Iso 9001:2015

Merhabalar,
Stratejik İş Planı nasıl hazırlanır? Bunu kalite birimi mi hazırlar? Bunu hazırlayıp örnek paylaşabilecek olan var mı?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Ve ayrica yukarida bahsi gecen maddeler zaten iso 9001 de yapmaniz gereken isleri iceriyor. Ayrica bir de stratejik plan icinde degerlendirmek buyuk bir caba olacaktir

Sent from my MI 8 SE using Tapatalk

Çok büyük vakit almıyor aslında hazırlamak. Bizde gelen bütün denetçiler sorguladı bu zamana kadar.

Çok büyük vakit almıyor aslında hazırlamak. Bizde gelen bütün denetçiler sorguladı bu zamana kadar.
Denetçiler baksa bile bu zorunluluk oluşturmuyor. Standardın hiçbir yerinde bununla ilgili bir zorunluluk yoktur.
Her işletme sahibi, şirketin stratejik yönünü bilir. Geçmişte paylaşmamış olabilir ve bazıları hala paylaşmıyor da olabilir.

Kuruluş, uzun vadeli hedeflerin gerçekte ne olduğunu denetçilere veya şirket dışındaki diğer kişilerle paylaşmak isteyebilir veya istemeyebilir.

ISO 9001: 2015 denetçilerle paylaşılmasını zorunlu kılmaz.
4.1 Stratejik yönleriyle ilgili olan iç ve dış konuların tespit edilmesini gerektirir. Burada onları paylaşmak ya da kaydetmekle ilgili bir şey yok.

5.1.1b Kalite politikasının ve hedeflerinin bağlam ve stratejik yön ile uyumlu olması gerekir. Burada kayıt tutmak hakkında bir şey yok.

9.3.1 KYS'nin uygunluk, yeterlilik, etkinlik ve stratejik yön ile uyumun devam etmesini sağlamak için yönetim incelemesi yapılması gerekir.

9.3.3 Kayıtların yönetimin gözden geçirilmesi sonuçlarının kanıtı olarak tutulmasını gerektirir. Bu kayıtların, stratejik yönün ne olduğunu ifşa etmeyi içermesi gerektiğini varsaymak büyük bir sorun olacaktır.

Özet olarak, neredeyse tüm uygulanabilir şirketlerin stratejik hedefleri veya yönleri vardır. Onları paylaşmak isteyebilir veya istemeyebilirler ve bunu yapmak zorunda değildirler. Hepimiz zaten aslında gerekli olmayan bir çok konu da çalışmalar yapıyoruz. Kendimizi daha fazla boğmamak adına gerçekten gerekli olmayan şeyleri yapmamak sistemimiz için daha faydalı olacaktır. Ayrıca stratejik planla ilgili tüm bilgiler aslında sistemimizin içinde büyük ölçüde mevcut

Biz otomotiv sektörüyüz öncelikle onu belirteyim. Sizde bulunduğunuz sektöre uygulayabilirsiniz. Bizim iş planında tek eksik 3-5 yıl sonraki öngörü yok mesela 2019 şubat ayı hazırlanır yıllık öngörü olur sadece. Konu başlıkları da aşağıdaki gibi ;

1- Tarihçesi : Firmanın tarihçesi
2- Hedefleri, Avantaj – Dezavantaj, Güçlü – Zayıf Yönleri, Yatırımlar ; Firmanın ileriye dönük hedefleri sektördeki avantajlarımız/dezavantajlarımız, zayıf ve güçlü yönler, yıl bazında yapılmış ve yapılacak öngörü şirket içi yatırımlar ( makina ekipman vs )
3- Kalite Hedefleri; Firma ppmleri
4- Kalite Politikası
5- Organizasyon Şeması
6- İnsan Kaynakları Durumu – Hedefleri; Firma içi geçmiş mevcudiyeti ve öngörü mevcudiyet ( işçi )
7- Ürünler ve Hizmetlerimiz ; Çalıştığımız firmalar ve onlara ait ürün isimleri ve devamlılıkları
8- Müşteriler; Müşteri bazlı üretim adetleri ve satışlar/sevkiyat adetleri
9- Müşterilerdeki Ciro Dağılımı; Müşteri bazlı yıl içindeki ciroları ve yüzdelik dilimleri
10- Pazar Piyasası; Yıllık tüfe/üfe , euro/dolar değişim grafikleri. Yurt genelinde otomotiv sektöründe yapılan üretim / ihracat miktarları. ( OSD sektör raporu var oradan alıyoruz. )
Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

Merhaba. Sistem icerisinde zaten hedeflerinizi her yil gozden geciriyor ve yillik kalite hedefleri dogrultusunda planlar yapiyorsunuz. Ulasilabilir hedefler koyup bunlari takip ediyorsunuz. Stratejik plan ozel birseydir. Bunu denetcilerin isteme luksu yok. Sizinde gosterme zorunlulugunuz yok. Olusturmaniz gerekir mi? Tamamen size kalmis.

Sent from my MI 8 SE using Tapatalk
Merhaba.
Eğitim almış olduğumuz bir danışman bunu yapmamız konusunda ısrar ediyor. Kalite El Kitabında Kuruluşun bağlamı maddesinde iç ve dış bağlamın PEST ve SWOT analizleri ile belirlenmesinden sonra YGG de değerlendirileceğini, akabinde Stratejik İş Planı oluşturulacağını söyledi. Bende yapmış olduğum araştırmalarda Stratejik İş Planını daha çok kamu kurumlarında 4-5 yıllık amaç ve hedeflerin belirlendiği ve ona göre oluşturulan biraz kapsamlı bir doküman olarak yorumladım. Dediğiniz gibi zaten yıllık kalite hedeflerimiz var. Eğer böyle bir zorunluluk yoksa hiç bu işin içine girmeyeyim.

Bizde de stratejik plan veya hedefler var ama diğer hedeflerle iç içe geçiyorlar.

Merhaba.
Eğitim almış olduğumuz bir danışman bunu yapmamız konusunda ısrar ediyor. Kalite El Kitabında Kuruluşun bağlamı maddesinde iç ve dış bağlamın PEST ve SWOT analizleri ile belirlenmesinden sonra YGG de değerlendirileceğini, akabinde Stratejik İş Planı oluşturulacağını söyledi. Bende yapmış olduğum araştırmalarda Stratejik İş Planını daha çok kamu kurumlarında 4-5 yıllık amaç ve hedeflerin belirlendiği ve ona göre oluşturulan biraz kapsamlı bir doküman olarak yorumladım. Dediğiniz gibi zaten yıllık kalite hedeflerimiz var. Eğer böyle bir zorunluluk yoksa hiç bu işin içine girmeyeyim.
Evet. Kesinlikle böyle bir zorunluluk yok. Denetçiler böyle bir şey sorduğu zaman onlara "şart nerde?" sorusunu yöneltiniz. Denetçiler tamamen kendilerince bir stratejik planlama süreci belirliyor ve bunun üzerinden denetim yapıyor. Tamamen soru sorma pratiklerinden kaynaklanan bir yönelim.

Arkadaşlar iç tetkik yöntemlerinizle ilgili bilgi verebilir msiniz? Birde içinizde hizmet(lojistik, uluslararası taşımacılık) sektöründe olan var mı?

Merhaba arkadaşlar. Sizlere bir sorum olacak. YGG toplantısında biz gündem maddelerini tek tek konuşuyoruz ama bunun sonucunda herhangi bir karar alınmıyor. Ama toplantı tutanağında tüm konuşulan konular madde madde ifade ediliyor.
YGG toplantısında karar alınması zorunlu mu?

Merhaba arkadaşlar. Sizlere bir sorum olacak. YGG toplantısında biz gündem maddelerini tek tek konuşuyoruz ama bunun sonucunda herhangi bir karar alınmıyor. Ama toplantı tutanağında tüm konuşulan konular madde madde ifade ediliyor.
YGG toplantısında karar alınması zorunlu mu?

misal
1.kalite politikasını konuyorsunuz dimi, kalite politikası değişecek mi yenilik var mı? cevap evet hayır kim sorumlu olacak vb,
2. MMA görüşüyorsunuz de yeni yıl için bir memnuniyet hedefi ortaya konmalı biz ygglerde bu kararı alıyoruz,
3. sonra tedarikçileri gösteriyoruz burada da yönetim şunu diyebilir yedek tedarikçi sayısını arttıralım sonra bunun için bir karar alıyoruz ve sorumlusnu yazıyoruz,
4. sonra performans ölçme sistemi ile ilgili şu şu var diyoruz problem şurda şunu gözlemledik diyoruz tamam bıraklım öyle diyorlarsa bırakıyoruz bunlar karar ve bazı kararlar içinde aksiyon alıyoruz,

ÖRN: MMA katılım az ne yapalım dedik:
Yöntem değişikliği yaptık, anket göndermiyoruz da her operasyon sonra ilgili kişiye tek soruluk anket gidiyor

yani özetle mevcut yıl, mevcut yılda karşılaşılan sorunlar, sorunların çözümü için sorumlu vb.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

misal
1.kalite politikasını konuyorsunuz dimi, kalite politikası değişecek mi yenilik var mı? cevap evet hayır kim sorumlu olacak vb,
2. MMA görüşüyorsunuz de yeni yıl için bir memnuniyet hedefi ortaya konmalı biz ygglerde bu kararı alıyoruz,
3. sonra tedarikçileri gösteriyoruz burada da yönetim şunu diyebilir yedek tedarikçi sayısını arttıralım sonra bunun için bir karar alıyoruz ve sorumlusnu yazıyoruz,
4. sonra performans ölçme sistemi ile ilgili şu şu var diyoruz problem şurda şunu gözlemledik diyoruz tamam bıraklım öyle diyorlarsa bırakıyoruz bunlar karar ve bazı kararlar içinde aksiyon alıyoruz,

ÖRN: MMA katılım az ne yapalım dedik:
Yöntem değişikliği yaptık, anket göndermiyoruz da her operasyon sonra ilgili kişiye tek soruluk anket gidiyor

yani özetle mevcut yıl, mevcut yılda karşılaşılan sorunlar, sorunların çözümü için sorumlu vb.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Evet dediğiniz gibi mesela kalite politikasını konuşuyoruz ve değişikliğe gerek yoktur diyoruz. Sonucunda bir karar olmuyor. Veya iç tetkik sonuçlarını konuşuyoruz. İç tetkik raporları hazırlanmış dolayısıyla bir karar çıkmıyor. Uyguzsuzluklar için açılan düzeltici faaliyetleri konuşuyoruz. Düzeltici faaliyetler zamanında kapatılmış yine bir karar çıkmıyor. Böyle durumlarda çoğu maddeyi karar almadan mevcut durumlarla geçmiş oluyoruz. Yani böyle durumlarda karar alma zorunluluğu yok diyebiliriz herhalde.

Cevabınız için teşekkür ederim.
Evet dediğiniz gibi mesela kalite politikasını konuşuyoruz ve değişikliğe gerek yoktur diyoruz. Sonucunda bir karar olmuyor. Veya iç tetkik sonuçlarını konuşuyoruz. İç tetkik raporları hazırlanmış dolayısıyla bir karar çıkmıyor. Uyguzsuzluklar için açılan düzeltici faaliyetleri konuşuyoruz. Düzeltici faaliyetler zamanında kapatılmış yine bir karar çıkmıyor. Böyle durumlarda çoğu maddeyi karar almadan mevcut durumlarla geçmiş oluyoruz. Yani böyle durumlarda karar alma zorunluluğu yok diyebiliriz herhalde.
Karar alma zorunluluğu yok. Önemli olan toplantı yapılıp yapılmadığının ispatlanabilirliği ve güncel standartlar üzerinden bu toplantının yapılıp yapılmadığı.
Ben bu sene YGG'den önce karar maddelerini düşündüm. Ona göre toplantı tutanağı hazırladım. Toplantı anında bazen karar almak zorlaşıyor.

Karar alma zorunluluğu yok. Önemli olan toplantı yapılıp yapılmadığının ispatlanabilirliği ve güncel standartlar üzerinden bu toplantının yapılıp yapılmadığı.
Ben bu sene YGG'den önce karar maddelerini düşündüm. Ona göre toplantı tutanağı hazırladım. Toplantı anında bazen karar almak zorlaşıyor.
Teşekkürler

Merhabalar,
Standarda göre zorunlu olan süreçler hangileri?
4.4.1'de istenen süreçler özellikle Kalite Yönetim Sistemi içindir. İşletmenizin kullandığı süreçlerin çoğu, KYS için neleri kullanacağınızla ilgilidir. Ekte size bir süreç haritası örneği gönderiyorum . Dahil etmeniz gereken süreçler hakkında bir fikir verecektir. Madde numaraları ISO 9001'in eski versiyonuna göredir, aklınızı karıştırmasın.

Ekli dosyalar

• ISO QMS System Diagram.docx
    146.6 KB · Görüntüleme: 443
4.4.1'de istenen süreçler özellikle Kalite Yönetim Sistemi içindir. İşletmenizin kullandığı süreçlerin çoğu, KYS için neleri kullanacağınızla ilgilidir. Ekte size bir süreç haritası örneği gönderiyorum . Dahil etmeniz gereken süreçler hakkında bir fikir verecektir. Madde numaraları ISO 9001'in eski versiyonuna göredir, aklınızı karıştırmasın.
Teşekkürler. Ekte de bizim proses etkileşim şemamız var. Benim sormak istediğim; mesela YGG yi bir süreç olarak mı almak zorundayım. Ben bunu YGG prosedürü ile yönetemez miyim? Yani zorunlu olarak proses ile yönetmek zorunda olduğum maddeler var mı?

Ekli dosyalar

• Proses Etkileşim Şeması.pdf
    423.1 KB · Görüntüleme: 475
Teşekkürler. Ekte de bizim proses etkileşim şemamız var. Benim sormak istediğim; mesela YGG yi bir süreç olarak mı almak zorundayım. Ben bunu YGG prosedürü ile yönetemez miyim? Yani zorunlu olarak proses ile yönetmek zorunda olduğum maddeler var mı?
Proses ve prosedür farklı şeyler. Girdi ve çıktısı olan ve sonucunda doğan her şey için süreç oluşturmalısınız.

Proses ve prosedür farklı şeyler. Girdi ve çıktısı olan ve sonucunda doğan her şey için süreç oluşturmalısınız.
Evet biliyorum farklı şeyler. Ben kalite konusunda yeni sayılırım. Devraldığım bir sistem var ve şemada da gösterdiğim gibi çoğu prosedür olarak hazırlanmış ve bu şekilde denetimlerden geçilmiş. O yüzden de kafam biraz karışık açıkcası

Evet biliyorum farklı şeyler. Ben kalite konusunda yeni sayılırım. Devraldığım bir sistem var ve şemada da gösterdiğim gibi çoğu prosedür olarak hazırlanmış ve bu şekilde denetimlerden geçilmiş. O yüzden de kafam biraz karışık açıkcası
Anlıyorum sanırım biraz karmaşıklık var. Bir sürecin aynı zamanda bir prosedürü de olabilir.
Mesela üretim prosesi. Girdisi ham madde, çıktısı ürün. Bu bir proses. Bunun işleyişini bir prosedürle detaylı anlatabilirsiniz.Fakat prosesin girdi ve çıktılarını, kiminle nasıl yapıldığını, performans kriterlerini gösterdiğimiz şematik ve yüzeysel anlatımı ancak süreç diyagramlarıyla yapabilirsiniz. Prosesler firmanıza göre değişiklik gösterir. Firmanız hangi sektöre hizmet veriyor?

Anlıyorum sanırım biraz karmaşıklık var. Bir sürecin aynı zamanda bir prosedürü de olabilir.
Mesela üretim prosesi. Girdisi ham madde, çıktısı ürün. Bu bir proses. Bunun işleyişini bir prosedürle detaylı anlatabilirsiniz.Fakat prosesin girdi ve çıktılarını, kiminle nasıl yapıldığını, performans kriterlerini gösterdiğimiz şematik ve yüzeysel anlatımı ancak süreç diyagramlarıyla yapabilirsiniz. Prosesler firmanıza göre değişiklik gösterir. Firmanız hangi sektöre hizmet veriyor?
Gıda sektöründeyiz. Zaten ana prosesimiz üretim. Ve üretim prosesimiz kendi içinde 4 e ayrılıyor tabi ki akış şemaları vs. herşey mevcut. Geçmiş konuları okuduğumda YGG, insan kaynakları, satınalma, satış pazarlama vb. hep proses olarak bahsedilmiş bizde bunlar için sadece prosedür var. O yüzden bu karmaşıklık

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri