Iso 9001:2015

Herkese Merhaba;
ben bir gümrük müşavirilik şirketinde çalışmaktayım ve 2008'den 2015'e geçiş yapacağız eğitimlere de katıldım fakat konu hakkında tecrübesizim.
ürün ve hizmet adı altında geçmekte fakat eğitimlerde örnekler ürün üzerinden verildiği için sistemi oturtmakta zorluk çekiyorum.
hizmette olduğumuz için belli başlı maddelerden muaf olduğumuz söylendi.
konu hakkı da bilgilendirirseniz sevinirim.
ilginiz için şimdiden teşekkürler.

Şimdi hizmet sektörü olduğu için detaylı gözden geçirmeniz tavsiyesi ile hizmet sektöründe ISO 9001'in belirli maddeleri genelde kapsam dışında kalır.

Bunlar kesin olmamakla birlikte genel olarak aşağıdaki maddelerdir.
7.1.5.2 Ölçüm izlenebilirliği-Kalibrasyon Maddesi
8.3 Ürün ve hizmetlerin tasarımı ve geliştirilmesi
ve standardın bakım planı,bakım arıza kayıtları gibi istediği bazı dokümante edilmiş bilgilerden hizmet yapan firmalar çok büyük çoğunlukla muaf olur.

Bu muafiyetleri ve gerekçelerini El kitabı yada kapsamı tanımladığınız dokümanda detaylı olarak belirtin.
Daha sonra kapsamınız doğrultusunda diğer gereklilikleri yerine getirirsiniz.

Herkese Merhaba;
ben bir gümrük müşavirilik şirketinde çalışmaktayım ve 2008'den 2015'e geçiş yapacağız eğitimlere de katıldım fakat konu hakkında tecrübesizim.
ürün ve hizmet adı altında geçmekte fakat eğitimlerde örnekler ürün üzerinden verildiği için sistemi oturtmakta zorluk çekiyorum.
hizmette olduğumuz için belli başlı maddelerden muaf olduğumuz söylendi.
konu hakkı da bilgilendirirseniz sevinirim.
ilginiz için şimdiden teşekkürler.
Emre bey;
bende ürün ile ilgili dokümantasyonda tecrübeliyim, hizmet sektöründe hiç bulunmadım. Konuya ilişkin baş denetci admin arkadaşlar ya da tecrübeli hizmet sektörü temsilciler cevaplasın diye dönmedim yazınıza. yanlış bilgi vermek istemem. Bilmediğim konuda da ahkam kesmeyi hiç sevmem. Adminlerden rica edelim ilgilensinler..

Emre bey;
bende ürün ile ilgili dokümantasyonda tecrübeliyim, hizmet sektöründe hiç bulunmadım. Konuya ilişkin baş denetci admin arkadaşlar ya da tecrübeli hizmet sektörü temsilciler cevaplasın diye dönmedim yazınıza. yanlış bilgi vermek istemem. Bilmediğim konuda da ahkam kesmeyi hiç sevmem. Adminlerden rica edelim ilgilensinler..

dan ulaşabilirsiniz..

Moderatör tarafında düzenlendi:
Eğitimden sonra bir kaç ay da dokümantasyon hazırlama için yeterli süre. Ancak önceki aylara ait verilerin oluşturduğu süreç kayıtları (performans ölçüm verileri ) gibi verileri gösterebiliyor olmalısınız. Seçeceğiniz belgelendirme firması çok öenmli, başlangıç olarak daha küçük çaplı , sizi daha az yoracak firmalardan birini tercih ederseniz 3 ayda tamamlarsınız. Ama dünya çapınca firmalardan belge almaya kalkarsanız en az 6 aylık bir zamana ihtiyaç var demektir.
Biraz bu belgelendirme firmalarını araştırın. Temsilcilerine durumunuzu telefonla aktarın onlar yol gösterecektir.
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim
belgeyi bureau veritas dan almayı düşünüyorum ama sanırım danışman isticem çünkü tek başıma yapabileceğim birşey değil

bureau veritas iyi ve zor bir firma. Danışmanlık almanız faydalı olacaktır.
Ben eğitimi o firmadan aldım. Çok iyi bir eğitim idi.

1998 de çalıştığım firmada (17 yıl çalıştım) ilk belge alacağımız zaman doküman hazırlarken yaptığını yaz/yazdığını yap (uygula) mantığıyla tüm dokümanları hazırladık. Denetimlere de hep bu şekilde katıldık. 3 yıl öncesine kadar hiç bir sıkıntı olmadı.
Bugün de sistem aynısını söylüyor yaptığını yaz/yazdığını yap (uygula).
Siz şirketinizde ne yapıyorsanız onu yazın ve ne yazdıysanız onu uygulayın. Böylelikle Kalite Yönetim Sisteminiz kanıt esaslı bir sistem olur.
Bunu yaparsanız belgeyi kesin alırsınız.
Doküman hazırlama süresi ise şirketinizin büyüklüğüne göre değişir.
Ben yeni başladığım şirkette 2 aydır 2015 versiyonuna geçiş için doküman düzenliyorum. Daha çok işim var. 1 ay sonra 2015 versiyona geçiş denetimi var. Şu ana kadar güncellediğim dokümanlarla 2015 versiyona bir kaç potansiyel iyileştirme yazılarak geçerim. Ama dokümanların tamamı güncel olsun diye uğraşıyorum. Çünki denetim sonrası başka işlere konsantre olacağım.
Allah kolaylık versin 1 ayda internetten bulacağın dokümanları kendi şirketine uyarlayarak dokümantasyonu denetime hazırlarsın.
iyi çalışmalar

Merhaba,
ISO 9001-2015 sisteminde kontrollü kopya işlemi ve dokümanların kontrollü kopya damgalanması nasıl uygulanmaktadır. Hangi durumlarda hangi dokümanlara uygulanmaktadır. Yardımcı olursanız sevinirim.
İyi çalışmalar...

Aslı sizde saklı , fakat sistem dokümantasyonu anlamında olan kontrolü ve değiştirme yetkisi sistem temsilcisinde olan yazılı dokümanlara ( iş talimat , vb. ) kontrollü doküman kaşesi vurulur. Konrtrolü sizde olmayan duyuru niteliğindeki dokümanlara da kontrolsüz doküman kaşesi vurabilirsiniz.

Aslı sizde saklı , fakat sistem dokümantasyonu anlamında olan kontrolü ve değiştirme yetkisi sistem temsilcisinde olan yazılı dokümanlara ( iş talimat , vb. ) kontrollü doküman kaşesi vurulur. Konrtrolü sizde olmayan duyuru niteliğindeki dokümanlara da kontrolsüz doküman kaşesi vurabilirsiniz.
AYBEROZ BEY ben kurumum adına kek hazırladım fakat tasrım geliştirmeyi hazırlarken 8.3 te standardın bu maddesini tasarım ve geliştirme prosesinde açıklanmıştır ve prosesi destekler mahiyette satın alma prosedürü düzenlenmiştir diyip 8.3 sonlandırdım. yaptıgım dogrumu sizce

8.3.1, 8.3.2, 8.3.3, 8.3.4, 8.3.5, 8.3.6 maddelerinin uygulanmasından Ar-Ge bölümü sorumludur.

“ 8.3.5 (b) madddesi Ürün ve hizmetlerin sunumu ile ilgili daha sonraki proseslerin yeterli olduğunu” Yeni Ürün Devreye Alama Süreci Sorumlusu(UMB) tarafından güvence altına alınmaktadır. UMB, Ar-Ge bölümünün talebi üzerine deneme üretimlerini yönetmektedir. Deneme sonuçlarını İLK ÜRÜN DEVREYE ALMA CHECK LIST ile Proje sahibi başta olmak üzere ilgili beyaz yaka çalışanlara yayınlamaktadır.

Referanslar

• YÖN.SR.001- TASARIM SÜRECİ

• YÖN.SR.005 -YENİ ÜRÜN DEVREYE ALMA SÜRECİ

• YÖN.SR.010 -ELEKTRONİK TEST LABORATUVARI SÜRECİ

• UMB.FR.001- İLK ÜRÜN DEVREYE ALMA- ÜRÜN İYİLEŞTİRME CHECK LIST

Bizde böyle yapmıştık.
İlgili referansları da ilave ederseniz olur tabi.

8.3.1, 8.3.2, 8.3.3, 8.3.4, 8.3.5, 8.3.6 maddelerinin uygulanmasından Ar-Ge bölümü sorumludur.

“ 8.3.5 (b) madddesi Ürün ve hizmetlerin sunumu ile ilgili daha sonraki proseslerin yeterli olduğunu” Yeni Ürün Devreye Alama Süreci Sorumlusu(UMB) tarafından güvence altına alınmaktadır. UMB, Ar-Ge bölümünün talebi üzerine deneme üretimlerini yönetmektedir. Deneme sonuçlarını İLK ÜRÜN DEVREYE ALMA CHECK LIST ile Proje sahibi başta olmak üzere ilgili beyaz yaka çalışanlara yayınlamaktadır.

Referanslar

• YÖN.SR.001- TASARIM SÜRECİ

• YÖN.SR.005 -YENİ ÜRÜN DEVREYE ALMA SÜRECİ

• YÖN.SR.010 -ELEKTRONİK TEST LABORATUVARI SÜRECİ

• UMB.FR.001- İLK ÜRÜN DEVREYE ALMA- ÜRÜN İYİLEŞTİRME CHECK LIST

Bizde böyle yapmıştık.
İlgili referansları da ilave ederseniz olur tabi.
verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. çok sağolun

Cevabınız için teşekkür ediyorum. Son olarak görev tanımları İK'ya ait ancak sistem dokümanı bunları çalışanlara verirken kontrollü kopya kaşesiyle damgalamalı mıyım? Birde Örneğin SEÇ biriminin dokümanları sahada bulunan arkadaşlara dağıtıldığında sorumluluğu kalite yöneticisinde olmadığı için bunlara kontrollü kopya kaşesi gerekmez değil mi?

Evet Form no , doküman no taşıyan sistemde tanımlı olan dokümanları dağıtım yaparsanız kontrollü kopya yapmalısınız.
Sizdeki aslına sadece imza atılması gerekiyor. kaşe vurmuyorsunuz.

Görkem Bey bu artık çok eskide kalmış bir uygulama. ben 2015 e geçişte bu sistemi tamamen değiştirdim. Şirket server da Kalite sistem dokümantasyon için yer ayırttım. Oraya tüm sistem dokümanlarını yükledim. Tüm beyaz yaka çalışan ilgili şahıslara oray nasıl kısayol bağlantısı yapılacağını tanımladım. Biz 3 kişi Kalite sistem temsilcisine değiştirme yetkisi açık diğer herkese sadece okuma yetkisi ile tanımlattırdım. Bunu bilgi işlemci arkadaşlar ayarladı.

Artık, dokümanlarda değişiklik isteyenler bize değişiklik ile ilgili talepte bulunacak biz sisteme uygun ise değişikliği uygulayıp sisteme kaydedeceğiz . Dağıtım yapmadık çıktı almadık. Sadece üretim talimatı ve PC ye ulaşma imkanı olmayan yerlere çıktı alıp dağıtım yaptık.
Bu yöntem işimizi çok rahatlattı.

Merhaba,
Geçen ay ISO 9001 : 2015 standardına göre denetime girdik ve uygunsuzluk yazılmadan belgemizi aldık. Konuyla ilgili olarak edindiğim bilgileri yeni açtığım web sitesinde belirttin. Her gün yeni bilgiler koymaya çalışıyorum.
Umarım işinize yarar.

Moderatör tarafında düzenlendi:
merhaba ben sitenizi incelidim elelriniza sağlık çok güzel ve açıklayıcı olmus. Kafama takılan bir sey oldu süreçler kısmında iş akışları yapılmalı yazmıssınız ben bunları süreç akışı olarak belirledim ve yanlarına sorumluları dökümanlarını belirterek yaptım. bir daha ayrı bir dosya yapıp iş akışları belirlememe gerek var mı?

merhaba ben sitenizi incelidim elelriniza sağlık çok güzel ve açıklayıcı olmus. Kafama takılan bir sey oldu süreçler kısmında iş akışları yapılmalı yazmıssınız ben bunları süreç akışı olarak belirledim ve yanlarına sorumluları dökümanlarını belirterek yaptım. bir daha ayrı bir dosya yapıp iş akışları belirlememe gerek var mı?
sizin yaptığımız da doğru. herkes kendince bir yol çizebilir. Bütün, doğruyu anlatsın yeter.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri