merhaba,
öncelikle şunu yazmak istiyorum;
sizin için şunu en azından söyleyeyim sadece full ölçüm istemişler gibi gözüküyor (bu konuyu açacağım)
APQP PPAP sürecinde bize müşterilerden gelen genel kontrol planlarının son maddesinde (genelde kontrol planının 110-120 gibi adımlarına denk gelir) bizden performans testleri, full ölçümler, layout denetimi gibi sanki proje başında yapılan çalışmaymış gibi periyodik olarak bizden bazı performans testlerini belirli parça adedinde tekrarlamamızı isterler.
nedir kritik nokta!
yakın zamanda gördüğüm bir şey. bir PPAP dosyası onaylanmış ve genel kontrol planının en alt kısmında lay-out (Re-Qualification / Layout Inspection Plan gibi isimler veren genel kontrol planları da vardır) ölçümleri kısmında yıllık 5 adet parça için vibrasyon testi.
5 adet parça için yanma (flammability) testi ve 5 adet parça içinde 2D teknik resme göre full ölçüm istemişler. parçanın teknik resminde CMM denen cihaz ile ölçün alanlarda var.
nereye geleceğim.
ben sordum ilgili yöneticiye siz müşteriye bu teyitleri vermişsiniz (bu arada genel kontrol planı müşteriden hazır gelmiş) haberim yok dedi. dedim PSW imzalamışsınız. bu imzanın anlamı PPAP dosyasındaki tüm şartları sağlayacağız anlamı taşır.
sonrasında dedim vibrasyon cihazı var mı?
flammability cihazı var mı?
cmm cihazı var mı?
yok dedi. dedim bunlar hepsi maliyetli testler ve kontroller.
işte kritik nokta biz yöneticiler müşteri zamanı geldiğinde sizden bu performans testlerini istediğinde bu maliyeti üst yönetime nasıl anlatacağız. (şu yazdıklarım günümüz şartlarında en az 50000 bin tl tutar)
görmedik mi diyeceğiz?
arkadaşlar,
tüm dokümanlar hazırlanır ama bizim ilk bakacağımız şey genel kontrol planlarının son maddesidir.
özellikle müşteriden gelen genel kontrol planı ise herşeyi bırakıp bu alana odaklanmalıyız.
ben testler yapılmasın demiyorum? parayı siz vermeyeceksiniz' ve proje başında bu ekstra maliyetten kimin haberi var!
umarım anlatabilmişimdir.
arkadaşın sorusuna gelince
genel kontrol planın en son maddesinden sonra (genellikle bu sevkiyat olur) bir satır daha açıp lay-out testleri tanımlamanız lazım.
aşağıya 2 örnek kısım bıraktım
kolay gelsin