Kontrol Planı Oluşturma Adımları

Merhaba,
Montajlı parçalarda kontrol planı oluştururken her konum için ayrı ayrı kontrol planı formu oluşturduğumuzda o parçanın diğer bileşenlerini yani montajdaki bütün konumları belirtmemiz gerekiyor mu, Sadece Ana Montaj kontrol planında bütün konumları belirtsek yeterli midir?
Yardımlarınızı rica ediyorum.
 
Merhaba,

yazdığınız iki farklı durumda geçerli olacaktır. genel olarak büyük montaj hatlı firmalarda bir genel kontrol planına rastladığımı söyleyebilirim. ama kendi içlerinde kırınıma uğramışlar. örneğin plastik enj firması ürettiği parçaları montaj hattında montajlıyor ve bir kısmını da boyama prosesinden geçiriyor. kontrol planı nı elimize aldığımızda bir bütün gibi gözükse de enj, boyahane ve montaj olarak 3 ana gruba ayrılmış. kısacası bu sizin nasıl ilerlemek istediğinize bağlı. önemli olan müşteri özel istekleriniz ile uyumlu neyin nasıl kim ne zaman nerede ne ile kontrol edileceğinin net olması. anormal durum olduğunda reaksiyon planlarının net olmasına odaklanmanızda fayda var.

kolay gelsin
 
Merhaba,
Montajlı parçalarda kontrol planı oluştururken her konum için ayrı ayrı kontrol planı formu oluşturduğumuzda o parçanın diğer bileşenlerini yani montajdaki bütün konumları belirtmemiz gerekiyor mu, Sadece Ana Montaj kontrol planında bütün konumları belirtsek yeterli midir?
Yardımlarınızı rica ediyorum.


Her proses mutlaka ayrı gösterilmeli , aynı kontrol planında olabilir ama işlem basamakları ayrı ayrı olmalı
 
Merhaba, teknik resimde bulunan tüm ölçüler kontrol planında belirtilmeli midir? Yoksa sacede kritik ölçüler mi belirtilir? ISO 9001 de bununla ilgili bilgi var mıdır?
 
merhaba,

burada çalıştığınız müşterinin özel istekleri çok önemlidir.
müşteriniz bu konuda öncülük yapıyor ise müşteriniz ile karşılıklı olarak anlaşmalısınız. bazen teknik resimlerde 20 ölçülebilecek nokta belirtilmiştir. ancak seri üretimde bunları ölçmenin zorluğu, fonksiyonellik önceliği ve zaman konuları sıkıntı oluşturmaktadır. belirlenecek yada müşteri tarafından belirlenmiş kritik noktalar anlaşılarak seri üretim kontrol planları oluşturulur.
burada unutulmaması gereken 2 nokta vardır;
1. Özellikle IATF 16949 otomotiv kalite yönetim sistemi üzerinden bir yönetiminiz var ise veya otomotiv sektörü tarzında bir kalite yönetim sistemi ile yönetiliyorsanız yıllık LAY-OUT ölçümleri dediğimiz full ölçümleri raporlamalısınız. bu şu anlama geliyor. yılda bir defa genelde 5 parça üzerinden ve 2D teknik resim üzerinden tüm ölçüm noktalarının raporlanmasını dokümante etmeniz gerekiyor. yine burada müşteriniz bu bilinçte ise sizleri yönlendirecektir. yılda bir defa yap / 6 ayda bir yap / 3 parça üzerinden yap / 5 parça üzerinden yap vb.. LAY-OUT ölçümleri dediğimizde sadece 2D full ölçümlerde yeterli olmayabilir. yıllık yapılması gereken performans ömür testleri var ise bunları da yaptırıp raporları dokümante etmelisiniz.
2.bizim müşterimiz ne kritik noktadan anlar ne full ölçümden anlar nede teknik resimden anlar diyorsanız ve kalite yönetim sisteminiz var ise sizin bu akışı yöneterek müşteriden onay alınmış noktaları ölçmelisiniz. sadece sizin karar vermeniz yetmez. yeni proje fizibilitelerde sistemi işleterek farkındalığı artırma yönlendirme yönetme görevleri sizde olabilir. ya bize müşteri bir şey demedi tarzında cümle ISO 9001, IATF 16949 için geçerli değildir... muhakkak ölçülecek noktaları ölçüm metodlarını onaylatmanız gerekiyor

kolay gelsin
 
Merhabalar, oluşturduğumuz kontrol planını müşterimiz ile paylaştık Müşterimizden kontrol planına yıllık ürün denetimi ve layouut denetimini de ekler misiniz ? gibi bildirim geldi? Kontrol planına bu istenenleri nasıl ekleyebilirim?
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
merhaba,

öncelikle şunu yazmak istiyorum;
sizin için şunu en azından söyleyeyim sadece full ölçüm istemişler gibi gözüküyor (bu konuyu açacağım)
APQP PPAP sürecinde bize müşterilerden gelen genel kontrol planlarının son maddesinde (genelde kontrol planının 110-120 gibi adımlarına denk gelir) bizden performans testleri, full ölçümler, layout denetimi gibi sanki proje başında yapılan çalışmaymış gibi periyodik olarak bizden bazı performans testlerini belirli parça adedinde tekrarlamamızı isterler.
nedir kritik nokta!
yakın zamanda gördüğüm bir şey. bir PPAP dosyası onaylanmış ve genel kontrol planının en alt kısmında lay-out (Re-Qualification / Layout Inspection Plan gibi isimler veren genel kontrol planları da vardır) ölçümleri kısmında yıllık 5 adet parça için vibrasyon testi.
5 adet parça için yanma (flammability) testi ve 5 adet parça içinde 2D teknik resme göre full ölçüm istemişler. parçanın teknik resminde CMM denen cihaz ile ölçün alanlarda var.
nereye geleceğim.
ben sordum ilgili yöneticiye siz müşteriye bu teyitleri vermişsiniz (bu arada genel kontrol planı müşteriden hazır gelmiş) haberim yok dedi. dedim PSW imzalamışsınız. bu imzanın anlamı PPAP dosyasındaki tüm şartları sağlayacağız anlamı taşır.
sonrasında dedim vibrasyon cihazı var mı?
flammability cihazı var mı?
cmm cihazı var mı?
yok dedi. dedim bunlar hepsi maliyetli testler ve kontroller.
işte kritik nokta biz yöneticiler müşteri zamanı geldiğinde sizden bu performans testlerini istediğinde bu maliyeti üst yönetime nasıl anlatacağız. (şu yazdıklarım günümüz şartlarında en az 50000 bin tl tutar)
görmedik mi diyeceğiz?
arkadaşlar,
tüm dokümanlar hazırlanır ama bizim ilk bakacağımız şey genel kontrol planlarının son maddesidir.
özellikle müşteriden gelen genel kontrol planı ise herşeyi bırakıp bu alana odaklanmalıyız.

ben testler yapılmasın demiyorum? parayı siz vermeyeceksiniz' ve proje başında bu ekstra maliyetten kimin haberi var!
umarım anlatabilmişimdir.

arkadaşın sorusuna gelince

genel kontrol planın en son maddesinden sonra (genellikle bu sevkiyat olur) bir satır daha açıp lay-out testleri tanımlamanız lazım.
aşağıya 2 örnek kısım bıraktım

1689845317793.png
1689845356353.png


kolay gelsin
 
merhaba,

kontrol planlarınız tüm müşterileri ve üretim gruplarını düşünerek aşağıdakileri de içerir ise daha iyi olacaktır;

*reaksiyon planı / her kontrol adımı için anormal durum olur ise ne yapılacak? her bir kontrol maddesi için reaksiyon sorumlusu sütunu da olacak? bu anormal durumu kim gözden geçirecek kontrol sahibi kim? aynı klasik kontrol maddeleri için KİM sorusu anormal durumlar içinde geçerlidir.
*her adım için ayrı ayrı işi kim yapacak? kayıt tutacağı doküman? referans alacağı talimat?
*ölçü aleti envanter numarası ile birlikte yazılır ise çok daha iyi olur. (ford müşteri özel isteği). böylelikle çözünürlük farkı olan benzer aletlerin yanlışlıkla kontrollerde kullanılması engellenecek.
*kullanılacak ölçü aletlerinin ve kullanılacak kişilerin MSA çalışmalarının yapılmış olmasını unutmayalım. sadece ölçüsel değil görsel msa çalışmalarının da yapılması gerekliliğini unutmayalım.
*özel karakteristikler sütunu muhakkak olacak. özel karakteristik olan adımlar SCAFF, KC LIST vb müşteri dokümanları ile uyumlu olacak.
*lay-out dediğimiz yıllık yapılan performans testlerini içerek. performans testleri SCAFF, KC LIST vb müşteri dokümanları ile uyumlu olacak. (flammability, CMM ölçüm, 2D teknik resim full ölçüm vb)
*özellikle otomotiv grubunda belki ne gerek var diyeceksiniz ama kontrol planlarında bakım ve poka-yoke sütunları var. ilgili kontrol maddelerinde bakımla ilgili işleyen dokümanlar var ise buraya doküman numarasını yazıyorsunuz. poka-yoke var ise bunların kullanım talimat doküman numaralarını yazıyorsunuz.
*arkadaşlarında belirttiği gibi SCAFF, KC LIST vb müşteri dokümanları ile proses akış şeması, fmea, genel kontrol planı ve iç dokümanlar arasında proses adımları, kontrol sıklığı, kontrol noktaları vb adımlar uyum içinde olmalıdır.
*yukarıdaki bu uyum artık örneğin ford müşteri özel isteği ile bu yıl sonuna kadar tedarikçilerinde yazılıma geçiyor. insan bağımsız ama bağımlı hataları fark eden bir değişiklik ile birlikte bir çok ilgili dokümanı tetikleyen software sistemlere geçiş söz konusu...

iyi çalışıyor

iyi çalışmalar
Merhabalar, bilgilendirme için teşekkür ederim. Bir sorum olacak, referans alınacak talimatı nereye tanımlayacağız?
 
merhaba,

kontrol planında ilgili sütunlara atıf yaparak ilgili dokümanların numaralarını ve isimlerini yazabilirsiniz

1708201740462.png
 
Merhaba,
-Poke yoke check list oluşturulacak (Kontrol planının altında.) müşterimiz bunu istedi.
Burada madde olarak mı eklenmesini istiyor?
Yoksa poka-yoke listesi oluturup oraya mı atıf yapalım.
 
Merhaba,
-Poke yoke check list oluşturulacak (Kontrol planının altında.) müşterimiz bunu istedi.
Burada madde olarak mı eklenmesini istiyor?
Yoksa poka-yoke listesi oluturup oraya mı atıf yapalım.
Merhaba,

Kontrol planın alt kısmına bu şekilde bir şey yapmayın genelde görülmeyen bir uygulamadır.
poka-yoka listesi yapıp, bu listeye atıf yapmak işi de kolaylaştıracaktır.
listedeki herhangi bir güncelleme kontrol planını etkilemeyecektir.
 
Merhabalar,

Yıllar önce yazmış olduğum bir yazımı iletiyorum. En azından fikir vereceğini düşünüyorum.


Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
 
*yukarıdaki bu uyum artık örneğin ford müşteri özel isteği ile bu yıl sonuna kadar tedarikçilerinde yazılıma geçiyor. insan bağımsız ama bağımlı hataları fark eden bir değişiklik ile birlikte bir çok ilgili dokümanı tetikleyen software sistemlere geçiş söz konusu...
Bununla ilgili sektördeki en iyi programlardan bir tanesini önerebilirim ve hatta isteyenlere demo yapılmasını organize edebilirim. Bu program, Ford'un değerlendirdiği FMEA yazılımları arasında tek Türk yazılımıdır ve tüm dokümanlar arasındaki etkileşimi sağlamaktadır. Yazılım, loQSoft ismiyle sektörde oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir.
 

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst