri belirleyip uygun veya değil kısmını nasıl yapacağım ? Özellikle mastarlar için

ürettiğiniz ürünlerin EN yada ASTM gibi standartları var ise bunların tolerans değerleri standartlarda yazar.
Yada yapacağınız ölçüm ün bir standardı varsa. Ölçüm de bir test analiz olarak düşünürseniz onlarında bir uygulama standardı olur.
ölçüm cihazlarının doğrulaması için en garanti yol kalibrasyon yaptırdığınız firmaya gidip ilgili cihazlar için doğrulama eğitimi aldırmanız olur. Makina mühendisleri odası bu konuda genelde daha yardımsever oluyor.

Herkese Merhaba,
Kalibrasyon ve doğrulama tablosunda kabul kriteri olarak; Kabul Kriteri = Tolerans Değeri ≥ (Sapma+Ölçüm Belirsizliği) formülünü kullanıyoruz. Bu formüldeki sapma ve ölçüm belirsizliği kalibrasyon sertifikasında bizim proseste ölçtüğümüz değere yakın olan ölçümün sapma ve ölçüm belirsizliğinden geliyor. Hiçbir kaynakta Tolerans nasıl hesaplanır bir bilgi bulamadım. Aslında bu değeri bizim belirlememiz gerekiyormuş. Bu konuda bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri